Gemeente besteedt gladheidsbestrijding definitief uit

LELYSTAD
Lelystad gaat de gladheidsbestrijding definitief uitbesteden aan een bedrijf. De afgelopen twee jaar liep er een proef waarbij gekeken werd of zo'n uitbesteding zin heeft.

De gemeente had voorafgaand aan die proef alles in eigen beheer. Dat bracht kosten met zich mee, zoals het vervangen van apparatuur, het aankopen van strooizout en de inzet van mensen. Door een bedrijf zout te laten strooien en sneeuw te laten ploegen met moderne machines zou er efficiënter gewerkt moeten worden.

Bedrijven die interesse hebben, kunnen zich melden bij de gemeente. In september moet duidelijk worden wie de aanbesteding wint en dus de gladheidsbestrijding gaat uitvoeren.

reacties (9)

 • Dick

   

  Jaja, en dat bedrijf wat de bestrijding uitvoert hoeft die middelen niet aan te schaffen?, Die hoeft geen ondehoud te plegen? Die hoeft geen winst te maken? Dit is wel zo jezelf een rad voor ogen draaien, Ik heb zelf de keuze uitbesteden - zelf maken moeten doen en daar blijkt gewoon keihard uit dat uitbesteden zo'n 25 - 30% meer kost. Daarbij, de gemeente schakelde altijd al extern materieel in omdat ze zelf nooit genoeg materieel KUNNEN hebben om de gladheidsbestrijding goed uit te kunnen voeren.

  reageer
 • ron

   

  klopt ; EU aanbesteden is geen cent duurder dan openbaar nationaal aanbesteden; de extra handeling gaat geheel automatisch. Maar blijft dat ik het artikel nog steeds niet begrijp. wat willen ze nu precies?

  reageer
 • KCj

   

  Je moe bij diensten groter dan 134.000 euro Europees aanbesteden. De aanbesteding zal wel over meerdere jaren zijn en dat geld ook voor het zout. Europees is echt niet veel duurder dan nationaal aanbesteden. Je hoeft e.e.a alleen in Brussel te publiceren. Lelystad doe het nu eens goed!

  reageer
 • frits

   

  De nieuwe aanbestedingswet schrijft voor dat je opdrachten niet onnodig mag bundelen. Opdrachten moet in de kleinste logische eenheid aanbesteed worden om ook het midden- en kleinbedrijf een kans te geven. Het ligt dus eerder voor de hand dat de provincie de provinciale wegen over meer percelen moet verdelen, dan dat er ook gemeenten aan kunnen haken. Tenzij dat ook aparte percelen blijven, maar dan heb je geen voordeel, en alleen maar bestuurlijk gedoe.

  reageer
 • frits

   

  De gladheidsbestrijding zal net als veel andere diensten voor meer jaren tegelijk uitbesteed worden. Dan tellen de bedragen bij elkaar op. En een beetje gemeente geeft vele tonnen per jaar aan gladheidsbestrijding uit. Ik kan in de gemeentebegroting en jaarrekening van Lelystad niet zo snel terugvinden hoeveel dat in Lelystad is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • arie

   

  Er is toch echt een minimumbedrag van ik dacht 197.000 momenteel waarboven je pas hoeft aan te besteden hoor. En maar goed ook want het is aardig duur om zoiets uit te schrijven voor elke dienst van een paar tientjes.

  reageer
 • mc

   

  berichtje over de gemeente Lelystad, en strooiauto van Rijkswaterstaat ;-)

  reageer
 • ron

   

  zout kopen doe je toch sowieso ???? hoe moet ik mij dat anders voorstellen?? tenzij ze werken met een samenwerkingsdepot maar dan nog koop je het als overheid per ton in ... toch ???

  reageer
 • KC

   

  Wordt de gemeente eindelijk verstandig. De provincie doet dit al jaren. De gemeente zou ook kunnen samenwerken. Een hele boel wegen sluiten op elkaar een. Denk aan bijv. de Larserweg/Larserdreef, de Houtribweg, etc. Er moet wel Europees worden aanbesteed, want het is een dienst.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert