Kort geding over keien in de Noordzee dient

URK
VisNed, dat zo'n 70 procent van de Nederlandse vissers vertegenwoordigt, staat maandag in de Amsterdamse rechtbank tegenover Greenpeace. VisNed eist in een kort geding dat de milieuactivisten de in zee gestorte stenen opruimen.

Greenpeace stortte grote keien in de Klaverbank, een gebied in de Noordzee. Ze deden dat om een statement te maken tegen overbevissing. Anja Keuter uit Urk zwengelde de discussie over de actie van Greenpeace aan en deed samen met honderden anderen aangifte tegen de activisten. Ze vreest dat visnetten achter de keien blijven haken en dat kotters dan mogelijk kapseizen.

Het Openbaar Ministerie kijkt serieus naar de aangiftes, maar VisNed wilde het onderzoek niet afwachten en wil dat Greenpeace de stenen weghaalt. De vissers worden bijgestaan door topadvocaat Knoops. De zaak dient sinds maandagmiddag 14:30 uur.

reacties (17)

 • frits

   

  Klopt nog steeds niet. Ook de Britse, Duitse, Deense, Belgische, Franse en Noorse delen van De Noordzee zijn voor het grootste deel geen Natura2000 gebied. Als vissers daar niet vissen, heeft dat niets met natuurbescherming te maken, maar met het feit dat ze het economisch niet lonend vinden.

  reageer
 • Tja

   

  Jij hebt het over het Nederlandse gedeelte. Even voor jouw info: de Noordzee is iets groter...... 2/3 van de Noordzee wordt niet bevist.

  reageer
 • Sam

   

  In de bewegende beelde bij dit artikel.

  reageer
 • frits

   

  Ach, dat zijn alleen maar smoesjes. Het ging de vissers er toen om onbeperkt hun gang te kunnen gaan, en nu weer. Erg doorzichtig allemaal. Van gevaar is geen sprake, omdat de vissers weten waar de stenen liggen. Of lagen, in het geval van de stenen die ze alweet weg gehaald hebben.

  reageer
 • frits

   

  Kul, niet twee derde van de Noordzee is beschermd.19% van de Nederlandse Exclusieve Economische Zone is beschermd, in totaal ca. 10.000 km2. Daarvan is het Friese Front van bijna 3000 km2 alleen op basis van de Vogelrichtlijn beschermd. De overige ruim 7000 km2, ca. 14% van de Nederlandse Noordzee, is beschermd voor het onderwaterleven. Het gaat om de Voordelta, de Noordzeekustzone, Vlakte van de Raan, Doggersbank en Klaverbank. Op 86% van de Noordzee kan dus onbeperkt gevist worden. Maar daar valt voor de vissers wellicht niet veel meer te halen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Neve

   

  hey sam, jij ,,ziet,, dat. Waar kunnen we je documentaire bewonderen?

  reageer
 • sam

   

  Misschien sea shephard uitnodigen die boeken echte resultaten.

  reageer
 • Tja

   

  Volgens mij is dit mijn 100e reactie op dit soort berichten: Er mag wel gevist worden! Stop eens met die onzin dat het een verboden gebied is. Voor jullie info: 2/3 van de noordzee is beschermd en wordt niet bevist, dit gebied valt daar niet onder.

  reageer
 • Joop

   

  Maar er mag gewoon nog verantwoordt gevist worden. Want dat is wat de vissers doen. Die alsjeblieft die groene oog kleppen af en verdiep je eens in de visserman.

  reageer
 • IK

   

  Zaak was niet identiek, toen was het om afval storten, nu om gevaar en/of hinder veroorzaken.

  reageer
 • IK

   

  De Nederlandse overheid heeft geen zeggenschap over de visserijregels buiten de 12 mijls zone, hierover gaat de EU. Daarom kan het wel aangewezen zijn als natuurgebied maar toch volkomen legaal bevist worden. Het klopt niet dat je door actie te voeren anderen die legaal bezig zijn in gevaar brengt!!

  reageer
 • Ellen

   

  Het gebied was al beschermd door de Nederlandse overheid, alleen de vissers blijven er toch hun gang gaan. Dus Greenpeace heeft er alleen voor gezorgd dat er niet gevist kon worden. Als men zo bang is dat een vissersschip omslaat moeten ze er gewoon niet vissen. Dat mocht namelijk toch al niet. Hoezo, de vissers zijn bezorgd over overbevissing? Dat blijkt niet uit deze aktie.

  reageer
 • Jay

   

  Soms he..... vind ik Greenpeace een buitengewoon irritant clubje. Beetje doorgeschoten.

  reageer
 • adv

   

  zullen wij gewoon de uitspraak afwachten rechter !

  reageer
 • .\/\/.

   

  Was er niet al eens een identieke zaak voor de rechter geweest?

  reageer
 • Jo

   

  Ik vind dat Urk deel uit moet gaan maken van een ecologisch gebied.

  reageer
 • Sam

   

  Ik zie dat de stenen nu al deel uit maken ban het ecologisch systeem. Ik denk dat visned door het weghalen van de stenen de habitat van diersoorten verstoort. Daarom bind ik dat visnet de stenen direct teug moet leggen in zee.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert