Dalende melkprijs zorg voor boeren

FLEVOLAND
Melkveehouders maken zich zorgen. De prijs van melk daalt al een tijdje en dat voelen ook de Flevolandse melkveehouders in hun portemonnee. De prijs is nu zo ver gedaald dat de melk onder de kostprijs wordt verkocht. Maar volgens Tweede Kamerlid Helma Lodders uit Zeewolde is er nog geen reden voor paniek.

Kosten omlaag
Het is volgens de VVS-politica niet nodig om maatregelen te nemen om de prijs omhoog te krijgen. ''Het melkquotum is nog geen vier maanden geleden afgeschaft en om dan nu al met allemaal maatregelen te komen, daar ligt de oplossing niet.''

Volgens Lodders valt de winst te behalen door het schrappen van regelgeving. Nederlandse boeren moeten volgens haar voor een hogere kostprijs produceren dan de buurlanden. Onder andere de milieuwetgeving kan aangepast worden.

Verbreding en de lokale markt
Niet iedere melkveehouder maakt zich zorgen, onder wie Tekà Kappers van biologisch-dynamisch melkveebedrijf de Zonnehoeve uit Zeewolde. Boeren moeten volgens Kappers hun bedrijfsvoering verbreden en zich meer richten op de lokale markt. De melkveehouder zegt zelf goed te draaien doordat zijn boerderij heel breed is opgezet. Naast melkvee is er bijvoorbeeld een afdeling met paarden, een bakkerij en een landbouwtak.

Binnenkort gaat de Zonnehoeve ook haar eigen melk verwerken. Melkveehouders die zich alleen richten op verkopen van melk zijn volgens de boer te kwetsbaar, omdat ze de verliezen niet kunnen compenseren met andere opbrengsten uit het bedrijf.

reacties (35)

 • Roy

   

  Er lopen daar zoveel mensen rond dat niemand echt hoeft te werken !

  reageer
 • Zeewolde

   

  Mijn opa is overleden aan longkanker terwijl hij niet rookte, dus ik rook maar door..

  reageer
 • Nk

   

  Helemaal waar!!

  reageer
 • Gerrit

   

  Deze man heeft makkelijk praten, hij werkt voor een ander.

  reageer
 • Dnz

   

  Klop, die snapt zelf ook niet veel.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frenky

   

  Ik niet.

  reageer
 • .\/\/

   

  En heeft het geholpen? Stemmen op een man die zijn haar verft?

  reageer
 • Dirkz Zaan

   

  Het is wat men zelf wilde. De export naar het buitenland had men beter van te voren verbeterd.

  reageer
 • Serge

   

  Wilders zou hier wel een oplossing voor hebben !

  reageer
 • Serge

   

  Cda of was het nou cia ? Wie helpt mij ff want ik ben t ff kwijt !

  reageer
 • Serge

   

  Nou mijn tante was erg wild maar kreeg toch kanker !

  reageer
 • Serge

   

  Ik stem dus altijd Wilders die snapt mij tenminste!

  reageer
 • Serge

   

  Ik stem dus altijd Wilders die snapt mij tenminste!

  reageer
 • Jan bakker

   

  Klopt ! Ik weet graag waar ik over praat !

  reageer
 • Serge

   

  Dat krijg je van die CDA-houding waarbij alle boeren continue verwend worden met lokaal, provinciaal, landelijk of Brussel geld. Altijd jammer en zeuren.

  reageer
 • Serge

   

  Dat krijg je van die CDA-houding waarbij alle boeren continue verwend worden met lokaal, provinciaal, landelijk of Brussel geld. Altijd jammer en zeuren.

  reageer
 • argos

   

  Doornormale marktwerking ! Meer aanbod dan vraag en dan keldert de prijs, logisch toch ? Dat de boeren als een gek zijn gaan melken na afschaffen quotum is niet slim zogezegd. en nu maar zeuren over een dalende melkprijs. Valt ook niet mee voor een sector die verwend is met gratis geld uit Brussel en in feite geen ondernemers zijn. Kunnen niet tegen eens stootje en zeker hun eigen problemen niet oplossen. Een ander moet het altijd oplossen, dus de belastingbetaler. Moeten gewoon bedrijven verdwijnen, economische wetten bepalen dat. En niet met gratis geld (van ons) in stand houden. Je wilt niet weten hoeveel andersoortige bedrijven en banen er verdwijnen door robotisering, automatisering en bijv inde fotografie door digitalisering. Is bijna geen fotograaf of fotohandel meer over. Hebben zij zitten zeuren om geld ? Kom nou! en nu maar klagen omdat ze als een gek hebben geïnvesteerd in stallen en mogen ze niet uitbreiden door het fosfaatplafond en roepen ze alweer om gratis geld. De sector zal eerst stevig gesaneerd moeten worden om weer gezond te functioneren en op eigen benen kan staan. En die malle subsidies uit Brussel stopzetten, allemaal weggegooid belastinggeld.

  reageer
 • Zeewolde

   

  Tja dat kunt u wel zeggen.. Maar toch is dat niet waar. bij dieren die gewoon in het wild leven, zonder speciale voeding en antibiotica. Komt amper tot geen kanker voor. Ook hier zijn wetenschappelijke bewijzen voor..

  reageer
 • Frenky

   

  Gelukkig niet. Jij wel.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als je met je populistische uitbarsting bedoelt dat je onze democratie om zeep wilt helpen heb ik nieuws voor je: over mijn lijk.

  reageer
 • Jan bakker

   

  Gelukkig ben jij niet geremd Door enige vorm van kennis !

  reageer
 • anti-bio

   

  Interessante filosofie die jij er op na houdt dat kanker in de dierenwereld niet of nauwelijks voor komt !studies van de wetenschap laten hele andere feiten zien !

  reageer
 • Frenky

   

  Boeren moeten niet zo zeuren.

  reageer
 • Hendrik

   

  Vind ik ook. Hou de melkprijs maar lekker kunstmatig hoog. Laat de consument maar betalen voor een hoog loon voor de melkveehouders.

  reageer
 • Hendrik

   

  Precies! Daarom werden de mensen vroeger ook maar maximaal 40 jaar! Vanwege al dat gezonde natuurvoedsel.

  reageer
 • grondstof

   

  Volgens Tweede Kamerlid Helma Lodders uit Zeewolde is er nog geen reden voor paniek. Zeker niet voor haar en haar maatjes in die kamer. Die zitten lekker op het pluche voor meer dan een ton per jaar te wauwelen over de meest onzinnige dingen. Dingen die er wel toe doen worden via een kabinetsbesluit onderhands door gedrukt. Het wordt tijd dat de kamer volledig ontruimt gaat worden en door hobbyisten bevolkt gaat worden i.p.v de zakkenvullers van nu.

  reageer
 • Johan

   

  Teka... Misschien moet jou werkgever eerst eens op zijn paardjes gaan letten in het bos voor jullie je boer mogen noemen. Een boer geeft om zijn dieren en laat ze niet creperen. Enne biologisch wordt nog kunstmatig hoog gehouden. Dus ja onze Teka heeft makkelijk praten.

  reageer
 • Zeewolde

   

  Hoogwaardig zegt u. In de dierenwereld komt niet of nauwelijks kanker voor, dit is het gevolg van juist hun hoogwaardige voedsel zo uit de natuur. Als je bedenkt dat diezelfde koe van 700kg spiermassa zo groot en sterk is geworden, alleen op het eerste jaar melk als kalf en daarna alleen groen eten. Waarom zouden wij dan ons hele leven zuivel en vlees nodig hebben? Zo af en toe is niks mis mee, maar in de hoeveelheid zoals wij het vandaag de dag eten, kan dat niet goed gaan. Overdaad aan eiwitten die wij binnen krijgen bevorderen de cel groei, kankercellen wel te verstaan..

  reageer
 • anti-bio

   

  Wat een mooi zwamverhaal van de zonnehoeden idealist! Ten eerste zou nooit iemand ook maar een product van de zonnehoeden nuttigen als ie wist hoe de hygiëne daar is ! Ten tweede gaat 80%van de Door Nederlandse boeren geproduceerde melkproducten de grens over wat trouwens heel belangrijk is voor werkgelegenheid en economie ! En als iedereen dmv crowdfunding en bakken aan subsidie zijn bedrijf levensvatbaar moest houden waren we als agrarische sector snel klaar ! Heb overigens daar gewerkt en weet dus heel goed hoe de zonnehoeve te werk gaat !!!!

  reageer
 • erik

   

  Wij zijn ook de enige wezens die zichzelf ontwikkelen en zichzelf een hoogwaardig voedsel pakket aan kunnen meten. Hoop voor jou dat jou ontwikkeling ook ooit verder mag gaan dan die van het gemiddelde levende wezen op aarde!

  reageer
 • rob

   

  Alsof Helma Lodders verstand heeft van de melkprijzen en de kostprijs daarvan, noem dat wijs geleuter een maar dan van een ondeskundige omhooggevallen dorpspoliticus. Het wordt tijd dat boeren een ruim kostprijsdekkende kunnen berekenen waarop een acceptabele marge gezet mag worden en niet uitgeknepen worden door Grootwinkelbedrijven. Dan kan er eindelijk weer aan de kwaliteit gewerkt worden van de producten want die staan door te late prijzen sterk onder druk. Die hele VVD kliek met de marktwerking voorop is te ver doorgeslagen en helpt hele bedrijfstakken om zeep.

  reageer
 • melk boer

   

  de prijs daalt ? , voorlopig betalen we bij de super markt nog steeds de hoofdprijs voor de melk , dus dat houd in de boer wordt belazerd en de klant in de super markt .

  reageer
 • Zeewolde

   

  Wij zijn de enigste levende wezens op aarde die op volwassen leeftijd nog melk drinken. Wij drinken moedermelk bedoeld voor een kalf. Melk waar dus ook precies de goede voedingstoffen inzitten voor het KALF, want zo mooi heeft de natuur dat geregeld. Wij mensen hebben na onze moedermelk periode geen melk of zuivel meer nodig. Steeds meer mensen worden zich dat bewust en er word dus daardoor ook minder melk verkocht, met als gevolg overproductie. Toch hoop ik het beste voor de boeren, hopelijk dat sommige boeren een andere inkomstenbron aan kunnen boren.

  reageer
 • Nk

   

  Geen wonder dat de melkprijs daalt. Veel boeren hebben na het vervallen van het melkquotum zo vlug mogelijk meer koeien. Dus komt er veel meer melk. Logisch: veel aanbod - lagere prijs. Zo werkt de economie nu eenmaal! Dus nu niet klagen!

  reageer
 • Bastiaan

   

  lage melkprijs heeft voornamelijk te maken met het wegvallen van de kaasexport naar Rusland ivm de boycot. Wat die bio-boer zegt klopt niet, dat geld maar voor een kleine groep anders is de markt meteen weer verziekt. Dat zie je al bij degene die er ook paarden bij hebben, daarvan staan er bij de meeste de stallen maar halfvol.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert