Acht jaar en TBS geëist voor moord in De Veste

LELYSTAD
Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een man die ervan wordt verdacht een Lelystedeling te hebben vermoord.

Het slachtoffer, Richard Fierloos, werd op 29 juli 2014 in zijn woning in De Veste in Lelystad met een koksmes neergestoken. Fierloos kon de politie waarschuwen en vertellen wie hem had neergestoken. Hij overleed anderhalf uur later in het AMC in Amsterdam.

De verdachte is een nu 24-jarige man zonder vaste woon- en verblijfsplaats. Hij had geld geleend aan Fierloos en wilde dat terug hebben. Op de ochtend van de steekpartij stal hij eerst het koksmes bij de Marskramer in het Lelycentre en ging toen naar De Veste. Nadat Fierloos hem wilde wegsturen, stak de verdachte hem in de zij.
De avond ervoor had de verdachte in het Lelycentre een andere bekende in de borst en rug gestoken.

Uit onderzoeken bij het Pieter Baan Centrum in Utrecht is gebleken dat de verdachte chronische psychiatrische stoornissen heeft en aan schizofrenie lijdt. Volgens het Openbaar Ministerie is de kans groot dat hij opnieuw in de fout gaat. Om de maatschappij tegen de man te beschermen eiste de Officier van Justitie acht jaar cel, plus TBS met dwangverpleging. Aan de TBS zou geen maximum termijn moeten worden verbonden.

De advocaat van de verdachte bestreed dat haar cliënt uit voorbedachten rade kan hebben gehandeld, omdat de man niet in staat is om zo te denken. Volgens haar wil de verdachte zo snel mogelijk een behandeling krijgen. Een lange gevangenisstraf is daarom niet op zijn plaats.

De verdachte betuigde zijn spijt aan de familie van het slachtoffer, al had hij lange tijd niet willen geloven dat die door zijn toedoen is overleden.

De rechtbank doet op 4 augustus uitspraak.reacties (6)

 • Richard Schuurman

   

  Dat is uw mening. Het zou u sieren als u iets minder vaak uw mening uit over alles en nog wat. Die is ook nog al vaak blabla

  reageer
 • Frenky

   

  Allemaal bla bla bla, maar deze moordenaar moeten ze KEIHARD levenslang geven zonder tbs of wat dan ook. Deze moordenaar vormt een gevaar voor onze samenleving voor altijd. Voor altijd achter de tralies met deze moordenaar.

  reageer
 • Richard Schuurman

   

  Er is 8 jaar geeist plus TBS met dwangverpleging voor onbepaalde tijd. De behandeling kan dus vele jaren langer duren, zo lang de situatie niet verbetert.

  reageer
 • Richard Schuurman

   

  De verdachte was geen client van Kwintes, zo is ons later gebleken. Het slachtoffer wel.

  reageer
 • Dronten222

   

  Ik neem toch aan dat Kwintes/medewerkers moet hebben waar genomen dat deze man de laatste weken/dagen achteruit ging (ander gedrag: agressief, opgefokt, nerveus, psychose) en daar geen of te weinig aandacht aan hebben besteed. Blijft mensenwerk/maatwerk in de psychiatrie maar een dag eerder had ie ook al lopen hakken met een mes. En alle mensen met een psychiatrische stoornis komen bij Kwintes uit omdat "de grootste" is en worden gewoon bij elkaar gezet in zo'n begeleide woonvorm. Tijdje terug was er ook al een voorval in Lelystad waarbij een vechtpartij/conflict ontstond tussen een patïent en hulpverlener met dodelijke afloop (Patient).

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frenky

   

  8 jaar maar? wat een lachertje, deze straf zit je zo uit, of je mag al eerder de gevangenis verlaten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert