LEUC stelt vragen over 'succesvol' ozb-beleid

LELYSTAD
De gemeenteraadsfractie van LEUC heeft vragen gesteld aan het Lelystadse college van burgemeester en wethouders over het optreden van wethouder John van den Heuvel bij RTL Nieuws. In een reportage sprak de wethouder vol lof over het beleid van Lelystad, waarbij de onroerendezaakbelasting (ozb) volledig betaald moet worden door vastgoedeigenaren. Ondernemer Ton Dijkman spreekt in dezelfde uitzending schande van het beleid.

Lelystad is in 2012 begonnen met het geleidelijk overhevelen van de ozb van huurders naar pandeigenaren. De gemeente hoopt vastgoedeigenaren daarmee aan te sporen de panden sneller te verhuren. LEUC wil van de wethouder weten op basis waarvan hij dit beleid 'succesvol' noemt.

LEUC stoorde zich ook aan de houding van de wethouder tegenover vastgoedbezitters die zich in Lelystad willen vestigen. "Als dit de wijze is waarop je ondernemers tegemoet treedt, dan komt dat kil en harteloos over. Dat is natuurlijk geen gunstig vestigingsklimaat." Aldus Marianne van de Watering van LEUC.

reacties (12)

 • raadsvolger

   

  OZB-beleid zit toch niet in de portefeuille van deze wethouder, maar in die van de wethouder van Financien ?

  reageer
 • Por

   

  enige juiste vraag is op welke basis er word bepaald of het succesvol beleid is.. Verder hebben we panden zat, dus afschrikkend beleid doet er niet toe. Valt me overigens op dat LEUC wel vaker wazige moties en vragen heeft, lijkt me niet gestoeld op enige kennis van zaken.

  reageer
 • Lelywatcher

   

  Opmerkelijk dat de meeste reacties gericht zijn op de echtgenoot van de fractievoorzitter. Zijn er ook nog mensen die inhoudelijk iets vinden van het interview van wethouder van de Heuvel en de vragen van raadslid van de Watering. Ergens heeft fractie LEUC wel een punt. Vestigingsklimaat voor ondernemers buiten Lelystad wordt minder aantrekkelijk. Gaat het college van burgemeester en wethouders dit ook toepassen op het toekomstig bedrijven terrein rondom de Flevokust en vliegveld Lelystad?

  reageer
 • Hu

   

  Hu? Geen multiculti onderwerp??? Daar staag leuc toch vooral voor. Is 50% van de fractie soms op vakantie?

  reageer
 • Multiculti

   

  Je mag zeggen wat je wilt over Dhr. Ismaili Alaoui. De afgelopen periode heeft hij politiek relevante vragen gesteld en zich ingespannen voor de stad. Laat het toevallig zo zijn dat een deel van de stad multicultureel is. @HU; wat is het punt dat je wilt maken?

 • Jootje

   

  beetje raar dat ze spreken over afschrikbeleid voor andere vastgoed ontwikkelaars die zich hier dan niet durven te verstigen...ik denk dat het ook helemaal niet wenslijk is dat er nog meer panden bij komen. Eerst de oude maar eens vullen! En ja, ik geef ze groot gelijk dat ze de verhuurders zo willen motiveren om de panden sneller te verhuren. De vastgoedeigenaren zullen de ozb dan weer ( voor een deel) op de huurders ( lees bedrijven) kunnen terugvragen of opnemen in de huur....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Joop

   

  lezen! Het gaat om eigenaren die panden verhuren. Ofwel, de projectontwikkelaar betaald, hij vangt ook de (doorgaans hoge) huur. En de winkelier wordt ontzien. De helft van de stad staat leeg, en dan vinden jullie dat een slecht idee? Bovendien, als een democratisch gekozen meerderheid een beleid verdedigd, waarom is dat fout? Hel probleem is leuc zelf.

  reageer
 • erik

   

  Omdat het hele land hier aan kapot gaat !

 • Rinus

   

  Volgens mij zei de "ondernemer" dat hij wat beleggingspanden had gekocht voor zijn pensioen.

  reageer
 • HM

   

  Links beleid vanuit de gedachte dat elke huiseigenaar "rijk" is en dat die welvaart dus "herverdeeld" moet worden.

  reageer
 • Port54

   

  Dit zijn volgens mij de woorden van haar man, oud wethouder Wout Jansen, die dit beleid mede heeft uitgedokterd.

  reageer
 • Inwoner

   

  mw vd Watering, uw eigen man Wout Jansen is de medegrondlegger van dit beleid dat stamt uit zijn collegeperiode 2010-2014.

  reageer
 • frits

   

  gemeente belastingen zijn een grote geld graai bende zakken vullers en geld verkwisters en daarbij blijven ze maar met geld smijten het kan niet op

  reageer
 • jay

   

  Ozb is 1 grote oplichting! Je stimuleerd de huizenmarkt al door een huis te kopen, je betaald gemeentelijke belastingen etc. en daarnaast word je ook nog een gestraft omdat je een huis gekocht hebt.

  reageer
 • Rinus

   

  Wil je dan geen weg naar je huis en een lantaarnpaal die brand etc. etc.

 • Carry

   

  Alsof je als huurder dit niet betaald. Zit bij de huur in! En ja wij als huurders betalen ook de gemeentelijke belastingen. Rare opmerking maak je hier.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert