Tarieven stadsverwarming niet te hoog

ALMERE
De tarieven voor de stadverwarming van NUON in Almere zijn niet te hoog. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald in een langlopend conflict tussen NUON en de gemeente Almere.

Niet hoger dan aardgas
In 2006 besloot de gemeente voor het eerst naar de rechter te stappen omdat duizenden huishoudens jarenlang zo'n 150 euro teveel zouden hebben betaald voor hun verwarming. Eind jaren '80 werd afgesproken dat de kosten van stadsverwarming niet hoger mochten zijn dan die van aardgas. Volgens de gemeente heeft NUON zich daar niet aan gehouden.

Niet hard te maken
In 2009 wees de rechtbank de bezwaren van de gemeente Almere al af. De rechtbank vond dat de gemeente niet hard kon maken dat de tarieven te hoog zijn. Tegen die uitspraak ging de gemeente in beroep.

Geen gelijk van het hof
Volgens de gemeente heeft NUON in 1993 de overeenkomst met de gemeente geschonden door over te stappen op andere tariefadviezen. Bovendien vindt de gemeente dat de energiemaatschappij die adviezen niet goed heeft toegepast. De gemeente Almere krijgt op beide punten van het gerechtshof ongelijk.

Gemeente bestudeert uitspraak
De gemeente Almere kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Het is nog niet duidelijk of ze dat doet. Volgens wethouder Henk Mulder gaat de gemeente de uitspraak eerst bestuderen.

reacties (4)

 • E Versteegt

   

  @Steven: Dat 'gescheld' is geheel terecht! Het vastrecht dat je voor gas betaalt is vele malen lager dan het vastrecht voor stadsverwarming. Over het seizoen 2013-2014 had ik €420 aan verbruikskosten voor stadsverwarming. En een even zo hoog bedrag gaat naar "vastrecht" en "Huur warmtewisselaar". Zelfs al zou je geen enkele Gigajoule verbruiken, dan nog tik je 35 euro PER MAAND af aan deze vastrechtposten. Daar kan je iedere 5 jaar een knappe ketel van kopen, als het niet vaker is.

  reageer
 • Boerman

   

  Ach ja, ik stook gelukkig al jaren mijn energie op via koeien mest.

  reageer
 • Emilio

   

  Beste Steven, ook bij stadswarmte betaal je gewoon vastrecht. En je hebt dan wel geen ketel, maar je betaalt wel voor de afschrijving en het onderhoud van een 'fictieve ketel'..

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Let maar op, daar komt het gescheld al weer aanrollen. Alsof mensen zelf gas-vastrecht en een ketel voor niets zouden krijgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert