Fietser heeft voorrang in nieuwe fietsstraat

ALMERE
De gemeente Almere heeft op diverse plekken in de stad zogeheten fietsstraten aangelegd.

Dat zijn wegen die door fietsers en automobilisten tegelijk worden gebruikt en waarbij de fietser voorrang heeft. Een fietsstraat heeft vooral rood asfalt en er is een duidelijke scheiding op de rijbaan aangebracht.

De bedoeling is dat fietsers op een bredere baan kunnen fietsen en dat automobilisten er rustig achteraan rijden. De auto's mogen alleen inhalen als dat niet gevaarlijk is.

reacties (24)

 • Steven Stedenwijker

   

  De bewoners misschien wel maar de haastige ouders komen vaak van verder weg en komen vooral met de auto. Het grootste risico lopen de kindertjes door al die auto's en hun haastige bestuurders. Dit terwijl de scholen allemaal naast een fietspad staan.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Het is een beetje onnozel om te denken dat daar ruimte voor is. Moet de singel gedempt?

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Eigenlijk rijden we als automobilist in de wijk altijd al zo. Voetgangers en fietsers doen maar wat en als bestuurder wil je beslist geen ongeluk. Zeker niet met kindjes. Dus doe we maar rustig. Het tijdverschil is minimaal.

  reageer
 • Skipper

   

  Ik vind dit een prima oplossing. In Flevoland wordt relatief weinig gefietst en enige facilitering kan daarom geen kwaad. Op de enige fietsstraat waarover Zeewolde beschikt, heeft de fietser voorrang naar gelang de rijrichting. Verkeer dat afslaat van de naastgelegen hoofdrijbaan moet altijd voorrang verlenen. Verkeer afkomstig uit de zijstraten heeft voorrang indien van rechtskomend. Het vergt een speciale studie om deze situatie te doorgronden. De gemeente Zeewolde heeft een patent op dergelijke 'vernuftige oplossingen'.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wat stel je dan voor om aan die kruiSingen te doen? Dat is niet 1,2,3 opgelost namelijk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • henk

   

  en wanneer gaan ze nu iets doen aan de kruizingen bij Station Muziekwijk? ja, ik weet dat ambtelijke molens langzaam draaien (en liever helemaal niet)......

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik vind het jammer dat de fietsers worden misbruikt om het autoverkeer langzamer te laten rijden.

  reageer
 • Dick

   

  Nou Willem, of jij hebt geluk of je bent ziende blind. Fietsers nemen overal voorrang in de wetenschap dat ze een beschermde status hebben. Dat die bescherming niet verder gaat dan dat de schade bij automobilist wordt verhaald dat weet verder niemand.

  reageer
 • Ton

   

  Zoals zo vaak bij reacties op dit forum, de meeste mensen kijken vanuit hun eigen perspectief, probeer eens begrip voor elkaar op te brengen in plaats van elkaar in een negatief daglicht te stellen, het is niet alleen ikke. Fijne dag en rijd voorzichtig.

  reageer
 • willem

   

  Slechte oplossing. De fietsers die je ziet gaan zeker geen dertig kilometer per uur, eerder tien tot vijftien. En dat rijdt beroerd met een auto. En waarom rijden er zoveel auto's in dat ene filmpje? Is dit voor hen de enige route? Je kunt dit soort dingen wel wilen, maar als je enige verweer is dat mensen zich aan de regels moeten houden, ben je met een utopie bezig en niet met wat mensen werkelijk beweegt.

  reageer
 • willem

   

  Dat geloof ik niet. Er zal best eens iemand jou geen voorrang verlenen, maar de gemiddelde fietser kijkt wel uit om zo voor een auto van rechts te schieten, want geraakt worden is wel het laatste wat ze willen. En bij moedwillig de verkeersregels overtreden krijg je als fietser zelf ook een deel van de schuld te dragen.

  reageer
 • Dick

   

  Als ik zie hoeveel FIETSERS, volwassen of onvolwassen, zich NIET aan de regels houdt verbaast het me dat er NIET meer ongelukken tussen fietsers en automobilisten plaats vinden. Misschien is dat wel omdat de automobilist juist wel heel veel rekening houdt met dat feit. En inderdaad hoeveel whatappende fietsers tegen het verkeer in dwars over rotondes heen knallen, dan is dat lage ongevalscijfer echt een wonder. Maar laten we wel wezen, de ongevallen tussen fietsers en automobilisten zijn merendeels voorrangsfouten van de fietsers. Zoek de statistieken er maar bij!

  reageer
 • Dick

   

  Even ter verdere toevoeging, een fietser hoort verkeer van rechts ook voorrang te verlenen. Echter ben ik nog nooit een fietser tegengekomen die mij als automobilist komende van rechts voorrang verleende. Nee er is namelijk een wet die de "zwakkere verkeersdeelnemer" beschermt. Tot gevolg hebbende dat geen fietser zich nog aan "normale" verkeersregels houdt. En dit groen (s)linkse plan zorgt er alleen maar voor da fietsers zich nog onverantwoordelijker gaan gedragen.

  reageer
 • Hendrik

   

  Laat de fietsers eerst maar eens meebetalen dan pas over hun rechten zeuren

  reageer
 • Hannes

   

  Ja heel goed rijbewijs in nemen wat zou het dan rustig op de weg zijn Gewoon aan de situatie aanpassen. Het is schandalig hoe men door de woonwijken rijd. Het is wel een chauffeur die in dat autootje zit en geen koe.

  reageer
 • Gokje

   

  Misschien baalden "ze" ervan dat Almere toch geen fiets vriendelijke stad is. En denken ze het hiermee beter te maken. Zal mij benieuwen hoe lang het duurt voor de eerste ongelukken gebeuren!

  reageer
 • g j oostwal

   

  Ik begrijp dat het hier om een gewone weg gaat waar alle verkeer over mag. Vertel mij waarom hier fietsers boven de wegenverkeerswet worden geplaatst. Er mag nergens worden ingehaald als dit gevaar opleverd. Dit is weer een rede voor de fietsers om al het andere verkeer legaal te dwarsbomen.

  reageer
 • Koos

   

  Wat een onnozele oplossing. Leg er gewoon een fietspad naast...

  reageer
 • Hebben ze hier in Zeewolde ook gehad .levensgevaarlijk !!!! Zijn ze Gelukkig gauw weer mee opgehouden

  reageer
 • drontense

   

  Ik fiets zelf alleen maar. Als ik zie hoeveel automobilisten geen richting aangegeven, met de telefoon bezig zijn en dingen doen die niets te maken hebben met auto rijden vraag ik me af waarom ze een rijbewijs hebben. Daarnaast kunnen fietsers er ook wat van. Met de telefoon bezig en aan de verkeerde kant van het fietspad fietsen. Is er bijna een aanrijding krijg je nog een grote mond.

  reageer
 • Lanina

   

  Ter toevoeging: In de bebouwde kom op een gelijkwaardige kruising hebben fietsers van rechts òòk voorrang op andere bestuurders, dus ook auto's moeten dan voorrang verlenen. Veel automobilisten weten dit helaas niet of houden zich hier niet aan. Misschien meer communicatie over deze regel ? Overigens fijn dat er dit soort initiatieven worden genomen.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Uitlatingen als, ’30 Km regime’ in het getoonde filmpje en ‘Aan de regels houden’ heeft toch wel veel weg van tegengestelde onzuiverheid! Als het om ’30 Km regime’ gaat, ben ik er natuurlijk niet tegen dat het gaat om een aangepaste snelheid, echter dat is meestal het gevolg studiekoppen die dik betaald de infrastructuur op een foute/onpraktische manier doorheen woonwijken hebben aangelegd. Het voorbeeld ‘fietsstraat’ dat hier gebruikt is, is weer eens voor de zoveelste maal, een oneigenlijk voorbeeld van waar dergelijke 'fietsvriendelijkheid' word tentoon gespreid. Enkel en alleen maar om ‘autootje pesten’ en verkeerd bouwen te verbloemen. In het filmpje zagen we ook een mooi voorbeeld van een leuk klein kereltje, dat helemaal en HEEL ver van de huizen ALLEEN naar de weg toeliep, het ventje keek af en toe maar naar de zijde van het verkeer. Dat maakt helaas een niet nagekomen ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ heel duidelijk die ook vaak de aanleiding zijn van (helaas) ongelukken! Zeker, automobilisten die door woonkernen heen scheuren, moeten HARD aangepakt worden, rijbewijs invorderen voor onbepaalde tijd en desnoods, bij herhaling, auto/motor verbeurd laten verklaren! Er zijn voor een zo optimaal mogelijke veiligheid, sowieso nog goedkopere oplossingen voor te vinden dan een ‘kracht van regelement’ en maatschappelijke ‘moraal’ ondermijnende zogenaamde fietsstraat. Hier op de plek van het filmpje is sprake van een onevenredige ruimtebenutting, die op deze plek beslist niet nodig is om het autoverkeer, de melkkoe nog steeds van de Nederlandse samenleving datgene waar ‘ze’ diep voor in de buidel moeten in een onevenredig nadeel te stellen! Zeker, zeker, GEEN hoge snelheden waar kinderen, voetgangers en fietsers in ‘zicht’ zijn! Maar ‘De regels’ van betalen en mogen/kunnen rijden, ook niet in heel erg en toenemende (laatste decennia) scheve verhoudingen toepassen! Of weet ik het bokvoorbeeld nog niet, en bestaat er al een soort van ‘fietsstraat/wegenbelasting/verzekeringsplicht voor fietsers?’ JC.

  reageer
 • Nol

   

  nou, dan is het dus wachten op het eerste ongeval! Met de mentaliteit van tegenwoordig...

  reageer
 • Dick

   

  Waanzin van de bovenste orde! Geef een fietser nog meer privileges en ze gaan zich nog onverantwoordelijker gedragen. laat me raden, initiatief van groen (s)links.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert