Urk heeft minste donoren van Nederland

FLEVOLAND
Urk heeft de minste orgaandonoren van heel Nederland. Dat meldt het CBS. Slechts 8 procent van de inwoners is bereid na overlijden een orgaan of weefsel af te staan. Verrassend is deze laatste plaats niet; het aantal donoren ligt in christelijke gemeenten bijna altijd lager.

Bij een vergelijking van provincies staat Flevoland samen met Zuid-Holland onderaan. 21 procent van de bevolking is donor. Noord-Brabant staat bovenaan met 27 procent.

Er zijn in Flevoland uberhaupt niet veel mensen die hun keuze voor wel of niet doneren hebben laten registreren. Op Urk staat nog niet eens kwart ingeschreven in het donorregister. In Flevoland als geheel is ruim eenderde geregistreerd.


reacties (21)

 • Frenky

   

  Dat zijn dan ook alleen goede doelen waar ze zelf wat mee opschieten. Alles wat onder andere met visserij te maken heeft.

  reageer
 • Tja

   

  Beste mensen ja er zouden er meer zich moeten registreren, maar de rest van Flevoland ligt niet heel veel hoger. Op Urk is ruim 50% van de bevolking onder de 25 dus dat heeft er ook gedeeltelijk mee te maken. Maar doe niet alsof Urkers niets voor anderen over hebben, kijk alleen even naar het percentage dat Urkers aan goede doelen geven, daar kan de rest van de provincie weer veel van leren.

  reageer
 • klaas

   

  Willen jullie wel organen dan van mensen wie niet ingeënt zijn

  reageer
 • Frenky

   

  Ik als inwoner van Urk, ben ook geen donor, maar wie weet word ik dit binnenkort wel.

  reageer
 • sjon

   

  Als je kind een nieuwe lever, of als je kind een nieuwe nier nodig zou hebben, geloof ik vast dat ook elke Urkse moeder als donor zal optreden. Kan mij niet voorstellen dat een moeder of vader dan niet zou doneren. Heb het net aan de lijve ondervonden....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • IN Urk

   

  Helemaal mee eens. Graag of traag.

  reageer
 • Ommelebommelestien

   

  Nou op Urk gunnen wij tijdens ons leven onze naasten een beter leven. Jij loopt stoer met een kaartje dat je donor bent. Maar offers brengen tijdens je leven das pas stoer.

  reageer
 • Inger

   

  Nou ja Frits... wat een rare reactie. Voor dat soort dingen hebben we nu verzekeringen waardoor je met elkaar de zorg/kosten deelt. Of betaal jij ook al je ziektekosten braaf terug aan de verzekering omdat ze enkel en alleen voor jou zijn gemaakt en je er een ander niet mee wilt belasten.

  reageer
 • frits

   

  Ik vind dat de Urkers en de rest van Nederland dit helemaal zelf moeten weten. De maatschappij heeft geen 'recht' op iemands organen. Iemand moet zelf beslissen over donatie, en een 'nee' moet gewoon evenveel gerespecteerd worden als een 'ja'.

  reageer
 • frits

   

  Dan moeten de donors en ontvangers ook alleen zelf de kosten van de transplantaties betalen. Dat is de consequentie van zo'n profijtstelsel.

  reageer
 • S. de Liefde

   

  Ik geloof en ben al sinds jaren orgaandonor, zie absoluut geen probleem in deze combinatie. Mijn organen mogen na mijn dood naar ongeacht wie. En ik heb er ook geen moeite mee dat iemand, die slecht voor zichzelf/het lichaam heeft gezorgd, mijn orgaan of organen krijgt. Of iemand die zelf geen donor is. Iedereen verdient wat mij betreft een tweede levenskans. Als anderen, gelovig of niet, moeite hebben met het zijn van donor, dan respecteer ik dat. Gelukkig hebben we in ons land nog het recht op onze eigen mening.

  reageer
 • Petra

   

  Urk is een vrijgevig volkje. Ik denk dat er gewoon de focus nog niet op gelegd is, eventueel via onderwijs en/of de kerk. Ik kom niet van Urk, ben (voor mij als vanzelfsprekend) wel donor. Bruikbare spullen kan je immers beter geven aan iemand die er iets mee kan, dan om het onder de grond te stoppen of de fik er in te zetten. Soort van recycling ipv kapitaalvernietiging. Ik denk dat als iedereen gewoon automatisch donor is, maar dat er actie moet worden ondernomen als iemand het niet wil, dat de cijfers er dan heel anders uit zien.

  reageer
 • Andries

   

  Dus 79% van Flevoland denkt er hetzelfde over als 92% van de Urkers... Een beetje hypocriet om deze percentages gelijk weer te koppelen aan het Christelijke geloof. Leuk feitje: Op ander vlak (financiëel) doneren de Urkers weer het meeste van heel Nederland aan goede doelen... Daaronder vallen ook de goede doelen als de hartstichting, kankerstichting, astmafonds en andere goede doelen welke onderzoek verrichten naar medicatie en behandelingen. Dit zal uiteindelijk ook een bijdrage leveren in de reductie van orgaan transplantaties.

  reageer
 • Ronald

   

  Dat is net zoiets als dat je vroeger (misschien nog wel) als Gereformeerd werd ingeschreven bij de burgerlijke stand omdat dat beter was voor de subsidies voor scholen... Ik maak zelf wel uit welke formulieren ik invul. Ben bloed en stamceldonor. Dat vind ik voorlopig wel genoeg. orgaandonor zijn is nog iets te vrijblijvend en niet transparant genoeg. Mijn lever hoeft namelijk niet naar iemand die de zijne al eens kapot gezopen heeft.

  reageer
 • Inger

   

  Jammer dat je een ander na jouw dood geen beter leven wil gunnen.

  reageer
 • Frenky

   

  Als ze zelf een orgaan nodig hebben, wordt er toch gewoon (weer) een crowdfundingsactie georganiseerd..

  reageer
 • adv

   

  welk dorp is dat in Flevoland ook alweer betreft collecteren voor onze naaste in nood

  reageer
 • MKM

   

  De opt-out kan ik me wel in vinden (hoewel ik het toch enigszins de omgekeerde wereld vind). Alleen donors ontvanger laten zijn lijkt heel aardig, maar je geeft zelf al uitzonderingen op. Ik denk dat daar dan een grote moeilijkheid gaat zitten... Waar leg je de grens?

  reageer
 • Joke

   

  joke bedankt voor de eer.

  reageer
 • Antje

   

  Nederland zou gewoon net als elders een opt-out regel moeten toepassen. Men is donor tenzij men zich afmeldt. Voorts zou het regel moeten zijn dat alleen donors ontvanger kunnen zijn. Buiten minderjarige kinderen e.d. en geschiktheid. gerekend natuurlijk.

  reageer
 • Gerard

   

  heb uw naaste lief.... ???

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert