Flevolanders krijgen slimme meters

FLEVOLAND
Drie buitenlandse fabrikanten gaan de komende jaren zes miljoen slimme meters leveren aan de Nederlandse beheerders van elektriciteit- en gasnetten Liander, Stedin, Delta Netwerkbedrijf en Westland Infra. Zij kregen de opdracht van circa 470 miljoen euro na een Europese aanbesteding.

Liander gaat de slimme meters ook leveren aan klanten in Flevoland. De drie leveranciers zijn het Zwitserse Landis+Gyr, het Deense Flonidan en het Sloveense Iskraemeco. De Nederlandse netbeheerders maakten dat dinsdag bekend.

Tot en met 2020 krijgen alle huishoudens en kleine bedrijven zo'n slimme meter aangeboden. De vier netbeheerders beheren de elektriciteit- en gasnetten in ongeveer tweederde van Nederland. Met de slimme meter krijgen klanten om de maand een overzicht van hun energieverbruik. Het apparaat kan op afstand worden afgelezen. Meterstanden doorgeven, is niet meer nodig.

reacties (49)

 • kritisch

   

  Groot nadeel van die meters is ,dat men op afstand aan het verbruik kan zien wanneer iemand wel en niet thuis is,wat natuurlijk ook geldt voor vakanties. stel dat er een lek in die software zit ,en jouw gegevens bij internet-criminelen terecht komt,dan kan men nog weleens onaangenaam verrast worden.uitlezen van de gegevens gaat allemaal via internet,en hoeveel kritiek is er in de samenleving wel niet op internet bankieren,DigiD enz.Er worden regelmatig lekken in die software gevonden.Zou dat niet bij de slimme meter kunnen?Dat ding komt er bij mij niet in!

  reageer
 • Dick

   

  mijn energieleverancier hoeft Geronimo niet 24/7 met min energieverbruik mee te kijken. Het wordt in dit land steeds meer "big brother's watching you". Daarbij ik heb al genoeg privacy ingeleverd. Duurt niet lang of we krijgen straks een RFID chip geïmplanteerd. Wil je dan nog wel eens horen.

  reageer
 • Moon

   

  Snap niet waar iedereen zich druk om maakt hoor. Het is maar een meter of hebben jullie allemaal een wietplantage staan dat jullie niet willen dat ze die meter plaatsen bang dat het voor het oogsten aan het licht komt. Ze weten toch wel wat je verbruikt of je nou een slimme meter of een gewone meter heb.

  reageer
 • Marcel

   

  Ik zal hem zeker weigeren.

  reageer
 • Dick

   

  Ik snap sowieso niet wat de meerwaarde van zo'n apparaat WEL in huis is. Men roept "slimme meter" maar mijn hond is slimmer dan die meter. Mijn hond weet wel wat ik bedoel als ik tegen het dier praat. Die meter begrijpt helemaal niets. Het enige voordeel van die "slimme meter" is voor de energieleverancier. Die kan ongelimiteerd spioneren. En ik wil helemaal niet dat mijn buren kunnen zien hoeveel of hoe weinig energie ik gebruik. Omgekeerd wil ik het van mijn buren ook niet weten. Ik zeg dus NEE. Daarbij komt nog eens dat alle gegevens via het internet worden verzameld. Wie verzekert mij dat die data veilig zijn? Juist niemand want hoe zwaar versleuteld ook, er is altijd een mogelijkheid tot kraken van die beveiliging.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Klaas

   

  Bj mij komt die sluwe meter er niet in reken maar dat we als burgers c.q. gebruikers uiteindelijk weer een poot uitgetrokken worden en dus weer meer gaan betalen. Met de huidige meter hou je zelf de controle over je gebruik.

  reageer
 • frits

   

  Volgend stap op weg naar lagere tarieven voor met zonnepanelen opgewekte energie, en naar invoering van extra accijnzen en hogere tarieven op piekuren (wanneer iedereen thuis is). Niet voor niets is de rijksoverheid met de energiebedrijven overeengekomen ze overal te plaatsen. Ik moet dat ding niet.

  reageer
 • J. De Vries

   

  Laten wij stoppen met het gebruik van da naam slimme meters. Het zijn SLUWE meters. Dus oppassen dus!

  reageer
 • noproblem

   

  Wij hebben deze meter afgelopen week geïnstalleerd gekregen. Snap sowieso niet wat de meerwaarde is om zoiets te weigeren en volgens mij is de inhoud van de meterkast niet in eigendom van de bewoner, of het nu huur of koop is. De inhoud van de meterkast is en blijft ten alle tijden eigendom van de netwerkbeheerder naar mijn informatie en wij hebben net een huis gekocht waarbij dit nadrukkelijk in de contracten staat. Just smile and move on.

  reageer
 • ikke

   

  Gelukkig is het niet verplicht

  reageer
 • Dick

   

  Hoezo beter inspelen op energievraag door deze meters? Als ik in huis een apparaat aanzet geeft de meter dat pas door NADAT ik dat apparaat heb aangezet. Nogal reactief dus. Dus dat inspelen is dikke onzin. Daarbij, de energieleveranciers weten al sinds jaar en dag vrij precies wat het energieverbruik op bepaalde momenten is. Daar hebben ze de "slimme" meter echt niet voor nodig. Nee het is gewoon "ongeoorloofd" meekijken met de consument en a.d.h. daarvan de klant met mailtjes bestoken over bespaartips etc. Ik moet dat ding niet.

  reageer
 • Lanzman

   

  Energiebedrijven kunnen beter pieken en dalen in het net / verbruik monitoren en daarop vraaggestuurd energie leveren, dat is in hun voordeel en reken maar niet dat dat voordeel bij de consument op zijn bordje terugkomt! Voor mij hoeft deze meter niet, want besparen wordt altijd al afgestraft! Of de Kwh prijs gaat omhoog, of onze Overheid rekend weer meer Energie belasting, want hun schoorstenen moeten wel blijven roken. En inderdaad 1 x per jaar ff de meterstanden doorgeven kan ikzelf ook wel. Wie betaald eigenlijk de kosten van het uitlezen / SIM-kaart ? Meter komt er bij mij niet in!

  reageer
 • Dick

   

  Ik heb echt geen last van achtervolgingswaanzin. Het is gewoon een feit dat Nederland steeds meer op de DDR is gaan lijken in de laatste 20 jaar. De (R)overheid wil 24/7 weten waar iedereen uithangt. 't Zal me niks verbazen dat mijn buren AIVD informanten zijn.

  reageer
 • Ronald

   

  Waarom geen Nederlands bedrijf voor die slimme meters, er is toch genoeg deskundigheid in Nederland?

  reageer
 • ron

   

  hoe denkt een potentiele hacker te weten dat je niet thuis bent. ik denk niet dat er snachts in de zomer veel meer of minder wordt gebruikt of je nu thuis bent of niet. ik denk dat het heel wat makkelijker is gewoon langs je huis te gaan. wat hebben mensen toch een achtervolgingswaanzin .... je uitstekende sufferrtje in de brievenbus of dat plakbandje zegt al vaak meer en is vele malen makkelijker om conclusies te trekken. waar zijn die mensen nu echt (terecht) bang voor ???

  reageer
 • electron

   

  oh jawel hoor. transportkosten gaan omhoog of het vastrecht. ennuh......op afstand aflezen is ook op afstand afsluiten.

  reageer
 • karel

   

  Ze mogen er 1 installeren als die analige kapot is. Niet eerder. Energie beleid is in nederkand waardeloos. Alles eigenlijk.

  reageer
 • J.Kramer

   

  Kan je mij vertellen met welke app?

  reageer
 • Chulin M

   

  Stedin belazert de boel. Als je meldt dat je als particulier zonnepanelen hebt geplaatst krijg je van hen een standaard e-mail waar in staat dat je huidige energiemeter niet geschikt is om terug te draaien (zelfs als hij dat wel gewoon kan en ja dat weet ik want die van mij loopt gewoon prima terug - Ferraris). Daarna krijg je de verplichte 'aanbieding' van 3 maanden dat je gratis een slimme meter moet plaatsen. Daarna kost het je 70E. Ze melden niet welke alternatieven je hebt (bijv analoge meter). Ze melden niks over algemene voorwaarden van de meter, niets over hun privacybeleid. En dan weet je wel genoeg: er is iets niet in de haak en het belang van de consument is ondergeschikt gemaakt aan een groter/hoger belang...

  reageer
 • Theo

   

  Ha ha, uitlezen op afstand. Gaat net zo als bij UPC, op een gegeven moment stonden er 30 gehuurde films op mijn factuur. Ik heb nooit films gehuurd bij UPC. Ik bellen en bleek later dat een cijfer van mijn klantnummer verkeerd stond op mijn adres. Dit verschil ga je nooit ontdekken bij je stroomleverancier. Veel plezier met je slimme meter.

  reageer
 • Rinus

   

  Als ze maar beter zijn dan die Vyra trein.

  reageer
 • Ron

   

  Woon in Dronten en heb al 2 jaar zo'n ding. Met een gratis app kun je zelf je verbruik per dag of per uur zien. Handig.

  reageer
 • anoniem2

   

  Ja, en? Waren mensen dan ontevreden over de oude ferraris meter?!? Zucht... laten we ons er vooral niet in verdiepen... nee zeg, stel je voor... (grijns) De digitale big-data privacy ondermijnende nieuwe meter is slechts in het belang v.d. de energieboeren en de (r)overheid! NIET in het belang van de naieve consument... :-(

  reageer
 • erik

   

  mensen waar make jullie je druk om? mijn buurman heeft 2 maand geleden zo n meter gekregen.ik en veel andere niet.omdat ze aan het bezuinigen zijn,want bedrijf BAM verdwijnt uit flevoland, en die zou de meters aanbrengen in de wonings.mensen die een lage huur betalen.moeten wachten op de meter,mensen die rond de 500 euro zitten.krijgen of hebben hem al.en wie de meter nog niet heeft,kan er vanuit gaan dat die hem volgend jaar pas krijgen

  reageer
 • anoniem

   

  Mijn man werk bij 1 van die bedrijven ,en de klanten zijn er allemaal tevreden mee

  reageer
 • jwb

   

  Weer een apparaat dat allemaal data genereert waaraan de overheid precies kan zien of je wel of niet thuis bent en met hoeveel personen. Die slimme meter komt er bij mij dus nooit in.

  reageer
 • Dick

   

  Foutje, je kunt alleen aangeven dat je niet wilt dat er uitgelezen wordt. Maar hoe groot is de garantie dat dat ook daadwerkelijk niet gebeurt? Uiteindelijk word je toch wel gedwongen zon meter in huis te hebben, eens in de zoveel jaar worden de meters sowieso uitgewisseld. En wat krijg je dan? En "slimme".

  reageer
 • ron

   

  de mensen die zo lekker van de toren schreeuwen ik ben tegen want ivm terugleveren van stroom ..... das dus lekker aso want wat er nu gebeurt dat de meter terugloopt klopt gewoon niet; de hele infra om terug te leveren is nog steeds nodig. dus het wordt hoog tijd dat die regeling eerlijker wordt.

  reageer
 • SJP

   

  Slaap lekker en droom zacht...

  reageer
 • WordWakker

   

  Nieuwe zogenaamd slimme meters zijn duurder en gaan minder lang mee dan de oerdegelijke Ferraris meter. En we hebben het niet over pinnen, maar over weer een stap richting total control van de privé sfeer. "We hebben toch niks te verbergen" is dan het naïeve argument. Verdiep je eerst eens in ICT security aspecten en big data manipulatie voordat je ziende blind dit marketing gewauwel van de overheid + energie grootmachten slikt...

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het is gewoon heel simpel weer een stuk privacy inleveren. Om dat dan goed te praten met het gegeven dat "ze toch alles al van je weten" is naïef. Het is voor de energiemaatschappijen niets meer of minder dan een ( aan de klant) opgedrongen marketing instrument.

  reageer
 • lelystad

   

  Heb er al jaren 1 hangen en ze kunnen hier helemaal niets oo afstand lezeb, want dat kun je uitzetten!

  reageer
 • Rik

   

  deze meter mag je weigeren. Dat zal ik doen ook.

  reageer
 • Peter

   

  een iets andere toon is wel gewenst met je wakker worden etc etc. Het gaat je niks extra kosten. Die kosten betaal je nu met je oude meter ook al. Straks staat er niet op je factuur 5euro extra ivm nieuwe meter. Ongeacht nieuw of oud, betalen doe je toch wel. Als je bang bent voor hacken etc etc. Denk je nou werkelijk dat je straks onlogische standen gaat krijgen? Dat je nu op internet zit is velen malen onveiliger. En pinnen? Wat een vertrouwen hebben we in de apparaten waar we iedere keer de pas doorheen laten glijden. Ik heb al jaren een slimme meter in de kast. Geen problemen!

  reageer
 • kritisch

   

  Ik weiger! want zo links en rechts heb ik vernomen dat het een behoorlijke inbreuk op de privacy is.Ook programma's als vara kassa en tros radar hebben er aandacht aan geschonken waardoor ik niet overtuigd ben van de zin van een slimme meter.

  reageer
 • Henk

   

  Volgens mij ben je niet verplicht een slimme meter te laten instaleren. De slimme meter wordt enkel aangeboden....

  reageer
 • WordWakker

   

  Tuurlijk gaat de consument dat ALTIJD geld kosten. Immers ALLE kosten betaalt uiteindelijk de klant! Uit de lengte of uit de breedte... Wakker worden! Denk je nou echt dat de netbeheerder of energieboer minder winst gaan maken? Weltrusten. :-( Nog afgezien van de privacy issues, de hack-gevoeligheid (is al aangetoond) en het niet meer 1-op-1 verrekenen van teruglevering als je PV panelen hebt... :-( De grote graaiers slaan weer toe!

  reageer
 • Tegenstem

   

  Je mag de slimme meter weigeren. Alleen dat hangen ze niet aan de grote klok.

  reageer
 • GBU

   

  netbeheerders doen niks voor niks. Een oude analoge meter draait achteruit als je zonnepanelen meer leveren dan je gebruikt. Straks kunnen ze ons aanslaan voor blindverbruik veroorzaakt door goedkope led armaturen. Straks piek- en daluren voor het verbruik. Ook de NOP en Urk ontkomen er niet aan als ze straksworden uitgeruild tussen Enexis en Liander. Of klap ik nu uit de school?

  reageer
 • ohm1981

   

  Kan niet wachten. En ze lezen maar uit, lekker boeiuh. Als het maar veilig gebeurd.

  reageer
 • KC

   

  Heb wel eens gezocht naar alle problemen met deze meters en zeker bij mensen die zonnepanelen hebben? Als je dat doet dan praat je wel anders. Ik wil hem echt niet.

  reageer
 • Peter

   

  dat gaat jou niks kosten aangezien de meter niet van jou is:-)

  reageer
 • willeMstad

   

  Bijv. een stagiair ,met eventuele foute vrienden, kan dan haarfijn aangeven wanneer je thuis bent of op vakantie. Die slimme meters lopen ook niet op lucht. Kosten worden doorberekend aan ons, de verbruikers.

  reageer
 • Hendrik

   

  Er wordt in mijn huis HELEMAAL nik op afstand uitgelezen ik kan die paar cijfers echt zelf wel doorgeven ...

  reageer
 • Boerman

   

  Kom maar op met deze slimme meter ben benieuw wanneer ik hem krijg

  reageer
 • ria

   

  Bah, wij in Nederland lopen voor in de wereld wat techniek en innovatie. Waarom moeten die zogenaamd slimme meters door een buitenlandse firma geleverd worden?

  reageer
 • Roel

   

  en dat gaat de consument kosten......?

  reageer
 • Antje ha

   

  Het probleem is dat men de hele dag door alles van uw verbruik zal kunnen meten. Zonder dat u het weet of er toestemming voor wordt gevraagd.

  reageer
 • Dirk

   

  Ja, buitenlandse bedrijven. Natuurlijk. Ook dat kunnen wij niet meer.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert