Volggroep Floriade stuit op weerstand

ALMERE
Lang niet alle partijen in de Almeerse gemeenteraad zien het zitten om plaats te nemen in een groep die de Floriade de komende jaren nauwlettend in de gaten gaat houden. Dat bleek donderdagavond tijdens de eerste bespreking van het Masterplan Floriade op de Politieke Markt.

Oppositiepartijen SP en PVV willen geen plaats nemen in de volggroep, omdat ze vrezen dan meegezogen te worden in het proces en geen kritiek meer te kunnen leveren. "Wij willen op geen enkele manier verantwoordelijkheid dragen voor het Floriade-proces", zei PVV-fractievoorztter Toon van Dijk.

Ook collegepartij Leefbaar Almere wil de Floriade-organisatie de komende jaren niet gaan controleren. "Het is geen gemeentelijk project, het is een commerciële onderneming. Dus dan moet je een beetje op afstand blijven", vindt Leefbaar raadslid Nico van Duijn.

Tijdens de bespreking donderdagavond bleek dat verschillende partijen nog veel vragen hebben over het masterplan. Die moeten allemaal binnen drie weken beantwoord worden. Op 2 juli wil het college dat er gestemd wordt over het plan.

reacties (10)

 • Hannes

   

  Hoe breed mag je het in zien. Land en Tuinbouw loopt al verder vooruit hoe menigeen denkt. WORLD EXPO wat daar allemaal al is te bewonderen, waar Land en Tuinbouw duidelijk aanwezig is, dan loopt de Floriade in zijn geheel ver achter de feiten aan. En juist nu kunnen ze kleinschalig, de Esplanade, en de kunstlinie, gebruiken voor hoogwaardige en technologische bedrijven hun kennis op een verantwoordelijke manier op de markt brengen. Jammer dan voor de wijk waar ze al jaren mee steggelen om deze op die locatie te vestigen.

  reageer
 • Hannes

   

  Ron, Zo mogen we toch wel verwachten van onze hoogwaardige gemeenteraad om op het juiste moment een goede beslissing te nemen, wat ook echt geen teleurstelling behoeft te zijn , maar een opluchting om de Floriade niet door te laten gaan.

  reageer
 • Ron

   

  Hannes n.m.m. vergeet je een fase: eerst is er een ontwikkelaar op failliet gegaan. Ook ik snap heel veel positieve praat niet. bijvoorbeeld : "het wordt een energieloze wijk een wijk de energie teruggeeft aan het net etc etc." Fijn en mooi maar dat kan op elke plek in Almere en in Nederland. Volkomen onzin om daarvoor DIT gebied naar de klote te helpen. Ik ben voor 1 van de insprekers: Ga terug naar een kleinschalige Floriade met weinig investeringen en dus ook veel minder risico. Als de investering 2 keer zo duur wordt levert dat bij lange niet 2 keer meer bezoekers. Die boulevardgedachte is leuk voor de Floriade maar hij lijkt me zinloos als woonwijk. Een busbaan in een vierkant raster ; leuk op een tekenvel maar zinloos in de openbare ruimte; een raster: leuk voor en Floriade; maar een verschrikking voor tochtgaten. Groene loper, en cijfers dat men in Almere zal gaan besteden ? De praktijk: doodmoe na een Floriadebezoek; en wil je snel naar huis of je hotel in het Gooi of Amsterdam. Gisteren naast iemand gezeten met een wollig verhaal over food en agrarische dingen. Bij de meest simpele vragen: "ja maar .. , ja maar ... dat moet je breder zien" Ik zou zeggen: maak eerst maar helder dat het hier werkt en hier de beste plek is. Maar dat antwoord kwam niet. DE voorstanders raken in een trance van dit soort plannen; ik geloof er maar weinig van. Vele insprekers (voorstanders en tegenstanders) en vele raadsleden hebben zich gelukkig ook zeer kritisch opgesteld.

  reageer
 • Faerie

   

  Nou prima, maak dan een volggroep die bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven. Misschien zitten er wel een paar werkloos thuis die iets kunnen betekenen hierin. Toch denk ik dat het waarde heeft als ook enkel policiti zetel hebben in de volggroep. Er zal toch enige menging zijn van belangen en dan lijkt het mij wijs om mee te blijven kijken en denken.

  reageer
 • Hannes

   

  Ieder probeerd zich zoveel mogelijk in te dekken. De enige die de lachende derde is of wordt dat is de projectontwikkelaar. Neem als voorbeeld het KASTEEL, waar de projectontwikkelaar alle touwtjes nu in handen heeft, en eigendom is van de grond. En dat gaat ook gebeuren als de Floriade een fiasco wordt.Dus gemeente blijf eigendom van de zo duurzame grond. En nogmmals deze Locatie is niet geschikt voor zo´n project. De stad opzicht heeft veel meer aandacht nodig dan zo´n onberekenbare Floriade. De nieuwe technologie ligt nu al vrij op de planken, om de STAD een nog betere aanzien tegeven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  ik heb toch de indruk dat de BV en de gemeente aardig zullen zijn vervlochten. De BV krijgt een opdracht mee die volledig uit de koker van de gemeente komt. Het bekende spel om te zeggen JULlIE zijn verantwoordelijk maar ondertussen wel van alles eisen en er geld in steken en bij verlies voor het verlies op draaien. Rechters denken er dan vaak anders over dan de overheid wil doen geloven. rechters vragen niet alleen wat is het percentage van de aandelen maar ook heeft de gemeente zeggenschap (die vraag is denk ik heel lastig te beantwoorden. Ik heb dan ook grote twijfels over enerzijds de macht van dat volgen (en sturen) en anderzijds risico bij de BV houden .... dat kan m.i. niet samen gaan. althans kan wel, maar dan deel je ook de verantwoordelijkheid,

  reageer
 • Roy

   

  Ga jij er dan fijn zitten. Ze hebben helemaal gelijk. Politiek en commercie uit elkaar houden.

  reageer
 • Christie

   

  Het wordt een groot drama. Maar gelukkig zijn alle bestuurders van nu al weg dus geen verantwoordelijkheid...

  reageer
 • Jaap

   

  Ja ja, verantwoordelijkheid dragen een pijnlijk begrip. liever op afstand een beetje risicoloos zeuren. en als het goed gaat er als de kippen bij zijn om te delen in de feestvreugde.

  reageer
 • Arbad

   

  Typisch PVV!!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert