Greenpeace hoeft keien niet uit Noordzee te halen

URK
Greenpeace hoeft de keien die ze in de Noordzee heeft gestort niet te verwijderen. Ook worden toekomstige acties door de milieu-organisatie niet verboden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten.

Niet gevaarlijk
VisNed, waarbij veel Urker vissers zijn aangesloten, had het kort geding aangespannen. Volgens de organisatie is een gevaarlijke situatie ontstaan op de Klaverbank, waar de keien zijn gestort. Maar volgens de rechtbank gaat het om een gebied van 40 bij 40 meter en heeft Greenpeace direct bekendgemaakt waar de stenen liggen. Volgens de rechter komen op de Klaverbank van nature grote keien voor en moeten vissers daar al rekening mee houden. Bovendien liggen ze op 30 tot 50 meter diepte, zodat aanvaringen uitgesloten zijn.

OM vervolgt niet
Eerder op de dag werd ook al bekend dat Greenpeace niet strafrechtelijk wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. Het OM vindt ook dat de vissers geen gevaar lopen. Anja Keuter uit Urk en een groep van honderden vissers deden vorige maand aangifte tegen Greenpeace.

Vissersbond verwijderde al 5 stenen
De Nederlandse Vissersbond wilde de procedures niet afwachten en haalde eerder al vijf stenen uit zee. Het is niet duidelijk of zij de vijf stenen die nu nog op de bodem liggen ook uit zee gaan halen.

Anja Keuter
Anja Keuter, die het verzet tegen Greenpeace leidde, reageert teleurgesteld. Zij respecteert de uitspraak van de rechter, maar vraagt zich af waar de grens ligt bij het storten van keien. Keuter gaat met haar advocaat en VisNed om tafel om te bespreken hoe het nu verder moet na de uitspraak van de rechter. Ook vindt ze het vreemd dat justitie 500 aangiften in de prullenmand gooit. 'Blijkbaar hebben milieuterroristen in dit land meer rechten dan hardwerkende mensen", aldus Keuter.


reacties (35)

 • Jaap

   

  Heeft Anja Keuter nu haar zin? Ze is media geil en dat over se rug van de Urker belastingbetaler. Ze heeft de Urker samenleving weer heel veel geld gekost. Wat voegt unie gemeentebelangen nog toe in de Urker gemeenteraad. We hebben gelukkig Hart voor Urk nog. Van die partij kun je nog iets verwachten. Waarom laat Geert jokkebrok alles door Anja oplossen. Een wethouder visserij moet gezamenlijk met andere wethoudersvisserij voor onze vissers strijden in den haag.

  reageer
 • Gert

   

  Anja Keuter is allang blij dat ze weer in de picture staat.

  reageer
 • kees d.

   

  Kan Greenpeace nu aangifte doen van diefstal van zwerfkeien? Lijkt me leuk.

  reageer
 • semper

   

  Dat wordt lastig. Het Nederlandse strafrecht geldt alleen binnen de EEZ op Nederlandse schepen en installaties (bijvoorbeeld mijnbouwplatforms). De vissers zouden invoerrechten moeten betalen maar het tarief voor stenen is 0%.

 • De Sjaak

   

  Probeer de gerookte haring van de Lidl eens, het is helemaal geen gerookte haring maar gerookte makreel! De lidl neemt de klant niet serieus en speelt onder een hoedje met een oneerlijke leverancier, het mag en kan allemaal in Nederland. Als je in staat bent oneerlijk zaken te doen ben je zeker weten ook in staat oneerlijk of onwettig te vissen. Boycotten die handel. Vind dat Greenpeace op nog meer locaties keien moet dumpen

  reageer
 • Tom

   

  mevr. Keuter moet nu maar eens ophouden met haar geleuter. De rechter heeft een uitspraak gedaan en daar moet mevr. Keuter het mee doen. Om dan daarna een organisatie ' milieuterroristen ' te noemen is niet alleen een grove belediging voor Greenpeace maar geeft ook blijk van haar minachting voor de rechtelijke macht.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ongeacht wie er nu gelijk heeft: het blijft een rare zaak dat je blijkbaar gewoon puin mag dumpen in de Noordzee

  reageer
 • ecomare

   

  Natuurlijk is dat een rare zaak. Ik mag toch ook niet zomaar bomen planten op een weiland omdat ik dat gebied als beschermd natuurgebied wil hebben. Met deze acties schuift Greenpeace het probleem alleen maar op om overal in de Noordzee beschermde reservaten te stichten waardoor de visserman zeeen buiten de Noordzee moet gaan bevissen en dat zijn de pelagische diepere wateren waar juist de meest bedreigde vissoorten o.a. tonijn voorkomen. De Noordzee is juist de laatste heel gezond qua visstand geworden en zwemt er jaarlijks meer dan 11 tot 15 miljoen ton vis in de Noordzee met ongeveer 220 soorten waar maar 25 soorten hiervan relevant zijn voor de visserij en waar hooguit 50 a 60 kilo per hectare naar boven gehaald wordt. De visserij is na 2000 al met 30% financieel gehalveerd wegens krimp van de vloot en doet zijn best om duurzamer methodes te verzinnen met samenwerking van biologen.

 • frits

   

  Het is geen puin, maar van nature voorkomende stenen. En natuurontwikkeling is niet verboden.

 • Tja

   

  De beste stuurlui staan hier weer letterlijk aan wal, het enige wat de gemiddelde reaguurders hier weten van deze zaak zijn drie zinnen van een nieuwsitem op de site van Omroep Flevoland. En toch een zeer scherp oordeel klaar.........

  reageer
 • Tom

   

  Anja Keuter: hardwerkend en mens: zijn deze termen op U van toepassing???

  reageer
 • jordy

   

  Echt ongelooflijk ! Wat een raar rechts systeem hebben wij !

  reageer
 • Willem

   

  En daarom pangasius-filet.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  We weten het al lange tijd, ‘Hoge bomen vangen veel wind!’ Maar deze lanceer ik, ‘Vissersnet om de stenen, is wat een vis de juiste vangst vindt!’ JC.

  reageer
 • Ik zeg visfriet

   

  Wat een stelletje zeikerds zeg. Misschien beter om eens een jaar niet te vissen

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Misschien moet u ook maar een jaar even niet gaan werken zonder inkomen. Wat een kortzichtige reactie.

 • frits

   

  Het wordt overigens hoog tijd dat mw. Keuter haar woordkeuze aanpast en excuses aanbiedt. Een term als 'milieuterroristen' is voldoende voor een aanklacht wegens smaad of belediging.

  reageer
 • Gertjan

   

  Daar ben ik het roerend mee eens.Daar komt bij dat ik als donateur en ondersteuner van Greenpeace ook nog eens aan die stenen heb bijgedragen.Eigenlijk zou Keuter en consorten die stenen weer netjes terug moeten leggen.

 • Jantje

   

  En de visserman die u van voedsel voorziet en de economie draaiende houd om die als terrorist te geen benoemen kan natuurlijk wel zeker?

 • Sean

   

  Gewoon laten liggen die keien!! De vissers weten waar ze liggen dus niet zo zeuren Urkers en anders heb je een kei aanboord van t schip!!!

  reageer
 • adv

   

  Geen gevaar voor aanvaring met stenen? mijn hemel die is goed ingelicht zeg

  reageer
 • GBU

   

  betekend deze uitspraak nu ook dat ik mijn tuinafval in het nabij gelegen natuurgebied van de staat mag dumpen als ik de coordinaten daar van maar aan de jagersvereniging door geeft? Tuin afval ik hartstikke goed voor egels en ringslangen. Die jager kan er wel omheen lopen en hij weet toch waar het ligt! Toch maar niet denk ik.

  reageer
 • Maarten

   

  Binnenkort zal zich omvangrijke slag en offensief plaatsvinden tussen de vissers en greenpeace, de naam die niet hoofdletter waardig is. Vergelijk dit met de Slag om Koersk.

  reageer
 • Noordzee Visser

   

  Wat als mijn kotter toch om de een of andere reden vastloopt aan een van deze stenen die door Greenpeace zijn gedumpt, ook al weet ik de coördinaten maar deze wijkt bv iets af, en het gaat toch fout, en ik kom om het leven. Uit onderzoek blijkt dat het om een groot gedumpte steen van greenpeace ging, wie vertelt mijn vrouw dit dan?

  reageer
 • frits

   

  Wow, wat een sterke redenatie. Als als als.... Wie vertelt dat als twee kotters op elkaar varen? Of als de kotter door noodweer omslaat? Waarom neemt u zo veel gevaar met een blijkbaar levensgevaarlijk beroep?

 • Jk

   

  En zo wint de emotie het van gezond verstand...

  reageer
 • willem dronten

   

  5 nul voor greenpeace nu weer zo acties weer 25 stenen dumpen

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Waarom is een visser in vredesnaam iedere keer bij naam een terrorist? De visserman is net als de boer en tuinder een legaal beroep die juist voor voedsel wil gaan blijven zorgen omdat de vraag steeds groter wordt vanwege de steeds groeiende volkspopulatie en onze huisdieren op deze planeet. Misschien moet Greenpeace zich meer druk gaan maken omtrent de bevolkingsgroei zodat er minder gevist hoeft te worden.

  reageer
 • frits

   

  Klopt, goed idee. Alle gezinnen met meer dan twee kinderen een hogere belasting laten betalen en geen kinderbijslag meer geven. He, zo'n maatregel treft ook vooral Urk...

 • Dnz

   

  Ja ja... Lelystedeling, no way! iemand die het heeft over een visserman... dan weet ik genoeg. Urk; boven de wet, alles is schol en leegschrapen die bodem maar, inclusief de stelling verdedigen: hoe meer we vissen, des te beter voor de visstand! Rechter met gebrek aan kennis... sure! wordt tijd dat ik weer es een lidmaatschap neem op Greenpeace oid, de reacties van het eiland triggeren! geen beste reclame.

 • Bert

   

  Van harte Greenpeace. Eerlijkheid en oprechtheid is op Urk heel erg ver te zoeken

  reageer
 • Frans

   

  Wat ik zo grappig vind aan deze onderstaande reacties, van het laatste nieuws omtrent ''stenen dump in Noordzee''. Is dat deze reacties geen enkele moer uitmaken of deze stenen nu wel of niet worden weggehaald. Jullie klaagzangen kunnen nog zoveel mopperen, klagen, leuzen naar Urk roepen, een hekel hebben aan Urkers of whatever. Jullie zijn niet meer dan een zuchtje wind op de woelige baren.

  reageer
 • frits

   

  Jawel hoor, maakt me wel uit. Ik hoop dat er nog heel veel meer stenen op de zeebodem belanden, en dat de visserij in de Natura2000-gebieden verdwijnt. Maar ik ben blij te horen dat het na alle commotie voor de vissers nu toch eigenlijk ook maar een onbelangrijk item is. Alle gelobby bij het ministerie om het visverbod tegen te houden, is dus ook niet meer nodig. De staatssecretaris kan de Natura2000-gebieden dus direct gesloten verklaren voor de visserij. Is toch alleen maar een zuchtje wind op de woelige baren...

 • K.G

   

  Al is de groene leugen nog zo snel,de waarheid achterhaald hem wel.

  reageer
 • ik

   

  Gefeliciteerd Greenpeace!!!

  reageer
 • Flevowatcher

   

  'Milieuterroristen vs. 'visterroristen', tja je roept wat over je af als je zo hoog van de toren blaast. Greenpeace is geen milieuterrorist, en vissers zijn over het algemeen ook geen terroristen. Het imago van de Urker vissers is er zeker niet beter op geworden na dit soort stomme acties uit eigen kring. Goede vis wordt zo milieuvriendelijk mogelijk gevangen, en dat ligt blijkbaar niet aan de Urker vloot...

  reageer
 • ron

   

  super uitspraak... vissers die de rechter gebrek aan kennis kwalijk nemen ..... lachen ... ; dan heb je het zelf niet goed kunnen uitleggen .... maar wel van de hoogste toren blazen .... zet voortaan maar op het etiket "opgevist op de klaverbank" dan bepalen wij consumenten wel of we die producten van jullie wel willen kopen... lijkt MIJ een eerlijke deal. (ik zal het dan i.i.g. wel laten liggen)

  reageer
 • Sam

   

  Gelukkig dat er mensen zijn die de natuur beschermen tegen de visserijterroristen, om het maar even op gelijk niveau te houden met Anja. Al dat geroeptoeter van afgelopen weken en dan bakzijl moeten halen. Nu hopen dat de politiek het vissen op die gronden snel gaat verbieden.

  reageer
 • Dick

   

  Rechter heeft zeker nog nooit van SOLAS gehoord. Aan deze richtlijn moeten alle zeevarenden zich houden. Voor diegene die het niet weten: (S)afety (O)f (L)ife (a)t (S)ea.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Klaarblijkelijk weet jij dus niet wat SOLAS exact inhoudt aangezien geen enkel aspect van de actie van Greenpeace een schendig van de SOLAS regels is. SOLAS beschrijft aan welke eisen zeegaande schepen moeten voldoen op het gebied van constructie, uitrusting en bemanning.

 • frits

   

  Een rechter betrekt alle wetgeving en alle argumenten die de betrokken rechtspartijen inbrengen. Misschien beetje lastig voor vissers om te snappen hoe een rechter werkt.

 • Marcel

   

  kan het gezeur beginnen hoe slecht, corrupt, achterlijk en oneerlijk de Nederlandse rechtsstaat is. Als je de balen hebt om aangifte te doen, deal dan ook met je verlies. (En nee ben het niet met deze actie eens, maar dat de vissers op hun nummer worden gezet super)

  reageer
 • kramer

   

  Dus...als ik het goed begrijp hoef je je niet aan de wet te houden zolang er een rechter is die symphatie toont voor je zaak...vreemd...

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Er is geen wet die het verbiedt om stenen in zee te gooien. Deze zijn namelijk niet aantoonbaar gevaarlijk voor het milieu. Als je daarentegen een vat olie in zee zou gooien.... Ja, dan ben je strafbaar.

 • .\/\/.

   

  Nee, dat begrijp je niet goed. De rechter heeft geoordeeld dat de klacht niet gegrond was. De rechter past de wet toe. Greenpeace heeft de wet dus niet overtreden.

 • De Sjaak

   

  Mooi en dat er nog vele keien bij mogen komen, laat hun maar eens eerlijk vissen en eerlijk vis verhandelen onder de juiste noemer.

  reageer
 • Kitty

   

  Hartelijk gefeliciteerd, Greenpeace!!!

  reageer
 • Joke

   

  recht zegeviert, zelfs op Urk.

  reageer
 • Frenky

   

  En terecht! Ik ben benieuwd of die Urkers nog een keer zo hard van de toren gaan schreeuwen. Eigenlijk moet Greenpeace nu in een civiele procedure ook nog de schade gaan verhalen van de zielige Urker actie om stenen naar hun antwoordnummer te sturen. Goede beslissing van de rechtbank!

  reageer
 • Frenky

   

  Jammer dat iemand mijn naam weer gebruikt. Jammer ombte horen voor deze vissers, hopelijk gaan de vissers weer tegen maatregelen nemen om deze Greenpeace hard aan te pakken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert