Almeerders mogen monumenten helpen aanwijzen

ALMERE • Do 2 juli 2015 | 14:18 • Donderdag 2 juli 2015 | 14:18
Almeerders mogen binnenkort meedenken over welke gebouwen zij graag terugzien op een gemeentelijke monumentenlijst. Dat zegt de gemeente Almere.

Volgens het college van burgemeester en wethouders is het tijd om te bedenken wat de stad aan de volgende generaties wil nalaten. Het doel van het gemeentelijk monumentenbeleid is om panden en objecten in stand te houden die van algemeen belang zijn en het karakter van de stad versterken.

Om tot een lijst met monumenten te komen, wordt niet alleen de mening van de inwoners geïnventariseerd, maar wordt ook deskundigen gevraagd mee te denken. In het najaar wil het college in gesprek met de gemeenteraad over de mogelijke invulling van het monumentenbeleid.

Deel artikel

reacties (6)

 • Frenky

    Vr 3 juli 2015 Vrijdag 3 juli 2015

  Correctie. De Hollandse brug is in 1967 als monument opengesteld, voor de rest ben ik het met uw reactie eens.

  reageer
 • Charles Versnick

    Vr 3 juli 2015 Vrijdag 3 juli 2015

  Het gebouw van De Trekvogel, dicht bij het gemaal. Neergezet in april 1964, heel ver voordat zelfs Almere op de tekentafel stond. Dat gebouw staat er al meer dan 10 jaar voordat men kon spreken over De Hulk of zoiets. Graansilo Hagevoort stond al in 1972 bij de Hoge Vaart. Jammer genoeg omgetoverd tot een onpersoonlijk appartementengebouw. Uiteindelijk ga ik voor de bron. Gemaal Blocq de Kuffeler. Daarnaast het bedieningsgebouw van de Zuidersluis. Zelfs voor een onpersoonlijk gebouw dat daar in de buurt staat aan de Oostvaardersdijk. Nu gebruikt als depot. Ik ken nog een ander mooi gebouw, dat staat bij de Von Draisweg niet ver van De Realiteit. Daar denkt niemand aan. Een nutsgebouw dat toen stond in de buurt van de Klipperweg. Ongetwijfeld functie had toen men bezig was met de zandwerken die het uitgraven van het eerste gedeelte van de Noorderplassen zorgde. Zandwerk dat nodig was voor de Hogering en de Buitenring. Toen Stads Auto Weg 1 en 2 genoemd (SAW1 en SAW2). Een ander gebouw is dat van Hertzberger, het bejaardencentrum nabij de Gooimeerdijk, het adres ben ik even kwijt, ik ben geen Havenaar. Woon hier slechts vanaf 1981. Reed hier al rond vanaf 1969 toen de Hollandse Brug (ook een monument) opengesteld werd. Almere Haven kent weinig monumenten. Risicoloos gebouwd met het bloemkoolconcept. De Schoolwerf is en blijft een verschrikking, puur een kind van die tijd, geen monument. Monumenten zijn de dijken, de werken die gezorgd hebben voor de polder. Daarbij horen ook de Hoge en de Lage Vaart, al uitgegraven voordat de polder droogviel. De 380 KV hoogspanningsmasten behoren mijns inziens ook tot de monumenten. Bepalend voor heel veel, bepalend voor het landschap. Ook het Weerwater is een monument. Gegraven vanaf 1979 tot aan 1987. Veel van het zand is gebruikt voor de spoordijk en Rijksweg A6 en ook de Hoge en Buiten Ring. Ook de spoordijk kan als monument beschouwd worden. Geen enkele vlakke overschrijding met verkeer over de weg.

  reageer
 • ron

    Do 2 juli 2015 Donderdag 2 juli 2015

  roestbak mee eens en is inmiddels helemaal opgeknapt (en deels veranderd) dus inmiddels kan het eigenlijk al niet meer. De hulk is ook inmiddels onherkenbaar en vind het huidige uiterlijk een stuk beter dan de vorige dus ja blijven maar dan zoals die nu is. De 'roef' mag van mij tegen de vlakte. Het historische is niet echt lang geweest ; of laat ik het anders zeggen het is al veel malen langer niet historische doordat het een inmiddels van buiten aftandse kledingwinkel is. zet daar maar snel wat fatsoenlijks neer. De naald De utopia toren Het rijdende podium (hadden ze nooit weg moeten doen) enkele bouwwerken op de fantasie realiteit e.d. de roze taart de rooie donders

  reageer
 • André

    Do 2 juli 2015 Donderdag 2 juli 2015

  Natuurlijk de eerste gebouwen in Almere, de roestbak, de hulk en de Roef zijn historische gebouwen in Almere!

  reageer
 • m.s

    Do 2 juli 2015 Donderdag 2 juli 2015

  Ik nomineer het spookkasteel de topsporthal en fc omniword.. om de volgende generaties te laten zien hoe het niet moet

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pzaal

    Do 2 juli 2015 Donderdag 2 juli 2015

  Dan nomineer ik bij deze het weerwater om die Floriade in het water te laten vallen. En natuurlijk het Oostvaarders gebied.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert