"Valkuilen Floriade vergelijkbaar met Omniworld-debacle"

ALMERE
Rond de besluitvorming over de Floriade dreigen voor de Almeerse gemeenteraad dezelfde valkuilen als rond het mislukte sportproject Omniworld.

Dat zegt Ruud Pet, voorzitter van de enquêtecommissie die ruim tien jaar geleden onderzoek deed naar het Omniworld-debacle dat Almere ruim 20 miljoen euro geeft gekost. In de zondageditie van het programma Over Flevoland Gesproken waarschuwt Pet dat het moeilijk is zicht te houden op de risico's, omdat het evenement Floriade is gekoppeld aan de ontwikkeling van een deel van de stad, compleet met infrastructuur en hoger onderwijs.

Het oud-raadslid pleit ervoor de volggroep van raadsleden uit te breiden met kritische burgers en experts van buiten, om het college tegenspel te bieden.

Het programma Over Flevoland Gesproken is vanaf 9:19 te zien bij Omroep Flevoland en wordt elk uur herhaald. Kijken kan ook online.

reacties (20)

 • Hannes

   

  Beste Z, Heel goed aangegeven. Bij deze visie kan ik mij voorstellen waarom er totaal geen ware analyse uit dit project is gekomen. De praktische realiteit zijn ze echt voorbij geschoten. En terug naar de basis daar is geen brandstof meer voor.!! Hopelijk komt er toch meer duidelijkheid of de Floriade de springplank moet zijn voor de de wijk waar ze al jaren mee worstelen. Het geeft nu juist voor de gemeenteraad een hoge kwaliteit om geheel tegen het project te stemmen, en dan met een goed vertrouwen, met de nieuwe economie en technologie, een hoogwaardige Almere verder op mogen bouwen, en dat het mooie eiland zijn natuur mag behouden. Het is een lust om daar langs te lopen / fietsen/ of te varen.

  reageer
 • -Z-

   

  Ik denk dat u precies beschrijft waarom vele Almeerders vinden dat de Floriade niet door moet gaan. Wat in uw verhaal gaat over de stad, over Almere, over inwoners ? Het is een warrig persoonlijk verhaal met een individuele analyse, uitgaande van een utopische gedachte. U beschrijft de realiteit als een chaos, maar blijft voorstander van dit (door je zelf bij de gemeente aangedragen) project. Klinkt precies zoals de rest van de gang van zaken: onbetrouwbaar. De Floriade en Almere hebben NIKS met elkaar: er is een dekmantel gezocht met duurzaam en groen en blabla. Een zeer klein groepje ''wij kennen elkaar'' mensen stuwt voort omwille van eigen belang en eigen CV. Een zeer grote groep heeft totaal geen belang, en is tegen. Erger: de Floraiude slurpt nu al op diverse plekken energie, geld, motivatie, etc. Bovendien heeft Almere nu ook al imagoschade: iets wat met de begroting ook alleen maar zal gaan oplopen. Heer Van Rooij, als initiatiefnemer van de Floriade, ben een voorbeeld en vertel 39 raadsleden dat ze verstandig moeten zijn en tegen het Masterplan Floriade moeten stemmen.

  reageer
 • michael

   

  € 457 p.p.....

  reageer
 • Tja

   

  Deze zogenaamde particuliere initiatieven worden financieel gesteund door de overheid, dus zo particulier was het niet! Almere zat er tot zijn oren in, helemaal bij de icedome. Het is dus te makkelijk om het als particulier initiatief af te schuiven!

  reageer
 • Je laat duidelijk blijken, dat je het NIET begrijpt. IN welk land dan ook, kan geen enkel PARTICULIER initiatief ZONDER vergunningen van de overheid IETS doen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Een dag niet gemopperd is een dag niet geleefd, zie ik weer

  reageer
 • Tja

   

  Daar gaat het toch niet om? De gemeente was bij beide debacles betrokken, bij de planning, vergunningen en grondverkoop. Het gaat om almeerse mislukkingen die niet uitsluitend particulier te noemen zijn. De gemeente zat er op de achtergrond dik in.

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  De eerste fout die gemaakt is, is de fout dat we nu niet meer bezig zijn met een macro economische ontwikkeling, wat nodig zou moeten zijn om dit verhaal daadwerkelijk op een wereld niveau te krijgen is terug te gaan naar wat ooit de basis strategie was en zorgen dat grote belangrijke organisaties aanhaken, zoals bijvoorbeeld het netwerk C40. Nee wij zijn met alle goede wil van de wereld van het niveau waar je zou moeten zijn naar micro management gegaan. en nu verzanden we daar in. we zijn bezig met veel mensen die bezig zijn lokale plaatjes in te vullen, niet dat dat niet belangrijk is, maar de organisatie heeft de prioriteiten niet op een rijtje en heeft 3 jaar lang bijna niet gedaan terwijl deze 3 jaar van essentieel belang waren om het internationale netwerk op te tuigen. En dan heb ik het niet over reisjes naar individuele steden, want dat levert niet op. Dat is het grootste strategische probleem. tweede probleem is dat de Nederlandse tuinbouw industrie extreem gefragmenteerd is, en er niemand is die bezig is met het bij elkaar brengen van deze industrie, de NTR in ieder geval niet en het plan van de gemeente spreekt de tuinbouw niet aan. dus er is een groot probleem met doelgroep bepaling, zowel intern als extern. derde probleem is dat de gemeente niet de experts heeft die nodig zijn om dit van de grond te trekken, ook een BV is geen oplossing want de gemeente zal betrokken blijven, maar zowel in de raad als in de gemeente zit niet de expertise die nodig is om dit verhaal op te tuigen. Het is heel hard tijd dat we terug gaan naar de basis want er is absoluut geen moment te verliezen. een volg groep is leuk maar wat wil je volgen als de grondslag niet klopt. een volg groep kan dan alleen concluderen dat zaken anders moeten, maar hadden we niet een volg groep in de raad? en ik geloof niet dat die de vinger op de zere plek hebben weten te leggen.

  reageer
 • Caesar2222

   

  Niet in de volgcommissie willen zitten is het bewijsdat er geen vertrouwen is in de Floriade. Niemand wil zijn of haar naam verbonden hebben aan een debacle Na ons de zondvloed. Het zoveelste monument van bestuurlijk falen komt eraan

  reageer
 • ron

   

  waar lees je dat ? ik begreep dat de man nog moet worden aangesteld en ook wordt gesproken over part-time dus ik vrees dat je onwaarheden spuit. @ ruudtuut: "meneer pet kan het mooi vertellen, maar ondertussen laat ie alles wel gewoon doorgaan! " "ie"???? is hij wethouder geworden dan ? heb ik wat gemist ? Hij is juist uit het politiek bestuur en raad vertrokken... dus 'ie' kan niks laten gebeuren. ie heeft net zo veel in te brengen als jij en ik.

  reageer
 • Zolang je niet het verschil begrijpt, blijf je deze onderbuik gevoelens uiten, maar ze worden toch geen werkelijkheid. Jammer!!!!!! In BEIDE gevallen is het NIET de gemeente het geweest, die het project heeft afgeblazen, maar de particuliere initiatiefnemers.

  reageer
 • Tja

   

  Blijven roepen dat het particuliere projecten waren? In beide gevallen heeft de gemeente de grond voor een prikkie afgegeven, bij de ijsbaan moest zelfs de gemeenteraad akkoord gaan en de presentatie was onder leiding van de burgemeester, particulier he! Freule Jorritsma sprak daar zelfs de in deze context historisch belachelijke opmerking: it giet oan, uit.

  reageer
 • ruudtuut

   

  ja meneer pet kan het mooi vertellen, maar ondertussen laat ie alles wel gewoon doorgaan!

  reageer
 • Het afblazen van het ijsstadion en kasteel heeft niets met de gemeente te maken. Dat waren "particuliere" projecten.

  reageer
 • Joop

   

  De directeur verdiend 175.000 euro!! Vanaf nu!!! Dat is de helf meer dan de burgemeester!! Wat een onzin!!!

  reageer
 • sjon

   

  Een wijs man en een wijze raad, welke door de gemeenteraad hopelijk serieus wordt genomen. Beter zou zijn het afblazen net als met het ijsstadion en de stillegging van het kasteel. Demp de put voor je erin valt.. Maar ik verwacht dat de Almeerse Fyra door dendert.

  reageer
 • Hannes

   

  Een volggroep, daar is het al te laat voor. Vergelijkbaar niet alleen bij Omniworld, dat is te teveel om op te noemen. Het is nu al zeker dat dit hele plan geen kans van slagen heeft. Begin bij de BEDDING wat dit eiland teweeg brengt, waar de gevolgen niet zijn te overzien. Verder heb ik er genoeg aan aangegeven. Een Pessimist is een Optimist met veel ervaring.

  reageer
 • ikbegrijperniksvan

   

  Gekoppeld aan ontwikkeling van de stad, infrastructuur en hoge school! Kan dat niet los van de Floriade of krijgen we dan de benodigde centjes niet bij elkaar? We noemen he Floriade maar eigenlijk gaat het heel ergens anders over.

  reageer
 • KC

   

  Je hebt helemaal gelijk. Haal de stekker er uit, dan zijn er ook geen valkuilen.

  reageer
 • Opa69

   

  De volggroep van raadsleden uitbreiden met kritische burgers om tegengas te geven,mmmmmmmmmmm dat is heftig!! Dat moeten ze bij alle beslissingen doen in de gemeenteraad!! Droom maar lekker verder, gebeurd toch nooit!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert