ID-Lelystad gebruikte terecht omstreden mkz-test

FLEVOLAND • Di 30 juni 2015 | 15:24 • Dinsdag 30 juni 2015 | 15:24
Het laboratorium van ID-Lelystad heeft in 2001 terecht een flitstest gebruikt om vast te stellen of er op een bedrijf in Oosterwolde mond- en klauwzeer was uitgebroken. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven dinsdag bepaald in een zaak die was aangespannen door veehouders uit de omgeving van Oosterwolde.

Volgens het College was het van belang om snel vast te stellen of er sprake was van MKZ bij de geiten op het bedrijf, en pas later hoe ernstig die besmetting was. Na de verkorte test van ID-Lelystad bleek er inderdaad sprake van MKZ te zijn. De staatssecretaris van Economische Zaken besloot toen alle veehouderijen in een cirkel van twee kilometer te ruimen.

Veehouders van wie het bedrijf werd geruimd hebben de uitslag van die eerste laboratoriumtest bijna dertien jaar lang bestreden. Volgens hen liet de staatssecretaris hun vee destijds op basis van een ondeugdelijke test doden. Zij hebben hun zaak nu definitief verloren.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel