Kritiek op plannen Plasterk voor rekenkamers

FLEVOLAND
Het plan van minister Plasterk om gemeentelijke rekenkamers te professionaliseren kan rekenen op kritiek vanuit Flevoland. Plasterk wil niet dat raadsleden nog langer lid zijn van een rekenkamer. Een rekenkamer onderzoekt geregeld belangrijke dossiers die spelen.

In sommige gemeenten bestaat de rekenkamer uit externe deskundigen. In andere, zoals Almere, zijn het raadsleden die het werk doen. Een slager die zijn eigen vlees keurt, zegt Plasterk. Maar daar zijn de Almeerse raadsleden het niet mee eens. Volgens Jerzy Soetekouw (raadslid en vice-voorzitter van de rekenkamer) is de Almeerse rekenkamer wel degelijk kritisch.

Opvallend genoeg krijgt Almere bijval uit Lelystad, waar juist gewerkt wordt met een rekenkamer zonder raadsleden. "Er zit een gevaar in. Het gevaar is dat je zo los staat van de gemeenteraad dat je niet meer doet waar de mensen in de raad behoefte aan hebben. Dan vermaak je jezelf kostelijk. Maar waar doe je het voor?" zegt Robert Douma, de voorzitter van de Lelystadse rekenkamer.

reacties (3)

 • peteratea

   

  Een heel goed plan van Plasterk! Het is mij sinds jaar en dag een doorn in het oog dat de gemeenteraad in Almere zelf de Rekenkamer bestiert. Als de agendering (wat en niet te onderzoeken) nu ook nog uit handen van gemeenteraad wordt gehaald ben ik helemaal tevreden.

  reageer
 • Hannes

   

  Wat moet je hier nou van denken, dat het amateuristische raadsleden zijn. Dan kan ik mij voorstellen waarom het masterplan voor de Floriade er door is gejast. Nogmaals de Floriade hoort niet op de locatie van het vogeleiland thuis, als men dat door heeft dan pas ben je professioneel bezig.

  reageer
 • frits

   

  Vindt de Lelystadse Rekenkamer nu zelf dat ze geen nuttig werk doen? Dat ze te ver van de raad afstaan?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert