Vraagtekens bij toekomst bibliotheek

ZEEWOLDE
De toekomst van de bibliotheek in Zeewolde blijft onduidelijk. Dat bleek woensdagavond tijdens een extra ingelaste commissievergadering die alleen over dit onderwerp ging.

Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde heeft een zogenoemd huiskamerscenario voor de noodlijdende bibliotheek uitgewerkt. Daar moet de gemeenteraad nog mee instemmen. De meeste fracties zijn er nog niet van overtuigd dat het een goed plan is. Het grootste struikelblok is het betalen van 300.000 euro gemeenschapsgeld voor het bestaande exploitatietekort.

Het tweede probleem is de huisvesting van de bibliotheek in een groot en duur pand aan de Ravelijn. Dit gebouw is van de gemeente en als de bibliotheek verhuist moet het pand verkocht worden. Leegstand vinden de meeste fracties een slechte optie. Donderdagavond wordt tijdens een gemeenteraadsvergadering verder gepraat over de toekomst van de bibliotheek.

reacties (8)

 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Ach gut en wee. Wat een ongenuanceerde reacties weer hier. De reden dat de bibliotheek destijds verhuisde naar het Ravelijn is dat de bibliotheek op de oude locatie (waar tegenwoordig 'De Oude Bieb' zit) te krap in haar jasje zat. Let op: dat vond destijds de bibliotheek zelf, en niet de gemeente. Want, de bibliotheek is geen gemeentelijke instelling, in weerwil van wat veel mensen denken. Een gemeente is wel altijd betrokken bij de huisvesting van een bibliotheek, want ze hebben (vergelijkbaar met basisscholen) een huisvestingsplicht. Zodoende stelde de gemeente destijds de locatie in het Ravelijn beschikbaar. Er waren destijds al twijfels over de haalbaarheid-op-de-lange termijn v.w.b. de exploitatie, maar die zijn door de bibliotheek min-of-meer weggewuifd met de gedachte dat via de gemeentelijke subsidies het wel los zou lopen. Echter, de gemeente moet al jaren bezuinigen en de subsidies lopen dus niet los. Tegenvaller voor de bibliotheek, maar ook voor de gemeente. Want die laatste moet nu EN een onbruikbaar duur pand gaan verkopen EN een nieuwe, kleinere, en vooral goedkopere locatie voor de bibliotheek gaan zoeken. Dus, voordat jullie allemaal massaal jullie beklag gaan doen over de gemeente: houdt daar maar mee op, want het is de bibliotheek zelf (en niet de gemeente Zeewolde) die aan de basis van de huidige probleemsituatie staat.

  reageer
 • Rob

   

  Het is werkelijk niet te bevatten waar deze gemeente mee bezig is, de Oude Bieb hebben ze toentertijd gratis gekregen maar was niet goed genoeg, een nieuwe locatie werd gevonden aan De Ravelijn en nu is deze te groot maar kampt met een exploitatietekort van 300K, was van te voren zeker niet te berekenen terwijl de Bieb goed bezocht wordt. Nee de Gemeente heeft een nieuw paradepaardje ontdekt een atletiekbaan kosten +2 miljoen waar straks 1,5 paardenkop op gaat rennen, hebben we het niet eens over het onderhoud. Gemeente laat alsjeblieft de Bieb op de huidige locatie omdat hij het gewoon goed doet en er mag best wat geld bij en gedraag u eens professioneel als rentmeester van ons gemeenschapsgeld bij toekomstige investeringen dan geld verspillen, ons dorp verdient beter dan dit geklungel.

  reageer
 • Rob

   

  Waarom zijn ze toen dan verhuisd? Je weet toch wat de huurprijs is.

  reageer
 • Jay

   

  Ken veel mensen die voor een habbekrats boeken kopen bij de kringloopwinkel en als ze ze uit hebben ze weer terugbrengen. Is vaak goedkoper boeken lezen dan via de 'echte' bieb....

  reageer
 • joop

   

  koop gewoon een e-reader. Niemand gaat naar de bieb.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wim2

   

  En daar gaat weer een bak geld.. En dan nu net doen of B&W de wijsheid opnieuw in pacht hebben. Wanneer houdt dit op!?

  reageer
 • Lezer

   

  waarom moest de bieb destijds weg? En zich vestigen in deze locatie?

  reageer
 • Jay

   

  Waarom moest er een aantal jaren geleden met zo veel tamtam worden verhuisd naar de Ravelijn? Het oude pand stond vervolgens jaren leeg en dreigde te vervallen, tot stichting De Basisz er De Oude Bieb van maakte. Dat is nu een geliefde pleisterplaats in Zeewolde. En voor de nieuwe bieb is het dus een typisch geval van 'opgestaan, plaatsje vergaan'.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert