Transgender Gralike wil dat paus kardinaal wegstuurt

DRONTEN
Rhianna Gralike uit Dronten gaat de paus vragen om kardinaal Eijk weg te sturen. Ze doet dat door middel van een handtekeningenactie in alle katholieke kerken in Nederland waarbij ze gelovigen vraagt discriminatie binnen de kerk af te keuren. Die handtekeningen stuurt ze vervolgens naar Rome.

Gralike zegt dat ze van kardinaal Eijk ontslag moet nemen als penningmeester van de Katholieke Kerk in Flevoland omdat ze transgender is. Ze verwacht nog een officiële ontslagbrief, maar ze heeft al wel een brief van het parochiebestuur gekregen waarin sprake is van eervol ontslag.

Gralike overweegt nog aangifte te doen. Ze wordt daarin bijgestaan door theologen en juristen met wie ze contact heeft gezocht.

reacties (21)

 • a v wees

   

  Wat erg voor je !

  reageer
 • Bon

   

  Daarmee zouden we ons distantiëren van Jezus Christus. Jezus verkondigde een tijdloze boodschap, lees zijn woorden en bedenk in welke tijd hij die zij, hij verkondigde een boodschap die haaks stond op de tijdsgeest. Het heeft niets met interpretatie verschillen te maken die zomaar even verander kunnen worden, enkel met heel veel omwegen en het ontkennen van de nagenoeg de gehele Bijbel kan je komen tot een interpretatie waarbij de mens als door God geschapen naar zijn beeld en gelijkenos als man en vrouw kan worden ontkent. De Kerk erkent deze natuurlijke orde, de maatschappij ontkent deze om de zoveel tijd op steeds wisselende manieren. In de tijd van Jezus deden de Romeinen dat al. De keuze als kerk is dus jezelf overbodig maken door mee te waaien met de winden van de maatschappij of vast te houden aan de eeuwige goede boodschap van Jezus Christus. Ik verkies een kerk die dat laatste doet.

  reageer
 • frits

   

  Een leer kun je ook aanpassen aan de geest van de tijd. In dit geval gaat het overigens om een interpretatie van een leer, dus nog vager. Dat een paar conservatievelingen de interpretatie van de leer niet willen aanpassen, is hun keuze. Anderen willen die modernisering wel. Als een karsinaal benoemd wordt, kan die benoeming overigens ook ongedaan gemaakt worden. Simple as that.

  reageer
 • Bon

   

  Bij het aanvaarden van een dergelijke benoeming onderschrijft je de kerkelijke leer en verklaar je dat je leeft volgens die leer. Waarom? Omdat je een voorbeeld bent voor de gehele gemeenschap als je onderdeel uitmaakt van het kerkbestuur, welke functie in het bestuur doet niet ter zake. Je bent een voorbeeld, niet alleen omdat je een heel aardig persoon bent, of omdat je je werk zo goed doet, of omdat je altijd vooraan zit in de kerk, je bent een voorbeeld omdat je leeft volgens de leer van de Kerk. Het is helder (en dat had iedere betrokkene kunnen weten) dat deze mevrouw niet leeft volgens de leer van de Kerk. Dat zeggende is geen veroordeling van haar persoon, het is een eenvoudige constatering van feiten. De Kardinaal wordt van alles verweten, maar voor zover ik inmiddels weet valt hem niet veel te verwijten. Hij heeft haar benoeming aanvaard zonder volledig op de hoogte te zijn (hoe kan dat? wie heeft hem niet volledig op de hoogte gesteld?). Hij is later op de hoogte gebracht en verder weten we eigenlijk niets. Mevrouw spreekt dan ook voor haar beurt zou je kunnen zeggen, je kan geen ontslag aanvechten als daar (nog) geen sprake van is. Dat men tegenwoordig in Nederland binnen de Katholieke Kerk weinig kaas heeft gegeten van wat de Kerk eigenlijk zegt maakt deze kwestie eens te meer duidelijk. Het is het zoveelste geval waar iemand die tracht Jezus van nabij te volgen wordt verguisd door mensen die hun eigen Jezus hebben uitgevonden. Een knuffeljezus, die geen zonden veroordeeld, maar iedereen een aai over de bol geeft. Het idee dat de Paus de Kardinaal kan ontslaan is ook zoiets, er is geen Paus die dat kan! De Kardinaal is niet in dienst bij de Paus. De Kardinaal en de Paus zijn beide bisschoppen van hun eigen bisdom en in grote mate onafhankelijk van elkaar.

  reageer
 • Tom

   

  Volgens mij weet Gralike prima hoe het Vaticaan zich uitgesproken heeft over discriminatie en appeleert terecht tegen kardinaal Eijk. Deze kardinaal ' doet niet gewoon zijn werk' maar probeert voornamelijk zijn persoonlijke, bekrompen, opvattingen als een dictator door te drukken. Het ontslaan van deze man is in het belang voor de geloofwaardigheid en het voortbestaan van de katholieke kerk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Deetje

   

  Je bent een top mes Rhianna ! Laate niet weg jagen door een stel bekrompen mensen je bent het meer dan waard te zijn wie je bent je bent een kanjer!

  reageer
 • keeskoops

   

  Wat een prachtvrouw

  reageer
 • frits

   

  Ik denk dat je RTL4 nu te kort doet. Die zender is niet zo bekrompen. Lijkt meer op de EO-aanhang.

  reageer
 • frits

   

  Mee eens. Ik schaam me dat in Flevoland blijkbaar meer mensen wonen die denken als die Eijk.

  reageer
 • flevolander

   

  Waar Wout Jansen ten tonele verschijnt is er iets aan de hand.

  reageer
 • Hano

   

  Je maakt je hier overigens direct schuldig aan hetgeen je anderen verwijt, in een hokje van RTL kijkers stoppen. Ik voel me daardoor ernstig gekleineerd. Misschien moet je daar eens over nadenken.

  reageer
 • Jos '56

   

  Had het niet beter kunnen zeggen !!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is verbijsterend om in de reacties te zien dat het slachtoffer als dader wordt afgeschilderd zodra zij niet normaal gevonden wordt. Kennelijk mag je alleen maar over discriminatie klagen als je door de anderen wordt geaccepteerd. Zo gaat dat dus niet opschieten. Overigens denk ik niet dat de kerk overstag zal gaan, maar dat is weer wat anders.

  reageer
 • Taxi chauffeur

   

  Met alle respect voor een ieder, wat ik niet begrijp is dat deze man/vrouw weet hoe de kerk erover denk en dan toch de confrontatie opzoekt door een functie binnen het kerkelijke gebeuren te accepteren,wetend wat de gevolgen kunnen zijn en vervolgens stampei gaat maken om een geestelijke te willen laten verwijderen die gewoon zn werk doet. ?????

  reageer
 • ViKing79

   

  Waarom dit als "nieuws" pulbliceren OF?? Dit is iemand die aandacht tekort heeft. en als er wel wat speelt, doet hij/zij dat toch lekker rechtstreeks! Als iedereen die een conflict denkt te hebben dit via de media naar buiten zou brengen, krijgen jullie het nog echt druk.

  reageer
 • Jay

   

  Wat een meer dan walgelijke reacties hier. Allemaal standaard rtl-4-mensjes voor wie wereld als een maatkostuum voelt. Probeer je, het is wat veel gevraagd misschien, ook eens in te leven in iemand voor wie NIET alles over de gebaande paden gaat. Hoe gekleineerd deze mensen zich soms kunnen voelen omdat de massa botweg over ze heen walst. Kortom: denk eens na.

  reageer
 • Gert

   

  Wat intolerant zeg richting die kardinaal.

  reageer
 • hano

   

  Inderdaad. Aandacht vragen en alvast slachtoffer spelen terwijl er officieel nog helemaal niets aan de hand is. Ik klik niet meer op deze nieuwsitems. Allemaal desinformatie.

  reageer
 • Barbara

   

  En verwacht U dat Rome daarvan "onder de indruk" zal zijn? Is dat niet een beetje vervelende vraagstelling/woordkeuze? Maakt u daarmee de openlijk getoonde wond voor de betreffende persoon niet nog schrijnender? Respect graag voor degene die u te woord wil staan! Als je werkelijk iets van belang wilt weten als journalist doe dan ook even een beroep op je empatisch vermogen.

  reageer
 • Keeskoops

   

  Ik wou dat mijn vrouw er zo uitzag

  reageer
 • Zeewolde

   

  Volgens mij vind zij/hij al die aandacht wel leuk. Terwijl er niks officieel is gaat ze/hij toch in de aanval. Volgens mij heeft ze/hij de confrontatie moedwillig opgezocht en heeft ze/hij nu wat ze/hij wil... Aandacht, of een transgender dat al niet genoeg krijgt..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert