Meer intercity's eind 2016 tussen Lelystad en Amsterdam

FLEVOLAND
Vanaf december volgend jaar rijden er extra intercity's tussen Lelystad en Amsterdam-Zuid. In beide richtingen gaan elk uur twee extra treinen rijden. Dat schrijven burgemeester en wethouders van Almere aan de gemeenteraad. De NS houdt er ook rekening mee dat er extra treinverkeer komt richting Amsterdam Centraal, maar het is nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt.

De gemeente heeft met de NS afgesproken dat de hoeveelheid treinen op station Almere Buiten gelijk blijft. Wel bekijkt de NS of er elk uur twee intercity's kunnen stoppen. Nu rijden er alleen sprinters die alle stations aandoen waardoor de treinreis langer duurt. In 2012 raakte het station Almere-Buiten zijn intercitystatus kwijt, tot ongenoegen van de gemeente.

Het geplande inhaalspoor bij Almere Poort, waar intercity's sprinters kunnen inhalen, komt er toch niet. Daar was al wel geld voor gereserveerd. Van dat geld gaat nu ruim 1 miljoen naar het verbeteren van het fietsparkeren op de stations Centrum en Poort.

reacties (31)

 • frits

   

  Inderdaad, en een handjevol chartervluchten vanaf april 2018 maakt voor het treingebruik ook niets uit. De dienstregeling die de NS nu aankondigt, die is er voor minimaal vijf jaar, reken daar maar op. De NS wijzigt de hoofdstructuur van de treindienst niet ieder jaar. Bovendien ligt de focus van de NS op de corridor Amsterdam - Eindhoven, waar ETMET (elke tien minuten een trein) moet komen. De Flevolijn/Hanzelijn heeft voor de NS geen prioriteit. Dat is er het nadeel van dat een staatsbedrijf de hand boven het hoofd gehouden wordt. Indien de spoorlijnen aanbesteed worden, krijgen ze veel meer aandacht van een marktpartij die voor groei gaat. Dat bewijzen alle spoorlijnen die al wel aanbesteed zijn.

  reageer
 • frits

   

  Het is nog geen 1 april hoor. Voor je het weet nemen mensen je serieus, en vergeten ze bij de NS te klagen over de nieuwe dienstregeling. Vanaf mei volgend jaar rijdt er rechtstreeks alleen nog een sprinter tussen Lelystad en Amsterdam CS.

  reageer
 • frits

   

  Welke plannen? Niet in de voorstellen van de NS. Het spoor tussen Schiphol en Almere laat ook helemaal geen extra treinen toe. Met de extra intercity's die er nu bij komen is het spoor vol.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Het zal best maar in 2017 is er nog lang geen vliegvelduitbreiding in Lelystad.

  reageer
 • Bert

   

  Nee hoor in de plannen staat dat gewoon hoor. I.v.m. de uitbreiding van de Luchthaven Lelystad gaat dit in 2017 gebeuren

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Steven Stedenwijker

   

  Een aardig grapje maar het zou helemaal niet zo gek zijn de Benelux-plus vanaf Zwolle via Amsterdam-Zuid en Schiphol te laten rijden. De Hanzelijn en Flevolijn zijn erg geschikt om eens lekker door te rijden. Leuk voor de regio om eens wat verderop te kunnen voor een dagje uit en praktisch om snel op Amsterdam of Schiphol te geraken.

  reageer
 • Frenky

   

  Vroeger... tja... vroeger kocht ik ook een ijsje voor een kwartje.

  reageer
 • frits

   

  Wat maakt het uit dat de intercity die in Lelystad eindigt via Dronten en Kampen verder rijdt? Daar heeft niemand last van. En de sprinter kan dan in Lelystad eindigen in plaats van door te rijden naar Zwolle. Per saldo heeft de bulk van de reizigers dan een betere (snellere) verbinding. De intercity uit Amsterdam naar Alkmaar boemelt daarna ook verder naar Den Helder. Zo kan de intercity uit Amsterdam naar Lelystad daarna verder boemelen naar Zwolle. En de intercity's naar Groningen blijven gewoon rijden als nu, zonder extra stops. Als de extra intercity mogelijk in Almere Buiten kan gaan stoppen, dan heeft deze toch al een andere opzet dan de echte intercity, dus kunnen Dronten en Kampen ook daarbij. Vroeger heette zo'n tussenvorm gewoon sneltrein.

  reageer
 • Bert

   

  Vergeet niet dat eind 2017 de Intercity Direct tussen Lelystad en Amsterdam CS gaat rijden. 4 keer per uur! Deze zal helemaal niet in Almere stoppen. Deze trein heeft wel een toeslag maar ook een zeer korte reistijs

  reageer
 • De ingenieur

   

  Ach dickmans, ZW was toen al lang opgeheven en door de RIJP vervangen. Lelystad moest veel groter worden dan het nu is. Door het omdraaien van de aanlegvolgorde van de polders, het vertragen van de aanleg en het afstellen van de Markerwaard is het er allemaal niet van gekomen. Zuidelijk-Flevoland heeft van de drooglegging af al een stedelijke bestemming gehad. Oostelijk-Flevoland heeft van de drooglegging af een reserveringsstrook voor een spoorlijn gehad. Die kun je op iedere oude kaart zien. Lelystad, Dronten en Almere hebben van het begin af ruimte voor het spoor gelaten. Er moest altijd al spoor komen. Men heeft wel erg lang gewacht met aanleggen. Maar zonder passagiers kun je niet zo veel laten rijden. Meer en vooral beter lezen Dickmans.

  reageer
 • Karel S.

   

  Desondanks was er in de oorspronkelijke plannen van Dronten wel rekening gehouden met een spoorlijn naar Zwolle (die er dus een halve eeuw later gekomen is). Dus hoe verklaren we die geplande spoorlijn door de polder dan?

  reageer
 • Dick

   

  Ingenieurtje, rijkswaterstaat had in het geheel NIETS te maken met de aanleg van de polder. Dat was namelijk de dienst zuiderzeewerken. Had maar wat meer naar die overleden chef van je geluisterd, had je wat van kunnen leren. Nogmaals er waren helemaal geen plannen voor een spoorlijn door de polder. Lelystad moest in het geheel niet zo groot worden als nu, Flevoland had een agrarische bestemming en geen stedelijke.

  reageer
 • Dick

   

  Waarom stoppt Dat Ding dan welk in steenwijk? Ist kleiner dan Dronten.

  reageer
 • frits

   

  Nee, niet tijdelijk. De NS heeft bij de landelijke consumentenorganisaties een adviesaanvraag gedaan om de intercity naar Amsterdam Centraal vanaf mei 2016 in te korten tot Almere. Die aanvraag is op internet te vinden. Ik heb met de NS Klantenservice contact opgenomen om te vragen hoe het zit. Daar vertelde die vrouw me dat de intercity naar Amsterdam Centraal ook in 2017 helemaal niet meer terug komt. Of dat daarna nog ooit gaat gebeuren, is onzeker. Er zijn nu geen plannen voor. Wel komen er vanaf december 2016 twee 'extra' intercity's naar Amsterdam-Zuid, maar die zijn eigenlijk dus niet extra voor Lelystad, maar in plaats van de intercity naar Amsterdam Centraal. Als je het niet gelooft, moet je het zelf maar bij de NS navragen. Of bij de gemeente Almere, want die weet volgens dit persbericht ook wat er gaat gebeuren, en dat zal dan ook wel voor de andere gemeenten en de provincie gelden.

  reageer
 • frits

   

  En die 250.000 inwoners, die komen er met de huidige woningverkopen ook nooit. Dus eigenlijk zijn al die aanpassingen overbodig. Alleen aan de capaciteit van de sprinters in de spits zou iets moeten gebeuren.

  reageer
 • frits

   

  Nee, niet waar. Of je moet met tijdelijk jarenlang bedoelen, zonder einddatum. De intercity's naar Amsterdam Centraal worden in mei 2016 opgeheven. Tot december 2016 rijden er dan maar twee intercity's per uur vanaf Lelystad. In december 2016 komen er twee 'extra' intercity's per uur, waardoor het totaal weer op vier uitkomt. Deze 'extra' intercity's gaan echter ook naar Amsterdam Zuid, en niet naar Centraal. Als je het niet gelooft, moet je het maar navragen bij de NS, of bij de gemeenten Almere of Lelystad of de provincie Flevoland. Die zijn ook allemaal op de hoogte van de plannen van de NS.

  reageer
 • ron

   

  ingenieur zou in deze best gelijk kunnen hebben in die zin dat er vast plannen waren ... maar ja niet uitgevoerd dat is inmiddels wel heeeel lang geleden. In die tijd werden er ook bruggen gebouwd in NL die nooit in gebruik zijn genomen. in die tijd zou Almere 250.000 inwoners krijgen ... daar heb je geen 4 sporige baan voor nodig.

  reageer
 • johan

   

  Als je goed onderzoek heb gedaan kun je zien dat dit maar tijdelijk is.

  reageer
 • Thomas

   

  Mooi, dus geen IC status voor ALmere Buiten.

  reageer
 • frits

   

  Klinkt allemaal heel leuk, maar Lelystad raakt zijn rechtstreekse intercity naar Amsterdam Centraal kwijt door deze wijziging. Die intercity's gaan in Almere eindigen. Bedankt, Almeerse lobby.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het is precies zoals ik schrijf. Dickmans. Dat is gewoon in schrift en druk gedocumenteerd. U lijkt mijn overleden chef wel die nog bij de RIJP had gewerkt en alles zo goed wist met beroep op ervaring maar er feitelijk steeds naast zat.

  reageer
 • Frenky

   

  Jeeejjj, ik krijg mijn sneltreinstation in Almere Buiten terug!

  reageer
 • Bart

   

  Eeehm, intercity, City, stad. De hele bedoeling van die intercity is dat hij niet bij elk gehucht stopt. Als hij in dronten mag stoppen mag hij dat ook in weesp en diemen. En is je tijdswinst al weer foetsie...

  reageer
 • NSer

   

  Pas geplaatste geluidschermen bij poort worden nu weggehaald, geld verslinding. Intercity Lelystad Amsterdam verdwijnt vanuit Lelystad. Extra sporen bij Almere CS worden niet voor tijdelijk aangelegd.

  reageer
 • Joop

   

  Dat NS überhaupt nog wil stoppen in Almere verbaasd me.

  reageer
 • Frenky Gnodde

   

  Het zal tijd worden dat er meer treinen gaan reiden, iedere ochtend moet ik nog met de trein heen en terug en deze zit steeds propvol.Alhoewel ik bezig ben met mijn rijbewijs, zal het voor mij snel opgelost zijn dit probleem.

  reageer
 • Dick

   

  Betekent dat dat er dan minder sprinters gaan rijden? Maak dan Dronten ook maar IC station. Zou me een 15-20 min schelen op een reis van en naar Schiphol.

  reageer
 • Dick

   

  Tijdens de drooglegging is nergens anders voor gebaggerd dan de kanalen en de dijklichamen. Hoe het spoor moest gaan lopen was in het geheel nog niet bekend. Sterker nog, de A6 was toen niet eens op die plaats gepland maar op het tracé van de Vogelweg. Hoe ik dit weet? Ik heb de plan tekeningen in mijn handen gehad en bestudeerd. Helaas Ingenieur, je zit er zoals gewoonlijk weer eens flink naast.

  reageer
 • Mika

   

  de trein langs Amsterdam zuid moet gewoon langer doorrijden.dus ook na 22:00!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Waarom komt geen inhaalspoor bij Poort??? Bij het baggeren van het cuvet voor het spoor tijdens de drooglegging van de polder heeft Rijkswaterstaat nadrukkelijk verzocht om over de hele lengte in Almere een viersporig dijklichaam aan te leggen. NS heeft er toen vanaf gezien vanwege de kosten. Vijftig jaar later moeten we het doen met een keerspoortje en wisseltje bij Centrum en kost alles goud geld terwijl toen voor een habbekrats had gekund.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Uitbreiding van het rijden op het (Flevolands) spoor, en feitelijk voor het hele Nederlandse spoorwegennet; Wederom verkeerde periode van het jaar voor (uitbreiding) v/d ‘intercity’ (herfstbladeren en bevroren wissels!?) relatief vlak voor een volgende verkeerde periode (voorjaarstorm, oververhitte rails!?) En de op mobiliteit aangewezenmensen, gewoon en vaak onder dreigementen van het voor de commercie ondergeschikte ‘milieu’ door kunstmatig hoog gehouden brandstofprijzen (aan de pomp)gewoon maar in de trein blijven dwingen. Reizen/mobiliteit/melkkoeien, veel haken en ogen! JC.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert