Tegenstanders willen Flevokust als één geheel zien

LELYSTAD
Omwonenden van het toekomstige haven- en industriegebied Flevokust bij Lelystad zijn naar de Raad van State gestapt in een poging om de plannen tegen te houden.

Ze willen dat de negatieve effecten op het milieu duidelijker zichtbaar worden en pleiten er daarom voor het hele gebied als één geheel te zien. Nu ontwikkelt de provincie Flevoland het buitendijkse deel, de haven met een terminal, en de gemeente Lelystad het binnendijkse industrieterrein voor zware industrie.

Een biologische tuinder en twee bewonersverenigingen zijn daar niet blij mee. Ze hopen dat de Raad van State het plan als één geheel wil zien, omdat beide onderdelen volgens hen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

reacties (11)

 • Jaap

   

  Triest volk die Lelystedelingen,alles wat een beetje vooruitgang betekend zijn ze tegen. Zeker bang dat ze aan het werk moeten. Als het aantal loketten bij het UWV wodt verdubbeld staan ze te juigen.

  reageer
 • frits

   

  Klopt, containeroverslag levert een verwaarloosbaar aantal banen op. Het idee is dat daar weer andere bedrijvigheid op afkomt. Irreeel idee. Containerhavens zijn er al zat in de regio, en gunstiger qua achterland dan Lelystad. En containers rijdt je zo overal naartoe, dus die andere bedrijvigheid gaat daar echt niet per se naast zitten. De provincie heeft geld te veel en probeert zich te profileren met de overslaghaven (andere specifieke taken heeft Flevoland niet meer). En de gemeente laat zich onder druk van de megalomane Fackeldey paaien tot een binnendijks terrein.

  reageer
 • frits

   

  Die lijst gaat tot een behoorlijk zware milieucategorie. 5.3 om precies te zijn.

  reageer
 • truus

   

  Het gaat de gemeente en bewoners van Lelystad veel geld kosten terwijl het niets op gaat leveren aan werkengelegenheid of opbouw van de economie wat heeft dit plan dan voor zin??? De Bioboeren zijn door gemeente en provincie uitgenodigd om zich in Lelystad te vestigen en nu moeten ze opeens begrip hebben voor een industrietrein waarbij er grote kans is op vervuiling van water, lucht en bodem.

  reageer
 • kC

   

  Van overslag komt geen werk, want is is geautomatiseerd. Het biologisch gebied is al jaren beschermd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • oma

   

  Het is tegenwoordig een sport om overal tegen te zijn. en vooral om overal "het milieu" bij te halen. Hier word ik zo moe van. Heb jaren in de veenkoloniën gewoond bij de stinkende aardappelmeelfabrieken. Niemand klaagde, want iedereen was blij dat er werk was.

  reageer
 • Pim

   

  Welke omwonenden??? Daar woont toch helemaal niemand?? Paar boeren aan de andere kant van de A6 misschien???

  reageer
 • KC

   

  Volgens mij zitten de biologische boeren er al jaren. Deze zitten zeker niet te wachten op losse materialen overslag. Dat geeft alleen maar luchtvervuiling en fijnstof. Containers worden er echt niet overgeslagen. De containerschepen varen toch door naar Kampen, Zwolle, Meppel, Friesland, Groningen, Duitsland, e.d. Lelystad heeft geen achterland voor containers. Weer een lege haven, zoals zo velen. Trouwens containerhaven genereren echt geen arbeidsplaatsen. Kijk naar Rotterdam, als is geautomatiseerd. Waarom dacht je dat Amsterdam was afgehaakt.

  reageer
 • Snuffelaar

   

  Het klopt niet dat op landzijde per definitie zware industrie komt. Dat is nog maar te bezien want de gemeente toetst de bedrijven aan een lijst van de gemeenteraad.

  reageer
 • ABS

   

  Er is veel, heel veel nodig in Lelystad maar nou juist dit niet. Dit is korte termijn politiek en afleiding van de zaken die waar wel dringend behoefte aan is. (zware) Industrie is overal in Nederland, een prettige, schone en rustige omgeving is zeldzaam. Maak gebruik van de kracht van het gebied en richt daar de initiatieven op. Er is nog zoveel te winnen maar wat je verliest krijg je niet meer terug.

  reageer
 • Mau

   

  Het lijkt wel of er bij elke ontwikkeling in en om Lelystad een groep is die dit wil tegenhouden. Beetje jammer . Lelystad heeft deze ontwikkelingen in de breedste zin hard nodig om zichzelf op de kaart te zetten. Het zou schelen als de trouwe bevolking dit is gaat ondersteunen in plaats van al dat bezwaarmaker . Maak anders een keuze : wellicht is een nog te ontwikkelen woon- leefomgeving dan niet de juiste plek om te wonen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert