Grote zorgen over korting op bijstand

FLEVOLAND
Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de zogeheten 'kostendelersnorm'. Dat is een term voor de manier waarop wordt berekend hoeveel bijstand mensen ontvangen. Het gevolg is dat huishoudens die leven van de bijstand in de meeste gevallen een korting krijgen tussen de 100 en 300 euro netto per maand.

De kostendelersnorm houdt in dat er wordt gekeken hoeveel volwassenen er in één huis wonen. Aan de hand daarvan wordt een korting gegeven op de bijstand. Als reden geeft de landelijke overheid dat mensen die in één huis wonen bijvoorbeeld het eten en drinken of de huur delen.

De nieuwe regeling is ingegaan op 1 januari maar mensen die tot eind 2014 ook al bijstand ontvingen, hebben tot 1 juli uitstel gekregen. In de praktijk zijn dat de meeste mensen die leven van de bijstand. In heel Flevoland krijgen ruim 1600 mensen vanaf woensdag met de kostendelersnorm te maken.

Er zijn uitzonderingen op de regel. Zo tellen jongeren tot 21 jaar niet mee voor de kostendelersnorm. Datzelfde geldt voor kamerhuurders met een commercieel huurcontract. Ook studenten die recht op een studiefinanciering hebben of een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen, zijn uitgezonderd.

reacties (19)

 • Willem

   

  @Barbara: Je babbelt maar mooi een eind weg hoor, er is niks mis met de handjes uit de mouwen steken. Mijn ouders deden dat bijna 40 jaar terug ook om een eigen huisje te kunnen hebben en een zo goed mogelijk leven te kunnen geven aan zichzelf en hun kinderen. Tegenwoordig is het blijkbaar zo dat we in elk geval iedereen gratis geld moeten geven en dan graag ook zoveel dat je weinig stimulans hebt om voor iets meer wel te gaan werken. Mijn collega's op de weg en kantoor zijn eerlijke hardwerkende jongens die graag hun brood verdienen in plaats van dat ze enkel de mond open hoeven te doen zodat het erin gekiept kan worden.

  reageer
 • Barbara

   

  @ Willem en @Louise, wat lees ik een vreemde kijk op gewone mensen van vlees en bloed.Wat ver staan jullie daar vandaan. Wat negatief ook om louter af te gaan op wat "in " zou zijn, daarmee niet in de gaten hebbend dat niet alle veranderingen een meerwaarde op gaan leveren. Het zijn vaak doekjes voor het bloeden. En dan gaat het hier nog steeds om kinderen die de volgende generatie gaan bemannen/vrouwen!!Wie heeft het nu over "vroeger" en commentaar op een aanrecht? Heb ben jullie geen aanrecht thuis, waar je lekkere hapjes kunt klaarmaken of is het een vieze stinkboel daar omdat je zo nodig elders je hand en stand onder grote druk moet vol zien op te houden om vol te kunnen houden? Uit die hele BSO uitvinding, moet blijken hoe of dat over zoveel jaar uitpakt en of het dan nog stand houdt. Voor-, en nadelen kunnen dan pas afgewogen worden maar niet nu. Wat ik om me heen zie zijn v.n.l. overspannen ouders die om een beetje te kunnen leven 2 volledige banen moeten bemannen om een beetje rond te kunnen komen. Om iets leuks te doen is nauwelijks geld en tijd over. Kinderen mogen niets anders dan naar school en hebben nadat ze uitgeleerd zijn nauwelijks enig idee wat ze nou eigenlijk geleerd hebben. Uitzonderingen altijd daargelaten! Met een basisinkomen zal er meer eigen creativiteit worden ontdekt wat hoogstwaarschijnlijk de economie ook een flinke opsteker zal geven en de onnodige zorgen zal laten verdwijnen.. Geestdodend werk hoeft dan geen must meer te zijn voor de vel uitgebuitenen, behalve als je er voor kiest, maar die zal dan geen mensonwaardigheid opleveren zoals nu wel te vaak het geval is.. Willen jullie desondanks toch nog de huidige uitkeringsgerechtigden een neerbuigend stempel op willen blijven opplakken als zouden dat allemaal lamzakken zijn die niet eens hun eigen aanrecht schoon kunnen houden dat is dat nog altijd een hele kleine minderheid op een gehele bevolking! Kwaliteit van opvoeding en saamhorigheid moet nodig omhoog worden gehaald!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Barbara, ik heb de grootste moeite om te begrijpen wat je nu bedoelt, maar dat kan aan mij en/of de temperatuur liggen. Je beeld van 2 ouders die zich een slag in de rondte moeten werken om rond te komen lijkt me geen rechtvaardiging voor een basisinkomen voor iedereen, eerder een pleidooi voor een beter salaris voor bepaalde beroepen. De laatste jaren is in Nederland onder invloed van de neoliberale halleluja-ideologie een hele kaste aan ZZP'ers ontstaan: werklozen die tegen het einde van hun uitkering kunnen kiezen tussen 'een eigen bedrijf beginnen' of de bijstand. Die ZZP'ers zijn niet de blijmoedige win-winners van de kabinetten Rutte, maar 'working poor', mensen die het hoofd met moeite boven water houden ondanks dat ze heel veel uren maken, en die ondanks dat geen pensioen opbouwen, geen WW-rechten, en voor wie een peperdure arbeidsongeschiktheidsverzekering onbetaalbaar is. Worden ze ziek, vallen ze meteen in de bijstand en kunnen ze hun huis met verlies verkopen.

 • Verder kijken dan je neus lang is!!

   

  Je kan het redelijk vinden een dergelijke verdeling van inkomsten. Alleen deze stellingen doen tekort voor diegene die chronisch ziek zijn,kinderen die medische hulp op allerlei gebieden nodig hebben. Bizar dat er medeburgers bestaan die feitelijk deze groep mensen uitsluiten .Het kwalijke is dat men eerst moet ondervinden deze problemen te hebben dan beseft men wat men financiël nodig heeft. Alleen al de vele malen naar het ziekenhuis en naar de dokter toe gaat niet op water of van de lucht.

  reageer
 • MW

   

  Eigenlijk moet men helemaal niet zeuren. Nederland is een van de weinige landen die je een royaal basisinkomen GEEFT. Ga anders emigreren.

  reageer
 • Barbara

   

  Een onvoorwaardelijk basisinkomen maakt dat iedereen, dus alle mensen de regie zelf weer in handen geeft. Niemand is meer afhankelijk van wat voor partner, ouder, grootouder, neef, nicht, zwartwerkgever of wat voor een instantie dan ook, en kan dus wonen waar hij of zij wil en werken aan wat gewenst is. Iedereen kan dan in staat zijn de meest basale kosten voor levensonderhoud zelf te regelen. Bovendien kunnen ouders die dat graag willen zich weer eens op de zorg voor hun eigen kinderen richten i.p.v ze te moeten dumpen op de BSO, de straat of de Jeugdszorg. Dan is dat tekort Jeugdzorg middelen ook meteen opgelost! Kortom ieders eigen verantwoordelijkheid wordt aan alle kanten met een BASISINKOMEN gestimuleerd.

  reageer
 • Willem

   

  Dat zou je kunnen doen maar misschien is het ook een optie dat de zweverige figuren en beroepswerkelozen gewoon eens de handjes uit de mouwen gaan steken? Wij hebben dagelijks ongeveer 15 assistenten nodig voor onze chauffeurs en dat is al een strijd om die op tijd uit bed te krijgen. Weg met een basis inkomen voor mensen die graag op de reet liggen en ga werken belonen!

 • .\/\/.

   

  "Bovendien kunnen ouders die dat graag willen zich weer eens op de zorg voor hun eigen kinderen richten i.p.v ze te moeten dumpen op de BSO, de straat of de Jeugdszorg." - Dan heb je het dus niet over een basisinkomen maar over een aanrechtsubsidie. Dat kan de bedoeling niet zijn. Bovendien worden kinderen die naar de BSO gaan niet gedumpt, dat is een kwalificatie waar spruitjeslucht aan hangt (er moet kennelijk iemand thuisblijven voor de kinderen, en raad eens wie dat meestal is?). Plannen voor een basisinkomen lijken aardig, maar zoals jij ze presenteert zijn ze een vrijbrief voor inactiviteit, terwijl het vooruitgang zou moeten betekenen. Bovendien zou ik dat basisinkomen wel eens doorgerekend willen zien, vooral om te kijken wat dat met de belastingdruk doet.

 • laat alle reacties zien
 • Isolde

   

  Makkelijk mopperen.... achteraf. Invloed heb je alleen vóór besluitvorming in Tweede en Eerste Kamer. Wil je echt wat bereiken? Spreek dan kamerleden tijdig aan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat samen in een huis wonen de kosten van huur en voorzieningen (koelkast, wasmachine, tv etc.) per persoon lager maakt is prima te begrijpen. Maar dat de kosten van eten en drinken er per persoon lager van zouden worden snap ik helemaal niet. Als ik bijvoorbeeld een halve liter melk per dag drink doe ik twee dagen met een literpak als ik alleen woon, en één dag als we met z'n tweeën zijn.

  reageer
 • Roel

   

  Er worden dan ook alleen en voor alles zoveel uitzonderingen gemaakt, dat niemand meer weet wat wel en niet mag. Je ziet door het beton de kiezels niet meer, we zijn de bossen allang voorbij

  reageer
 • jan bakker

   

  Helemaal mee eens, de controle op al die regeltjes is vrijwel onmogelijk en is ook weer aanleiding tot oeverloze discussies en aanvullende wetgeving etc.etc. En het dan maar vreemd vinden dat geen enkel kabinet er tot nu toe in is geslaagd het overheidsapparaat daadwerkelijk af te slanken.

 • HM

   

  Voor alle duidelijkheid. De genoemde bedragen zijn wel per persoon. Als 5 mensen met een bijstandsuitkering bij elkaar in één huis wonen, krijgen zij nu dus samen ruim 2600 euro netto! Door het delen van de woonlasten (huur) besparen ze flink op kosten. Het zou toch te gek zijn als er anders bijna 5000 euro netto per maand aan bijstand binnen zou komen!!!

  reageer
 • Faerie

   

  Ik vind het gewoon een terechte regeling.

  reageer
 • joost

   

  Mooie gelegenheid om folders te gaan vouwen en eea. Te gaan compenseren ownee.. dat is te min..

  reageer
 • Antje Ha

   

  Deze regel was er al maar klaarblijkelijk vindt men dat iedereen recht op een eigen inkomen heeft terwijl ze inwonen.

  reageer
 • MW

   

  Korting bij een tweepersoonhuishouden is wel drastisch tov 3 persoons en meer, maar het is wel een goede stimuleringsregel om werk te gaan zoeken.

  reageer
 • Hans

   

  Dit verhaal komt op mij over dat MDF hierdoor extra werk heeft en dus gemeenten moeten extra subsidie geven. Ook MDF dient net als andere instellingen te bezuinigen maar stelt zich boven de regels met een directeur die in een leaseauto rijdt en een salaris krijgt van een gemeentesecretaris. De broekriem hebben alle burgers al lang moeten aanhalen, ook mensen die niet van de bijstand leven! Het wordt tijd dat de gemeenteraden MDF op hun weinig begripvolle opstelling wijst. Raadsleden u staat en komt op voor de burgers van uw gemeente dus laat niet met jullie sollen.

  reageer
 • Lexie

   

  vreemde reactie. Maar onderbouw dit eens? Directeur moet toch van afspraak naar afspraak rijden? Chauffeur is nog duurder. Leasewagens zijn heel normaal bij een dusdanige functie. En waar haalt u de hoogte van het salaris vandaan? Graag even verwijzen naar de bronnen van uw betoog.

 • almere

   

  denhaag heeft het goed geregeld zo kan er nog meer geld het land uitgepompt worden, en kunnen de mensen in armoede leven

  reageer
 • jan bakker

   

  Schandalig dat een overheid zich bemoeit met het aantal mensen dat achter 1 voordeur wenst te leven, dit is ieders eigen keuze. Maar houdt wel weer fijn een aantal ambtenaren aan het werk die dit moeten gaan controleren (het ter plekke oplichten van pannendeksels en tellen van het aantal tandenborstels......) Gewoon iedereen recht op een basisinkomen en hoe je dat uitgeeft, alleen of met zes personen achter een voordeur, moet je dan zelf kunnen bepalen. Zo'n basisinkomen kun je dan naar keuze aanvullen met inkomen uit werk of, als het mis gaat, inkomen uit een VRIJWILLIG zelf afgesloten verzekering tegen werkeloosheid en/of ziekte. Geldt ook voor AOW-uitkeringen: die kunnen dan ook worden afgeschaft en kan je jouw basisinkomen laten aanvullen door een VRIJWILLIG af te sluiten pensioenverzekering.

  reageer
 • Louise

   

  Eens, iedereen een basisinkomen van 500 euro. Stimuleert woning en kosten delen en werk zoeken. Heb je meer nodig voor je levensonderhoud dan toon je dat aan. Is duurzaam en kostenbesparend.

 • Tiswa

   

  Ze zouden eens moeten kijken naar wat alleenstaanden kwijt zijn. Die betalen overal (verzekeringen, huur, auto, eten) de hoofdprijs voor, zonder dat zij de kosten kunnen delen of ergens een voordeeltje kunnen halen.

  reageer
 • jan bakker

   

  Een voordeeltje ? Ga aan t werk daar mag je je voordeel mee doen !

 • Jan Bakker

   

  "Ze zouden eens"...: volgens mij is dit nu juist de bedoeling van deze nieuwe regeling en de al bestaande huidige AOW regeling. Of dat terecht is is een tweede.

 • Niek

   

  Helemaal terecht. Vreemd dat er aan vrijwel iedereen standaard uitstel is verleend.

  reageer
 • drontense

   

  In ieder gezin leeft men van een inkomen van 1 of 2 personen. Zij hebben ook vaste lasten en daarbij ook geen kwijtschelding van gemeentelijke belastingen etc. mensen in de bijstand hebben wel deze kwijtschelding. Je leeft met zijn allen in 1 huis dus ook de vaste lasten delen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert