'Onderzoek naar bevoegdheid leraren klopt niet'

ALMERE
De Almeerse Scholen Groep zegt dat onderzoek van RTL Nieuws over het aantal onbevoegde leraren op middelbare school Echnaton niet klopt. RTL deed onderzoek op basis van gegevens van het ministerie van Onderwijs. De nieuwsorganisatie concludeerde dat 27,5 procent van de lessen op de school wordt gegeven door docenten zonder het juiste diploma.

Het bestuur van Echnaton valt onder de Almeerse Scholen Groep. Die laat in een reactie weten dat er in het jaar van het onderzoek 109 docenten werkzaam waren op het Echnaton. Daarvan hadden negen niet het juiste diploma. ASG wil nu weten waarop de onderzoeksresultaten van RTL Nieuws zijn gebaseerd.

Volgens de scholengroep is de kwaliteit van het onderwijs en de docenten op het Echnaton in orde, aangezien de school een gemiddeld slagingspercentage heeft van 93.

reacties (7)

 • Hannes Minkema

   

  Er spelen hier een aantal problemen tegelijk. 1. Nederland heeft de laagst opgeleide leraren in de EU. In het basisonderwijs zijn vrijwel geen leraren met een vwo- of universitaire achtergrond, in andere EU-landen is dat veel normaler. In het havo en vwo worden de meeste lessen gegeven door mensen met een tweedegraads diploma, minder met een eerstegraads diploma (met meer vakkennis). Deze situatie heeft alles te maken met de lage aantrekkelijkheid van het lerarenberoep in Nederland, althans voor de groep hooggeschoolde, ambitieuze studenten. Die willen het onderwijs niet in, en daar zijn oorzaken van aan te wijzen. 2. Anders dan bij veel andere gekwalificeerde beroepen (rechter, advocaat, huisarts, maar ook vrachtrijder, restauranthouder, taxichauffeur en electrotechnicus) wordt in het onderwijs enorm de hand gelicht met de vereiste kwalificaties. Maar die kwalificaties zijn er niet voor niets: ze waarborgen tot op zekere hoogte dat de 'klant' kan rekenen op een vakkundig beroepsbeoefenaar. Natuurlijk zijn er slechte taxichauffeurs en advocaten en restauranthouders mét diploma, en kunnen er goede illegale taxichauffeurs en juristen en restaurateurs zónder diploma bestaan. Maar het gedogen daarvan - en zeker het massaal & stiekem gedogen - legt een bom onder de advocatuur c.q. het taxibedrijf c.q. de horeca. En dat is evident in het nadeel van de branche én van de klanten. Zo ook in het onderwijs: de massale onbevoegdheid of onderbevoegdheid (het gaat hier om tienduizenden leraren) is slecht voor het vertrouwen dat leerlingen mogen hebben in hun leraren én is slecht voor de aantrekkingskracht van het beroep. 3. Ik wees al op de massaliteit & stiekemheid. Ook wie wil accepteren dat er onbevoegd wordt lesgegeven, mag daarmee nog niet verbergen voor ouders en leerlingen (en voor de voor onderwijs betalende maatschappij) hoe vaak dat gebeurt, en in welke onderwijsvormen. Schoolbesturen echter weigeren daar duidelijk & actuele inzage in te geven; en OCW laat hen. Mogelijk zijn er ouders die daar niet zo om malen, maar de vele ouders die het wél belangrijk vinden dat hun kinderen les krijgen van échte, vakkundige, hoogopgeleide leraren, die horen niet te worden misleid of in het ongewisse te worden gelaten. Als ik in het ziekenhuis kom en wordt geholpen door een (co-)assistent, dan vertelt hij/zij dat direct bij de kennismaking. Is geen enkel probleem. Juist de transparantie geeft vertrouwen. Kennelijk zorgt de branche van medici goed voor hun kwalificaties en deskundigheid. Zo hoort het. Maar het massale weglopen en verbergen van onbevoegdheid, en het denigreren van behaalde diploma's - zo hoort het dus niet. Juist niet in het onderwijs - waar immers een sterke focus ligt op het behalen van diploma's. Ga die dan maar eens bagatelliseren.

  reageer
 • sven de boom

   

  ik ben het eens met de ministerie omdat sommige leraren op osg echnaton niet goed zijn opgeleid en hun frustratie op de kinderen afreageren

  reageer
 • Ger

   

  Al dat gekrakeel om bevoegd zijn of niet. Mijn inziens is het belangrijker of een leraar bekwaam is! Er zijn zat bevoegde leraren die niet bekwaam zijn.

  reageer
 • Rudi

   

  Dus de ASG geeft toe dat er bijna 10 % van de leraren onbevoegd zijn /waren voor het vak dat ze geven. Ergens anders las ik de verklaring van een woordvoerder vd ASG dat het studenten waren die "uitzicht hadden op een diploma". Dat zegt niks dus. Je kan uitzicht hebben op een diploma als je net aan je opleiding begint of nog twee jaar moet. Het verschil met het RTL onderzoek (27,5%) en de bewering vd ASG (10%) is wel erg groot. (17,5%). Maar zo las ik in dat andere artikel, dat kan volgens het Miniserie ook liggen aan de verschillende definities. die gehanteerd worden,. Voor mij is er maar één definitie; die nl. die je volgens de wet bevoegd verklaard om een schoolvak in het (voortgezet) onderwijs te mogen geven. Je zal je kind maar op Echnaton hebben zitten waar 10% van de leraren onbevoegd is. Dat is al erg genoeg.

  reageer
 • John

   

  Beste Rudi, Ik neem aan dat je ministerie bedoelt ipv miniserie, maar dat ter zijde. Ik ben eens in de definitie gedoken. Je bent bevoegd in het VO als je: Een tweedegraagds lerarenopleiding hebt. Een eerstegraads lerarenopleiding hebt. De PA gedaan hebt voor een bepaalde datum. De Pabo gedaan hebt voor 2006 (beperkte bevoegdheid BBL Lwoo). Dan heb je nog: Een zogenaamde teambevoegdheid voor bepaalde vakken. Het vak rekenen dat eigenlijk geen vak is in het VO. Mensen die hun LIO stage lopen. Studenten die t vak moeten leren. Een aardrijkskunde docent die MM geeft Een biologiedocent die MN geeft etc etc is dat allemaal onbevoegd? Kortom welke definitie is in t onderzoek gebruikt? Daarnaast zegt bevoegd zijn niets over het bekwaam zijn van een docent. Ik denk daarom dat het goed is dat we wat meer vertrouwen hebben in de hardwerkende docenten. En over het Echnaron: prima school die al een aantal jaren groeit en goed onderwijs biedt.

 • Ruud

   

  Of iemand een diploma heeft zegt niets over of iemand goed les kan geven. Dat heeft dus niets te maken met de kwaliteit van een school. Slagingspercentage is ook zo'n verkeerd middel om de kwaliteit van een school te meten. Als een school alleen maar leerlingen aanneemt die een hoge citoscore hebben zal het slagingspercentage naar verwachting alleen maar hoger worden, dat heeft dus niets met kwaliteit van onderwijs te maken. Volgens mij is het veel belangrijker dat de kinderen die een school verlaten een beetje op een verantwoorde manier de maatschappij ingegooid worden. Dat ze de juiste normen en waarden leren en die ook leren toepassen. Dan maakt het niet zo heel veel uit of je een negen of een acht voor bijvoorbeeld wiskunde hebt. Er is nog een hoop nodig om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. En dat betekent dat er meer geld naar toe moet. Kwestie van prioriteiten stellen. Investeren in de toekomst heet dat!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  mevrouw, als we eens konden toveren dan toverden we allemaal diploma's uit de hoge hoed. (misschien even verdiepen in de problematiek )

  reageer
 • Mevrouw

   

  al is het er 1 met geen goede diploma dan altijd nog is dat 1 teveel dat er sowieso een docent zonder goede papieren lesgeeft is al een kwalijke zaak, maar dat zegt alweer genoeg over het niveau van deze school

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert