Glasvezelbedrijf stuit op asbest in grond

LELYSTAD
Bij graafwerkzaamheden in de Lelystadse Zuiderzeewijk en De Veste is volgens Reggefiber asbest gevonden.

Het glasvezelbedrijf heeft een brief gestuurd aan bewoners bij wie de komende twee weken glasvezel zou worden aangelegd. De graafwerkzaamheden worden uitgesteld totdat duidelijk is waar de verontreiniging vandaan komt.

GroenLinks wil dinsdag bij de raadsvergadering vragen stellen aan het college van b en w over de bodemverontreiniging. Veel omwonenden zijn volgens de politieke partij bezorgd over de vondst van asbest. De partij wil onder meer weten wat de omvang van de verontreiniging is.

reacties (6)

 • Verontruste buur

   

  Dat is dan lekker. Na informatie blijkt het niet om woningen in De Veste te gaan, maar elders in de Atol wijk. Hoe ze daar aan (De Veste) komen weet ik niet. De Veste is een onderdeel van de Atol wijk, misschien zit daar het probleem. Reggefiber wordt bedankt, want er zit nu een luchtje aan onze woningen in De Veste. Lekker als je momenteel je woning wil verkopen. Wedden dat het invloed op de verkoopprijs gaat hebben. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd, zeker als het onze woningen niet betreft!!! Juiste berichtgeving is met dit soort problemen van groot belang. Nu is er onder de bewoners van De Veste grote onrust. Voor de gemeente een belangrijke taak om hier helderheid in te geven.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  De asbestproblematiek in Lelystad is groot: destijds is in alle oude wijken met asbesthoudend 'Eternit' geisoleerd en gevelbeplating toegepast. Zolang dat niet verwijderd wordt, is er weinig gevaar. Bij verwijdering, breuk en veroudering komt asbeststof vrij. Veel bewoners van de oude wijken hebben de asbestbeplating verwijderd en bijv. als waterkering naast de fundering van schuurtjes ingegraven.. De vorige wethouder was gehouden om een inventarisatie van de asbestproblematiek te maken, daar is hij meerdere malen door de Raad om gevraagd. Dat is nooit gebeurd. Het is aan de huidige wethouder om zo spoedig mogelijk een asbest/verontreinigings inventarisatie te maken. Daar zal GroenLinks hem aan houden...

  reageer
 • DLP'r

   

  Als DLP'r weet je dat in de regio Lelystad en Harderwijk asbest is gebruikt aks grondverdichting onder het asfalt. Dat zal ook het geval zijn in Zeewolde. Dat wil dus zeggen niet zomaar ontgraven nabij of op een wegvak en bodemmonsters nemen tijdens het zorgvuldig ontgraven. Lees CROW 132

  reageer
 • buuf21

   

  In de zuiderzee wijk steken de oranje glasvezel piefjes al uit de grond..het zou hier gaan om de wijken enkhuizerzand en omliggende wijken...t mooiste is dat de stoepen en straten in deze wijken een jaar of 8 geleden volledig zijn gerenoveerd en opgehoogd met min 50 cm zand...gevalletje van verontreiniging in de aangeleverde grond????

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat is te makkelijk. Asbest is een sluipmoordenaar, tientallen jaren nadat mensen ermee in aanraking komen krijgen ze een mesothelioom. Via longkanker.info: "in Nederland komen per jaar 400 nieuwe gevallen van mesothelioom voor. Pas na 2018 zal er afname van het aantal nieuwe gevallen zijn. Deze daling is te danken aan het asbestbesluit uit 1991, waardoor gebruik van asbest in Nederland verboden is." Bagatelliseren lijkt me geen goed plan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Het zit onder de grond en is vochtig! Waar is men in hemelsnaam bang voor? Men doet net alsof het een besmettelijke ziekte is. Als je er zo eenvoudig ziek van zou worden waren 30 jaar geleden allemaal al gestorven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert