Flevolandse haring scoort beroerd in AD-test

FLEVOLAND
Flevolandse haring scoort zeer slecht in de jaarlijkse haringtest van het AD. De eerste Flevolandse zaak die in de lijst staat is vishandel Kroon op het Globeplein in Almere Buiten, op plaats 86 met als rapportcijfer een 6,5. Het AD maakt de resultaten pas zaterdag bekend, maar Omroep Flevoland stuitte al op de verborgen uitkomsten op de website.

Urk
Visspecialiteiten Baarssen uit Urk vinden we op plaats 94, met een 6. Volgens de jury is de haring bitter, flink doorgerijpt en niet fris.

Emmeloord
De haring bij Bootsma Visspecialiteiten in Emmeloord is volgens de jury smerige smurrie. Dooreten is geen optie, uitspugen wel. Met een 2 staat de zaak op plaats 128.

Almere en Lelystad
Drie Flevolandse winkels krijgen een 0. De Urker vishandel Noorloos in Lelystad (132), supermarkt Deen aan de Rembrandtweg in Almere (144) en de Boni aan de Tjalk in Lelystad (152). De haring in deze zaken is volgens de jury onverkoopbaar.

reacties (52)

  • waterwijker

     

    Als ik zo'n reactie lees die bij slecht nieuws niet de echte schuldigen maar wel de boodschapper wil aanpakken, dan verhoogt dat bij mij alleen maar de geloofwaardigheid van zo'n test. Hoe meer verongelijkte gezeur, hoe meer wat mij betreft die knoeiers met voedselkwaliteit door de mand vallen. Prima, houden zo!

    reageer
  • Spiering

     

    Haring is goor.

    reageer
  • Tja

     

    Ik heb liever geen visje wat te warm is bewaard en waar de bacteriën al een feestje op kunnen bouwen. Een avondje op de pot is niet mijn favoriete tijdsbesteding dus ik ben blij met deze testen, zeker bij vis en rauw vlees is een goede situatie voor aanschaf toch wel een kritiek puntje en doorgerijpte of bijna rotte vis vind ik niet leuk.

    reageer
  • flevobird

     

    Zo is het ze helpen er vele bedrijven en dus gezinnen mee om zeep! Jammer

    reageer
  • Leo

     

    De haring in de Kempenaar en Botter zijn PRIMA. Weleens een graatje te veel, maar ach.

    reageer
  • laat alle reacties zien
  • frankie says relax

     

    ligt er net aan sjon, in de begindagen was het er zo druk kwamen ze vers van het mes.

    reageer
  • sjon

     

    Weer iemand die denkt verstand te hebben van haringen. Bij de Fant liggen ze ook uren in de vitrine, en zijn dus niet vers van het mes. en dat proef je direct.

    reageer
  • frankie says relax

     

    klopt maar wel vers en dat is bij de haring dit jaar echt cruciaal. gaat erg snel achteruit in kwaliteit. wat er hier al meer gezegd is ben ik het volkomen mee eens. voorgaande haringjaren waren beter. die laatste graatjes pak ik dr zelf wel even uit.

    reageer
  • Emmeloord

     

    Vandaag haring bij de jongens van de Fant uit urk gekocht echt super haring

    reageer
  • Neve

     

    Deze is helaas ook als zeer slecht tot bijna niet eetbaar uit de landelijke score naar boven gekomen.

    reageer
  • swiebertje

     

    Mijn voortent kan wel een haring gebruiken vandaag

    reageer
  • Wie is de beste op het schip en op de wal?

     

    EERST dit testen!!En dan de winkel!! Bron:Ouwehand Vandaag de dag worden haringen onmiddellijk na het vangen in hun geheel aan boord gekoeld. Maatjesharing wordt pas aan wal verwerkt en daarna droog gezouten op gepekeld waarna de haring kan rijpen. In de pekel verpakt word hij vervolgens ingevroren.

    reageer
  • .\/\/.

     

    Wat een poespas alleen om diepgevoren deense vis van vorig jaar

    reageer
  • arie

     

    Heb je je enigszins ingelezen in de gehanteerde methode? Bij aanschaf worden alleen de meetbare zaken gemeten, daarna wordt het via vlugvriezen naar het testpunt gebracht waar alles geanonimiseerd wordt geproefd. Het is geen toeval dat telkens dezelfde toppers bovenin staan qua versheid, schoonmaken en smaak van de vis. Helaas is de smaak van de haring zelf dit jaar wel wat minder, ze zijn niet vet genoeg naar mijn zin.

    reageer
  • Neve

     

    barbara heeft wel gelijk hoor, de Aldi haring is prima. Probeer het gewoon eens, niemand merkt verschil.

    reageer
  • Geert

     

    Ik heb een vijver met haringen.

    reageer
  • ik

     

    Ik lust geen haring pfff

    reageer
  • De verkeerde krijgen de schuld

     

    Het vetgehalte, de malsheid, de smaak en de structuur bepalen samen de kwaliteit van de haring. De volgende aspecten hebben daar invloed op. • De periode van vangst (het biologische stadium) • De vangstplaats. De voeding van de haring, plankton, zorgt ervoor dat de haring optimaal vet aanmaakt. • De manier waarop de haring gevangen en bewerkt wordt aan boord. • Des te zorgvuldiger dit gebeurt, des te minder de haring beschadigd raakt. • De verwerking aan wal, dit gebeurd snel, hygiënisch, en volgens de juiste rijpingstijd. • De opslag in de diepvries: haring moet minimaal bewaard worden bij –18 °C. • De behandeling door de detaillist op het verkooppunt. • De behandeling door de consument. Belangrijk is dat U de haring vanaf het aankooppunt gekoeld (koeltas) vervoerd en thuis direct in de koeling plaatst.

    reageer
  • claudia en mien

     

    johan schilder op het stadhuisplein de haring en lekkerbakjes zijn super

    reageer
  • urker

     

    Wat heeft dit met Urk te maken...? Gaat ook over Almere en Lelystad ,maar nee Urk moet weer door u genoemd worden. Ik snap het denk ik al, u moest zeker betalen voor de vis. Komt u a.u.b. bij mij vis ophalen, gratis wel te verstaan. dan praten we daarna verder.

    reageer
  • Polderklant

     

    De uitbaters in de nop minachten hun klandizie en dat onder de suprematie en goeden merknaam Urk, ikzelf haal al jaren in Steenwijk bij de viskraam mijn haring altijd goed. Vermoed dat ondanks de slechte aantekeningen dit niet veranderd men is gewend aan de winst en doet alsof kwaliteit in huis te hebben, in werkelijkheid is het restant haring geschikt als diervoeder. Zelfde als met aardappelen in onze kleipolder de goede nop aardappelen koop je niet bij huis maar wel ver over de landsgrenzen.

    reageer
  • Flevoburger

     

    Als eerste natuurlijk de opmerking dat je haring niet in een supermarkt koopt. Dan natuurlijk de vraag hoe er waar en wanneer door wie getest wordt..... Het testen van voedsel kun je op 2 manieren doen: a puur technisch en dan moet je gewoon gaan "meten" en b op smaak / zicht. Ga je testen op smaak dan heb je al snel te maken met een mening. Het is niet voor niets een oeroude uitdrukking "over smaak valt niet te twisten" en ( ikzelf eet graag en veel haring! ) Ik heb mijn vaste adresjes waar ik haring haal en de kwaliteit en smaak verschilt gewoon keer op keer. Om in de "test-sfeer" te blijven: soms smaakt een ordinaire zak patat lekkerder dan een diner bij een 4 sterren restaurant...... Misschien zegt deze test wel meer over het AD dan over de haring?

    reageer
  • Sjaak

     

    In Emmeloord is het ook oude haring voor nieuw verkopen al jaren gebeurd dit, je kan nog beter in Oostenrijk een harinkje bij de visboer halen smaakt beter als bij de bron hier onder de rook van Urk. Op de markt hier is de kwaliteit ook al slecht, neem eens een gerookte haring van de lidl, dan vraag je je eigen af of zij op Urk enige kennis hebben over de vis in het algemeen of het zijn notoire oplichters dat zou ook nog kunnen.

    reageer
  • Maarten

     

    de haring van de fant us wel ok, maar zij maken deze niet zo goed schoon, veel graad dat achterblijft

    reageer
  • Oorlog via het woord??? Waarom?

     

    Het zal tijd worden dat dit leed vermaak ook binnen een aparte regelgeving gaat vallen. Iedereen zomaar aan schandpaal nagelen voor eigen belang,geeft aan hoe onze beschaving hard achteruit holt. Publiciteit om zo je nieuwsitem uit te buiten blijkt alleen het belangrijkste te zijn! Het geeft aan dat het nieuws uitgeput raakt met zoveel nieuwsverspreiding door de kranten en de computer. Inderdaad de kranten hollen hard achteruit,geen wonder.

    reageer
  • frankie says relax

     

    Zelf dat niet meer, het Wiron span vaart nu onder Britse vlag. En de haring van dit jaar is inderdaad eentje die je echt vers van het mes moet serveren want gaat sneller dan eerdere jaren achteruit in kwaliteit. Overigens heb ik eenmaal haring gehaald bij Noorloos en dat was toen een van de lekkerste die ik heb gehad, is al wel paar jaar terug. Bij Bootsma altijd al slechte ervaring, ook behoorlijk aan de prijs. De Fant is jammer genoeg niet getest, hebben het toch goed voor elkaar net als Neusje van de Zalm tegenwoordig.

    reageer
  • Giuseppe

     

    Gemiste kans wel voor onze provincie. Hadden ze Chris Koelewijn uit Zeewolde meegenomen in de test dan was het een ander verhaal geworden. Die zaak verstaat z'n vak en ik zeg je: dat proef je! En nee, ik werk daar niet. En ja, ik koop er graag een visje, want altijd weer prima kwaliteit!

    reageer
  • Alie

     

    De haring vind ik dit jaar wat minder, wat kleiner en wat minder dik/vet. Zeg maar een light haring! En met veel van die light producten is het dat ze misschien wel gezonder kunnen zijn, maar het smaakt voor geen meter!

    reageer
  • Evert

     

    Haha! Wanneer je de fabrieksvissen van een supermarkt kan waarderen dan heb je of geen smaak of je nog nooit een lekker vers visje geproefd. Overigens wel mee eens dat er geen serieuze haringverkopers zijn in Flevoland, alles ligt er al kant en klaar een dag (hopelijk niet meer) en goed schoonmaken kan ook niet iedereen dat is wel duidelijk.

    reageer
  • jan

     

    De haring bij vishandel baarssen op urk is gewoon goed, vind de hele ad test grote onzin.

    reageer
  • Ron

     

    grappig dat Omroep Flevoland de primeur heeft. En niet zo slim van het AD

    reageer
  • Jan

     

    Ik denk dat het aan het seizoen ligt, verleden jaar waren ze overal lekkerder.

    reageer
  • Maarten

     

    Ik weet niet wat er met Bootsma gebeurd is. Maar de afgelopen jaren is deze zaak echt hard achteruit gegaan. Voorheen was de haring goed te eten. Vorige week hadden wij er 2 opgehaald en deze waren inderdaad niet te pruimen. Maar het is niet alleen de haring. Kibbeling is vies. Lekkerbek waarvan beweerd wordt dat het kabeljauw is, is geen kabeljauw. Heel jammer. Ik hoop dat ze hiervan leren en weer eens wat beter op de kwaliteit gaan letten.

    reageer
  • Jan

     

    Er zijn slechts 2 schepen onder Nederlandse vlag die op haring vissen en wel uit Scheveningen. De andere varen onder buitenlandse vlag en dus niet onder Urker vlag. Als je niet weet waar het over gaat, hou dan op met dat geschreeuw over Urkers...

    reageer
  • NiLa

     

    de haring van Nico Tol op stadshuisplein en bij het station is prima. Ook de kibbeling trouwens!

    reageer
  • dame

     

    Smaken Verschillen dus eet wat je en welke je lekker vind

    reageer
  • Manfred

     

    Deze haring komt uit Mozambique.

    reageer
  • Manfred

     

    Dat kan wel zo zijn want deze haring zwom gister nog in een regenton.

    reageer
  • Klaas

     

    weet niet of je weet waar en door wie haring gevangen word?maar ik kan je zeggen dat daar geen Urker aan tepas komt

    reageer
  • Riek

     

    heerlijke haring bij Kroon in Almere buiten

    reageer
  • Flevowatcher

     

    ja, ja, de Urker vis wordt weer duur betaald. Laten ze in godsnaam ophouden met dat geschreeuw over Greenpeace...

    reageer
  • Barbara

     

    Geen idee waar de haring vandaan komt, maar die van de Aldi zijn heerlijk!

    reageer
  • Drontenaar

     

    Misschien nu wel tijd om te stoppen met het oliebollen en haringtesten. De kritieken die deze jury geeft zijn weerzinwekkender dan de vis!!!! Tevens weet ik uit ervaring dat de uitspraken die de heren erbij geven van geen kant kloppen. Ze beseffen kennelijk niet dat er mensen hun brood mee proberen te verdienen en dat bedrijven kapot kunnen gaan na de "grappige" uitspraken van de testers. Laat mensen zelf uitzoeken waar ze hun vis halen. Het AD heb ik in ieder geval opgezegd

    reageer
  • gert

     

    Hij kan beter schilder worden, misschien is de haring te pruimen, maar had verleden week lekkerbekjes gekocht en die konden linea recta de vuilnisbak in, niet te vreten

    reageer
  • Emmeloorder

     

    Ga naar de jongens van de fand op Urk goeie haring.

    reageer
  • peter

     

    Ik vind de haring van kroon in almere buiten heerlijk

    reageer
  • Peter

     

    Deze is wel getest schilder op stadhuisplein, en kwam ook als zeer onder de maat uit de test naar voren als ranzig.

    reageer
  • Jessica

     

    is er geen enkele winkel in Zeewolde getest?

    reageer
  • Vrolijk Frietje

     

    Ach volgende week allemaal ondernemer van het jaar!

    reageer
  • Monique

     

    we hebben hele goede, schilder op stadhuisplein niet getest, die Urkers zijn echt vies maken snachts schoon ligt dan tot de volgende dag in bakken en dat is smerig, op het stadhuisplein vers schoongemaakt

    reageer
  • Geert

     

    De haring overal in Flevoland is inderdaad niet te pruimen. Waardeloze aanvoer.

    reageer
  • Jan

     

    Ik zei gisteren nog dat ik de haring dit jaar veel minder lekker vond dan vorig jaar

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert