Dijksma: actie Greenpeace overbodig

URK
De actie van milieuorganisatie Greenpeace om stenen te dumpen in de Noordzee was overbodig en contraproductief, omdat dat deel van de zee is aangewezen als beschermd natuurgebied. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in antwoord op Kamervragen van het CDA. Ook keurt zij het af, dat het risico op gevaarlijke situaties wordt vergroot.

Wel schrijft de staatssecretaris, dat het voeren van actie een geoorloofd middel is mits daarbij de grenzen van veiligheid niet worden overschreden.

Greenpeace gooide de zwerfkeien vorige maand bij de Klaverbank in het water om. Het is een van de gebieden waar Urker vissers actief zijn. De Nederlandse Vissersbond heeft dinsdag de helft van die stenen weggehaald. Vissers zijn bang dat er ongelukken kunnen gebeuren als ze met hun netten achter de stenen blijven haken.

reacties (16)

 • IK

   

  Bijgaand een citaat uit de nieuwsbrief natuur op zee: " Bijzonder is dat de vergunningplichten niet gelden voor de visserij. Visserijactiviteiten in de EEZ zijn uitgezonderd van de werking van het wetsvoorstel, omdat deze onder de exclusieve bevoegdheid vallen van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid van de Europese Unie. Lidstaten hebben geen bevoegdheid om daarnaast nationale regels vast te stellen. " Is dus wel degelijk wachten op EU regelgeving, temmer omdat de Klaverbank half in Nederlands en half in Engels gebied ligt.

  reageer
 • Frenky

   

  Ook een keer een boek gelezen zeker

  reageer
 • Neve

   

  welja Frits. Zo te horen aan je reactie ben je aardig op de hoogte van het onderwatergebeuren. Kijk een op ais en zoek de klaverbank eens op ( als je al weet waar de klaverbank ligt ...) je ziet dan een aantal schepen gaan die daar bekroond duurzaam vissen met MSc keurmerk! Ze vissen daar geweldige hoeveelheden kennelijk al lang uitgestorven vis uit de zee. Jaaaa, ook de uitgestorven vis. Ga dan vrijdag eens bellen met de visafslagen en vraag naar de vangsten van die schepen. Je zult versteld staan hoeveel soorten vis ! Let wel ,: prehistorische vissoorten hoor.

  reageer
 • frits

   

  Welnee, er ontstaat steeds meer een monotone overheersing van enkele vissoorten. Met de rest gaat het slecht, evenals met de koraal, sommige schaaldieren en de flora. Maar vissers zijn alleen maar geinteresseerd in een paar vissoorten waar ze op kunnen verdienen. De rest kan barsten. Je bebe zla zich kapotschamen voor wat er met het gebied gebeurd is.

  reageer
 • frits

   

  Het is omgekeerd. De EU heeft het al als natuurgebied aangewezen, maar Nederland treuzelt onder lobbydruk van de vissers met de uitwerking van de concrete maatregelen, zoals het visverbod.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Neve

   

  verdiep je eerst eens in de materie voordat je alles maar na gaat praten over natuurgebieden die gesloten zijn. Enig idee hoeveel controle er op zee is ? Door de omliggende landen door controleschepen van kustwacht / marine / vliegtuigen . 24 / 7 real time volgsystemen verplicht op alle schepen / continu vangstopgave / wat voor netten , visserijmethode etc etc.. Zouden de vissers dan echt bewust in verboden gebied vissen zoals velen hier graag roepen / napraten? Mss net zoiets als bij trajectcontroles 180 gaan rijden en gewoon volhouden dat t mag omdat iedereen dat balkt.!

  reageer
 • Joke

   

  o ja, mevrouw of meneer ik, en uw eigen verantwoordelijkheid dan, telt misschien zwaarder dan welke wet dan ook!

  reageer
 • IK

   

  Dat Nederland het heeft aangewezen als natuurgebied is niet relevant, buiten de 12 mijls-zone moet de EU voor regelgeving zorgen. Zolang dat niet gebeurd zal er gevist mogen worden door vissers uit alle landen.

  reageer
 • Frank

   

  Heb je hier wel door dat je vissen in beschermd natuurgebied aan het verdedigen bent. Leuk dat dat tradities zijn, maar wet is wet. Als je ergens niet mag vissen dan heb je je daaraan te houden. Blijkbaar gebeurt dat niet en had Greenpeace dus volkomen gelijk die stenen daar neer te gooien. Daar mag niet gevist worden en als iedereen zich daar gewoon aan houdt, vormen die stenen dus ook geen gevaar.

  reageer
 • ikke

   

  Helemaal eens met uw reactie!

  reageer
 • Visserman

   

  Mijn bebe vistte daar al met sleepnetten, wat zou er mis mee zijn? Ondanks decennia visserij is het daar nog steeds prachtig en rijk aan leven... Het bewijs dat visserij en natuur prima samengaan. Nogmaal, sommige mensen hier doen het alleen maar om mij te laten reageren of ze zijn echt niet wijzer maar als je durft te zien hoe wij ons werk doen en wat een prachtige natuur en rijkheid de Noordzee ons wekelijks biedt en hoe een eerlijke heerlijk producten wij vissen dan zou je wel anders praten. Onze familie vist al vier generaties. Vertel me niks.

  reageer
 • Robert

   

  Luister eens Urker vissers, het is daar beschermd gebied, wat heb je er dan in vredesnaam te zoeken met je sleepnetten ? Vertel mij dat eens. Alles voor de centen eh, bah !

  reageer
 • frits

   

  Dijksma is het spoor al lang bijster. Ze weet totaal niet waar ze het over heeft. Als kamerlid heeft zo ooit een motie ingediend tegen megastallen. Als staatssecretaris ontraadt ze deze motie. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een verbod op het afschieten van huiskatten. Dijksma voert dit niet uit. Een kamermeerderheid is voor het verbieden van bepaald bestrijdingsmiddelen. Dijksma voert het niet uit. Bepaalde inheemse diersoorten als kraaien worden tot exoot bestempeld zodat er op gejaagd mag worden. En de waslijst is nog veel groter. Gelukkig wordt de PvdA steeds verder gedecimeerd.

  reageer
 • Frenky

   

  Al die vissersboten moeten gewoon lekker ergens anders heen gaan. Echt belachelijk dat ze de zeeën leeg vissen!

  reageer
 • ik

   

  Als het een beschermd gebied is,dan zal daar niet gevist mogen worden toch. Dan hoeven ze de stenen ook niet weg te halen. Of de minister liegt of de vissers vissen in beschermd gebied ;)

  reageer
 • Visserman

   

  Mevrouw Dijksma heeft haar ogen in elk geval open en durft wel onze zware offers en investeringen te zien. In tegenstelling tot enkele reageerders hier.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert