Zes procent van de jongeren krijgt jeugdzorg

FLEVOLAND
In het eerste kwartaal van dit jaar kreeg bijna zes procent van de Flevolandse jongeren jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering. Alleen in Drenthe en Groningen kregen meer jongeren hulp. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het merendeel van de geleverde zorg betreft jeugdhulp, waarbij jongeren en hun ouders hulp krijgen bij psychische, psychosociale of gedragsproblemen, een verstandelijke beperking van de jongere, of opvoedingsproblemen van de ouders.

Vooral in de leeftijdscategorieën 4 tot 18 jaar krijgen jongeren in Flevoland met jeugdzorg te maken. Voor het 4e levensjaar gebeurt dat veel minder. Wanneer jongeren na het 18e levensjaar nog jeugdzorg krijgen, heeft dat doorgaans te maken met een geleidelijke overdracht naar de volwassenenzorg.


reacties (6)

 • Diane

   

  Je leest veel over kinderen die niet op de goede plek terecht kunnen? Hoe is dat voor Flevoland? Is er voldoende ruimte beschikbaar?

  reageer
 • .\/\/.

   

  @ Frenky, Joop en HM: haal diep adem, ga naar buiten, maak een verkwikkende wandeling, drink daarna een glas op een terras, ontspan en voel hoe de verzuring uit je stroomt.

  reageer
 • Frenky

   

  Ik kom net van een terras, vond er niets aan. Zuur ben ik altijd.

 • Marijke

   

  En dat geldt ook voor kinderen met een verstandelijke of psychische stoornis?

  reageer
 • Joop

   

  Een kind met een stoornis moet geholpen worden, en daar heeft het gewoon recht op, punt. Blijft over de vraag waarom dat aantal tegenwoordig hoger ligt. Is er iets aan de hand (voeding, milieu, ouders, etc.) of is de diagnose ineens zo veel beter geworden? Of vinden we kinderen nu gewoon wel heel erg snel sneu? Opvallend is wel dat sinds een corrigerende tik taboe is, laat staan de bekende schop onder je kont, jeugdzorg is ontploft.

 • HM

   

  Veel jongeren krijgen te maken met dit hulpverlenerscircuit omdat A; de ouders hun kinderen zielig vinden en een oorzaak (buiten zichzelf) zoeken voor elke minieme tekortkoming (mijn kind haalt mindere resultaten op school en dat ligt aan: dyslexie, autisme etc) en B; er meteen een heel circus aan hulpverleners klaar staat dat er zijn inkomsten uit kan verdienen (soms vanuit goede bedoelingen en soms puur vanuit financiële overwegingen).

  reageer
 • Joop

   

  Tja, het gros van de ouders van nu is zelf zonder strakke opvoeding groot geworden. En dat is de generatie die bekend is geworden van uit de hand gelopen feesten op Ibiza en Renesse om eens wat te noemen. Dan hoef je van die kinderen ook niet veel te verwachten. En dat Flevoland er meer heeft lijkt me niet verwonderlijk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frenky

   

  Eeb strengere aanpak is ook nodig bij jongere kinderen, zo leert men respect en tucht voor ouderen kennen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert