Urkers rouwen om verdronken schipper

URK
Inwoners van de gemeente Urk rouwen om de verdronken schipper Jan de Boer van de PD-147.

Overboord geslagen
Het schip van de Ekofish Group voer in de nacht van woensdag op donderdag zo'n 300 kilometer ten noorden van Den Helder toen de 51-jarige schipper overboord sloeg. Problemen met het vissersnet en de harde wind zouden daarbij een rol hebben gespeeld. Hoewel de bemanning De Boer uit het water wist te halen, mocht reanimatie niet meer baten. De maritieme politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval op de PD-147.

Lichaam
Het vissersschip PD-147 is nu onderweg naar de haven van Harlingen. Eerst volgt een lijkschouwing en het verhoren van de bemanning. Daarom verwacht burgemeester Pieter van Maaren van Urk dat het lichaam van De Boer donderdagavond nog niet in het dorp is.

Tweede ongeval op zee dit jaar
Van Maaren laat weten zeer geschokt te zijn door dit tweede ongeval op zee binnen een half jaar tijd. In januari zonk de Z-85 Morgenster in Het Kanaal, waarbij twee Urker vissers, een Belg en een Portugees omkwamen.

Familie
Volgens broer Louwe de Boer was Jan een voorvechter van een duurzame visserij. Hij hoopt dat Urkers zich hem zo zullen blijven herinneren. Louwe en andere familieleden zullen die rol nu van Jan de Boer overnemen.

reacties (19)

 • Swiebertje

   

  Erg ongepast om deze discussie hier te voeren.

  reageer
 • Bromsnor

   

  Frits heeft groot gelijk. Het is daarbij niet de verdienste van de vissers dat de visstand zich enigszins herstelt.

  reageer
 • Maarten D

   

  ZCZC Als ex-zeevarende begrijp ik de reacties niet, maar wens de familie veel sterkte toe en de bemanning in het bijzonder een behouden vaart. Het zal niet makkelijk zijn om met een overleden bemanningslid terug te varen naar Harlingen. In ieder geval een godswonder dat ze hem weer aan boord hebben kunnen krijgen... Kan niet anders dat dat het ervaren zeelui zijn!!! Sterkte. NNNN. (PA3885)

  reageer
 • lelystedeling

   

  Frits,Dat het goed gaat met de visstand blijkt maar weer dat de natuur van de Noordzee flexibel genoeg is om weer gezond te worden en dat het samen gepaard kan met duurzame visserij. Maar toch is het weer niet goed genoeg voor de mensen van greenpeace die een soort tweede Great Barrier wil construeren om de visserman weg te pesten. Of dat nou gepast en smakelijk is!

  reageer
 • frits

   

  Volstrekt smakeloos en ongepast om iemands dood aan te grijpen voor zo'n flutreactie. Overigens bestaat de natuur niet alleen uit schol.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Zeewolde

   

  Geroepen door God? Ga je God dit nu in de schoenen schuiven? We leven in een gebroken wereld waar God geen schuld aan heeft. Mijn God heeft geen schuld aan dood, maar mijn God kan wel troost bieden voor de nabestaanden. Dit bid ik hun dan ook toe..!

  reageer
 • Barbara

   

  Wat erg zeg, wat vreselijk, maar bij het geroepen worden door God stel ik me heel iets anders voor dan te moeten verdrinken op zo'n mooie leeftijd.

  reageer
 • Peter

   

  De laatste woorden als leider op het schil, de laatste instructies als kapitein aan je bemanning, en dan zo op tragische wijze om het leven komen, verschrikkelijk. Gecondoleerd aan de nabestaanden.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Met Jan verliezen we een boegbeeld in de verduurzaming van onze vloot. Een pionier, een voorbeeld. Een groot verlies dat hij nu al geroepen wordt door God. Veel sterkte en kracht gewenst voor zijn familie en bekenden.

  reageer
 • Jetje

   

  Daarom is het zuur na alle negativiteit van de visserman nadat ze de rechtszaak van greenpeace hadden verloren door mensen die totaal zelf weinig over de Nederlandse visserij afweten en alles over een kam scheren met de wandaden van vissers uit andere landen. ICES verklaarde juist net na de rechtszaak dat er nog nooit zoveel schol werd gevangen in de afgelopen jaren. Die goede en gezonde visstand is de oorzaak van goede regelwetgeving en door vissersmannen als J.de Boer die aan deze regels houden en niet door greenpeace die alleen maar stenen dumpt in de zee.

  reageer
 • IN Urk

   

  Gecondoleerd aan de nabestaanden.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Inderdaad. de Boer was het boegbeeld als het om duurzame visserij ging en stond open voor iedere ontwikkelingen binnen de visserij die geen schade zou opleveren aan de natuur. De PD 147 is ook het eerste vissersschip met een verdovingsmachine wat wakker dier vorig jaar in het nieuws in elk vissersschip voor pleite.

  reageer
 • g.griesheimer

   

  wat een tragedie voor de zoveelste keer, ik wens de fam, heel veel sterkte. en bij deze gecondoleerd

  reageer
 • John

   

  Dit is vreselijk nieuws voor Urk wens alle nabestaanden heel veel sterkte

  reageer
 • R. Smid

   

  Verschrikkelijk nieuws. Wat ik over de heer de Boer heb gelezen is, dat hij een zeer gepassioneerde visser was met oog en respect voor de vis en natuur. Heel veel sterkte voor de familie en vrienden.

  reageer
 • jan

   

  afgrijselijk!! dat de nabestaande kracht mogen vinden in dit verlies en voor de toekomst.

  reageer
 • Johnny ganzeboer

   

  Gecondoleerd aan de nabestaanden

  reageer
 • Teun

   

  verschrikkkelijk nieuws. Gecondoleerd voor de familie

  reageer
 • Frenky

   

  Gecondoleerd aan de nabestaanden voor dit grote verlies.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert