Steeds minder uitleen van papieren boeken

FLEVOLAND
De Nieuwe Bibliotheek in Almere heeft in 2014 het aantal boeken dat kan worden geleend verminderd. Er is minder behoefte aan het papieren boek, omdat er steeds vaker elektronische boeken worden gedownload. Bovendien wordt over het algemeen minder gelezen.

Andere activiteiten
Ook de FlevoMeer Bibliotheek met vestigingen in de andere gemeenten in de provincie merkt dat het aantal uitleningen achteruit gaat. Alle Flevolandse bibliotheken zetten in op andere activiteiten om de mensen naar de bieb te blijven trekken. Sinds vorig jaar kunnen houders van een bibliotheekkaart bovendien ook e-books lenen in de bibliotheken.

Aantal uitleningen
In totaal werden vorig jaar ruim drie miljoen papieren boeken geleend. In Almere werd daarnaast zo'n 7.700 keer een e-book geleend. In de rest van Flevoland was dat bijna twee keer zo veel.

Toekomst
Zowel de FlevoMeer Bibliotheken als de Almeerse bibliotheek kunnen moeilijk inschatten in hoeverre de uitleen van e-books zal toenemen. Beiden verwachten wel dat de bieb waar papieren boeken geleend en gelezen kunnen worden, zal blijven bestaan.

reacties (5)

 • Frits

   

  Een bibliotheek is zo 2011.

  reageer
 • flevowatcher

   

  Een bibliotheek is zó van alle tijden dat deze opmerking te stom voor woorden is... Bent u in 2011 gestopt met lezen? Wat intens treurig!!

 • Bart van der Kolk

   

  En dan nog maar even wat anders: Als de bibliotheken in vroeger tijden niet minutieus alles bewaard hadden, was onze cultuur volstrekt verloren.. De 'Ban van de Ring' van Tolkien is weliswaar aardig verfilmd, maar de helft van de geschreven informatie is 'weggevallen' of vervormd in de film. De boeken van Tolkien geven 100 x meer juiste informatie over wat hij schreef en bedoelde. En daarnaast zijn er nog veel meer boeken van Tolkien die wel uitgegeven zijn (en vaak in de bibliotheek te lenen zijn) maar niet verfilmd. Het is maar een voorbeeld. Zo heeft Geografic Channel een serie over de 2e wereldoorlog, met name over Hitlers Atlantic wall en andere wapens tegen de geallieerden. Fraai, maar vooral gebaseerd op 1 boek, terwijl er vele, veel beter gedocumenteerde boeken over de 2e wereldoorlog zijn, wat inmiddels toch wel een achterhaald onderwerp moet zijn, gezien de vele oorlogen op vele fronten die er nu in de wereld woeden... Lezen in papieren boeken kan nooit kwaad, het verrijkt en voedt de geest. En het is inmiddels heel goedkoop want via de bieb of de 2e hands boekenmarkten kost het bijna niets!!!

  reageer
 • Bart van der Kolk

   

  Het is een treurige, maar volgens mij tijdelijke ontwikkeling. Internet wordt steeds meer een grote leugen en verdraaiing van wat mensen gezegd of geschreven hebben. Papieren boeken hebben vrijwel eeuwige waarde: koranfragmenten uit het jaar 700 die aantonen dat de koran ook al geschreven werd vlak na de dood van Mohammed (en niet zoals IS die uitlegt!), de zieleroerselen van de Griekse filosofen, de felle anti-Hitler geschriften, het zijn maar een paar voorbeelden. En wat is er prettiger om een paar kasten/wanden met echte papieren boeken om je heen te hebben? Veel jongeren denken dat ze alles van internet kunnen plukken, maar helaas, er staat zoveel onwaarheid op dat de echte 'ouderwetse' leraar het zo doorprikt. Het blijft natuurlijk wel een zorgelijke ontwikkeling dat sommige jongeren echt niet meer lezen, en uitsluitend sms 'taal' begrijpen. Onderstaande 'Henk' zou niet alleen zijn schrijftaal maar ook zijn kennis van het geschreven boek moeten bijspijkeren...

  reageer
 • Kitty

   

  Hopelijk blijven de bibliotheken in de (nabije) toekomst gewoon papieren boeken uitlenen. Sowieso is nog steeds niet alles als ebook verkrijgbaar en mbt bepaalde boeken en naslagwerken is een papieren exemplaar gewoon mooien/nuttiger/praktischer.

  reageer
 • Henk

   

  Bibliotheken is al jaren prehistorie gelet op de ontwikkeling van Internet en zijn informatie voorziening. Het toch investeren in bestaande bibliotheken is dom zoniet oliedom en puur en alleen om directeurtjes van een riant inkomen te blijven voorzien! In Zeewolde is de schuld van de bieb inmiddels opgelopen naar 4 Ton. Ronduit belachelijk is allemaal gemeenschap over de balk!

  reageer
 • Peter

   

  Lang niet in een bieb geweest zo te lezen ? Dan zeg ik "niet gehinderd door enige kennis van zaken". De meeste bibliotheken gaan werk degelijk met de veranderende tijd mee maar dat zal jij dus niet merken

 • Carry

   

  Ach zo te horen lees jij nooit een goed boek. Investeren in kennis is heel belangrijk en een e-boek is totaal anders dan een papieren. Is nogal lastig in te bladeren als je iets moet opzoeken!

 • Jan

   

  Zonder bieb zouden mijn kinderen minder lezen. Bovendien verschuift de functie naar kenniscentrum wat ook digitaal kan zijn. Wikipedia is heus geen vervanger maar een toevoeging.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert