Ook pijn voor Floriade als lage BTW-tarief verdwijnt

FLEVOLAND
Als het kabinet besluit het lage BTW-tarief van 6 procent af te schaffen dan heeft dat ook gevolgen voor de financiën van de Floriade. In de plannen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling wordt het verdwijnen van het lage BTW tarief expliciet als risico genoemd.

Het belangrijkste gevolg is dat het toegangskaartjes duurder wordt. Daar moet dan namelijk geen 6 procent maar 21 procent BTW over betaald worden. Mogelijk leidt dit tot minder bezoekers.

Toch denkt de gemeente dat dit effect wel zal meevallen, omdat door andere belastingherzieningen mensen juist meer te besteden zouden krijgen. Daarnaast hebben ook alle andere evenementen met de hogere BTW te maken. Daardoor zal de concurrentie-positie van de Floriade niet verslechteren, zo zegt de gemeente.

Accountant PwC, die de plannen voor de Floriade heeft doorgerekend, merkt op dat het wel verstandig is om een bedrag apart te zetten om de nadelen van de BTW-verandering op te kunnen vangen. Volgens de gemeente is dat niet nodig, omdat er al een bedrag is gereserveerd om het risico van lagere bezoekersaantallen op te vangen.

reacties (13)

 • -Z-

   

  Al dat geneuzel achter de komma ... Van 2015 tot 2023 gaat er nog veel meer veranderen dat nu wel of niet voorzien is, maar dat in ieder geval het project gaat bedreigen. Daar is niet op in te spelen behalve door de Floriade niet te organiseren. Dat evenement heeft namelijk nog steeds niks te maken met Almere, hoe erg er ook gezocht is naar overeenkomsten of logica. Het is en blijft een zwak alternatief compromis om in Almere een groot evenement te organiseren. Elke stad heeft te maken met de zogenaamde thema's, Almere probeert zich met niks uniek te maken. Het geloof in de Floriade is enkel voor en door de dommen der stad ...

  reageer
 • Pzaal

   

  Natuurlijk,. die blinden en doven op het gemeentehuis denken dat het wel mee zal vallen.. iedereen roept dat dit een fiasco wordt en elke onderzoekt duid aan dat het ook niks gaat worden, MAAAR dat wordt elke keer doodleuk van tafel geschoven, zo de prullenbak in. De gemeente moet en zal het geld van de burger in een paar verlepte bloemen steken, gewoon omdat het kan in Almere. Echt hoe idioot zijn ze? KAP ER GEWOON MEE.!!!!!

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  PWC heeft nergens gezegd dat er geld apart zou moeten komen. lees het PWC rapport pagina 14 "Het Btw tarief is ten opzichte van het oude businessplan verlaagd van 21% naar 6 %. Dit is gebaseerd op advies van de fiscalisten van PWC" rapport van 8 mei 2015, iets meer dan een maand later laat de regering weten dat het 6% naar 21% gaat. hierdoor een gaat in de begroting van 6,9 miljoen, weg is de risico buffer van 7 miljoen. Grote blunder van PWC, er is namelijk al in het bidboek en ook het rapport Veerman rekening gehouden met de verhoging naar 21%. Dit was namelijk 4 jaar geleden al een issue, een issue waar toe veel actie tegen gevoerd was door oa Joop van den Ende. Iedereen wist dat het een keer stond te gebeuren, hoe kan dan PWC dit terug draaien? Grote blunder en niet gecheckt waarom dit gedaan is en gemeente is blind gevaren op advies. Natuurlijk dekt PWC zich nu in door te zeggen dat er extra geld gereserveerd moet worden bij ger geval van wijziging van de BTW. Nu zegt de gemeente dat er een bedrag is gereserveerd voor lagere bezoekers aantallen, ik weet niet of omroep flevoland het niet snapt of de woordvoerder van de gemeente. Bij lagere bezoekers aantallen heb je ook minder inkomsten maar blijft het verschil tussen 6 en 21 % nog steeds bestaan voor de resterende inkomsten. Die opmerking slaat dus nergens op

  reageer
 • michael

   

  457 p.p

  reageer
 • ed

   

  Dit project wordt een ramp. Men verwacht dat het bedrijfsleven 8,5 miljoen gaat sponsoren.maar er is nog geen euro toegezegd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • As

   

  Beste Jeroen, je kan wel commentaar op het fatsoen van een ander hebben maar lees je eigen tekst even, je praat zelf ook voor anderen... Als je de moeite neemt om eens iets beter om je heen te kijken, er vanuit gaande dat je in Almere woont, zal je zien en horen dat er niet een groot draagvlak voor een geldverslindende tentoonstelling is en afgaande op de vorige edities van de Floriade is het zonde om € 90 miljoen in zo'n risicovol project te stoppen ongeacht waar dat geld vandaan komt.

  reageer
 • Henk

   

  hoe dom zijn die bestuurders en ambtenaren dat ze rekenen met het tijdelijke btw tarief? Voorspelt veel goeds en het verlies van veel gemeenschapsgeld.

  reageer
 • Jeroen

   

  Voor jou zal die geen meerwaarde hebben, voor mij en vele anderen wel. T fatsoen om niet voor iedereen te praten is dus wel op zijn plaats.

  reageer
 • Abc'tje

   

  De overheid (overhead?) denkt met u mee... Die euro's die 'we' meer gaan verdienen zijn niet echt tastbaar, want een goed totaaloverzicht van inkomsten en uitgaven hebben maar weinig mensen en de meeste inkomsten worden automatisch bijgeschreven. Die euro's die dingen duurder gaan worden zijn wel heel tastbaar, want die ervaar je bij het uitgeven. Per saldo zou ik zo denken dat een boel dingen wegens te duur minder snel aangeschaft gaan worden.

  reageer
 • Bejaarde

   

  Ja hoor, het indekken begint.

  reageer
 • Faerie

   

  De regering is gek! Wat een denkfouten! Als mensen nu meer te besteden krijgen zal dat in eerste jaren opgaan aan de tot nu toe onstane schulden. De beloofde lastenverlaging zal niet zo rooskleurig uitvallen als ze nu denken. Verreweg de meeste mensen zullen nog minder kleding gaan kopen, nog minder uit eten gaan, uitjes doen, naar de kapper gaan, klussen laten uitvoeren etc... Mensen gaan dan andere oplossingen zoeken, zoals nu al gebeurt. Al deze bedrijven zullen het gaan merken in afname van klanten en daardoor komen juist meer mensen op straat te staan. Ik weet niet in welk universum het kabinet denkt dat er juist meer werkgelegenheid komt met het verhogen van de BTW?! Nederland moet weer nivelleren, zoals vroeger. Het geld moet van corporates komen, rijken, CEO's en miljonairs.. niet van onderaf. Dan zaag je de boom om.

  reageer
 • Dollemina

   

  Die hele Floriade is een beetje dom. Puur voor de BoBo's. De inwoners van Almere kunnen hun geld wel beter besteden. Er wonen hier meer mensen die hun mond net kunnen openhouden, dan mensen die zwemmen in het geld. Wie denken ze trouwens dat deze peentjestentoonstelling zal bezoeken. Ik had het na één keer (in hoofddorp) er wel mee gehad. De Floriade kent voor mij geen meerwaarde. PUNT.

  reageer
 • ambtenaren taal

   

  Jajaja, Dit is weer een fraai momentje om je alvast in te dekken. Ieder weldenkend persoon weet toch dat dit niet uit kan. "Nee , helaas, het is niet kosten dekkend gebleken. Er moet wat extra geld bij"" IK hoor het ze nu al zeggen. Denk dat ik maar een glazenbol ga nemen...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert