HPV-vaccinaties Flevoland lager dan landelijk

FLEVOLAND
Het aantal Flevolandse meisjes dat zich laat inenten tegen HPV blijft achter bij het landelijk gemiddelde. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken.

Landelijk laat ongeveer tweederde van de meisjes onder de veertien jaar zich vaccineren. In Flevoland gaat het om iets meer dan de helft. Flevoland staat van alle GGD-regio's op de één-na-laatste plek. Amsterdam bungelt helemaal onderaan. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het humaan papillomavirus, kortweg HPV genoemd, kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Acht op de tien vrouwen in Nederland raken besmet met het virus. Het is een besmettelijk virus dat wordt overgedragen tijdens de seks. Het virus kan niet worden tegengehouden door een condoom. Het zit namelijk ook op de huid rond de geslachtsdelen.

In Flevoland blijft de animo in alle gemeenten voor de prik dus achter. Het RIVM, dat gaat over het Nederlandse vaccinatieprogramma, heeft hier niet echt een verklaring voor. Volgens een woordvoerder zou het kunnen dat ouders het raar vinden om over het seksleven van hun tienerdochter na te denken. Daarbij gaat het dan vooral om ouders met een bepaalde religieuze of etnische achtergrond.

Op Urk heeft vorig jaar slechts 12 procent zich laten inenten, maar ook in de andere Flevolandse gemeenten blijft de groep achter. Het RIVM en de GGD Flevoland bespreken in september of er een actieplan komt zodat meer meisjes bescherming gaan halen tegen HPV.reacties (20)

 • Marie

   

  Pardon? Wat voor een re ht heb ik om zo'n beslissing voor kijn kind te maken? het is HAAR lijf niet de mijne! We kijken SAMEN naar de voor en nadelen. een kind van 13 is oud genoeg om hiervoor een beslissing te kunnen nemen. Dat moeten ze bij heel veel andere dingen OOK! Ik kan alleen adviseren en haar begeleiden om een goede keuze te maken. Beslist u ook of uw kind wel of geen sex heeft? Nee dat doen ze zelf! Je kan wel van te voren je kind goed voorlichten hier over en zorgen dat er een open een eerlijk contacr is met je kind. ik beslis niet of ze een tatoe wil laten zetten, of ze een piercing wil ect. Haar lijf! Ik kan alleen adviseren en haar wijzen op de risico's. Ik kook gezond , maar het is HAAR keuze als ze chips wil eten en zich vol wil proppen met slechte vetten. beslist u ook voor uw kind dat het geen chips mag eten? Vast niet! Terwijl hart en vaatziektes een grotere doodsoorzaak is dan kanker. Misschien vind u het geen goede vergelijking maar het gaat mij er om dat een kind van 13 best haar eigen keuzes kan maken.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het heeft alleen nut wanneer je het voor de eerste sex doet. Zulke beslissingen moet je niet aan kinderen over laten.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het is wel bewezen dat het wel werkt. De baten calculatie is al lang gemaakt en andere landen zijn de resultaten al goed meetbaar.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Heel dom om niet zo'n vaccinatie te laten geven. Later na de eerste sex contacten heeft het geen nut meer. HPV is praktisch endemisch dus iedereen krijgt een besmetting. Baarmoederkanker komt alleen voor bij vrouwen die HPV drager zijn. Het is gewoon een aan aanzienlijk risico.

  reageer
 • oh

   

  wat een lulkoek en wat een beperkt inzicht geef je zelf weer over mensen, die nadenken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Huiarts

   

  Neem van mij aan..zonder bent u beter af!

  reageer
 • Diana

   

  Even om misconceptie te voorkomen. Er werd eerder gesuggereerd dat je HPV op kunt lopen d.w.v. seksueel contact met meerdere partners. Ter verduidelijking; dit kan ook na seksueel contact met 1 partner.

  reageer
 • lelybewoner

   

  Het lijkt wel of iedereen die hier reageert, alleen op internet kijkt voor informatie en dan ook alles gelooft wat er staat voor waarheid aanneemt. Misschien moeten degene die nog twijfelen een gesprek aangaan met hun huisarts en daar hun twijfels naar voren brengen en dan een keuze maken. En niet alles geloven wat erop internet staat.

  reageer
 • Barbara

   

  Wat een onzin om atroposofen of de orthodoxe christen er maar weer eens bij te halen. Om zelfstandig na te denken hoef je toch geen mysterieus persoon te zijn? Om maar even voedsel als voorbeeld te nemen: goed voedsel, van jongs af aan het liefst, de beste vriend om immuunsysteem op orde te houden, zodat indringers weinig of geen kans krijgen.Maar dat gegeven is al lang geen basisprioriteit meer, want die verantwoordelijkheid hebben we overgegeven aan de Unilevers van deze wereld, of nog dieper, bij de Monsanto’s van deze wereld.!En ja, dan word je ooit toch eens angstig en ga je snel over tot het vaccineren van het een of ander, want je was ook al vergeten dat seksuele contacten tot de exclusieve ervaringen behoorden..

  reageer
 • Sonja

   

  Geen haar op mijn hoofd dat ik mijn dochters zomaar met iets laat enten zonder te weten wat het doet! Ben zelf DES dochter en heb gelukkig 3 gezonde kinderen...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Of deze inenting winst oplevert weten we over 20 à 25 jaar, dan moet het aantal gevallen van baarmoederhalskanker onder de gevaccineerden duidelijk lager liggen dan onder de niet-gevaccineerden. De mensen die kritisch staan tegenover deze inenting (en andere inentingen ook) komen uit de obscurantistische hoek. Het zijn orthodoxe christenen of antroposofen, die er hele aparte en onwetenschappelijke theorieën op na houden. Ze verwarren kuddebescherming met hun eigen gelijk, en zwijgen over de mazelenepidemieën die zo af en toe uitbreken

  reageer
 • KC

   

  De meisjes zullen waarschijnlijk geen meerdere sexcontacten hebben. Maar hoe zit het met de jongens. Hoeveel jonge moeders zijn er niet Urk. Meiden wees toch verstandig neem geen risico! DES behandelingen is niet te vergelijken met HPV vaccinaties. Condooms helpen niet bij HPV infecties.

  reageer
 • kvank

   

  Als er landelijk gezien enkele honderden zijn per jaar die baarmoederhalskanker krijgen,en er meer meiden last van de prik hebben als die enkele paar 100 met baarmoederhalskanker. Onlangs waren er meisjes op tv die na de prik ziek werden en constant moe waren en ziek.Het is nooit bewezen dat dat het werkt en het is ook meer een experiment. Als er dieper op ingaat op het Internet kom je er achter dat er vele doden en vele honderden meisjes (en wat niet bekend is)er Door verlamd zijn geraakt. Dan nog te zwijgen over wat er nog meer op de loer ligt zoals Ms,encefalitis, blindheid,pericarditis coma en andere bijeffecten.Niet iedereen kan er tegen dus,en ik durf dit risico niet te nemen voor mijn dochter.Normaal duurt het onderzoek naar zo n vaccinatiemiddel jaren,en dit middel was na 6 maanden op de markt($$$$$$). Ook het onderzoeksbureau lareb die alles controleert en bijhoud over vaccinaties,melde in 2012 al 20 procent meer meiden met bijwerkingen zoals extreem langdurig vermoeiden..en aangezien niet iedereen het meld en er steeds meer zich laten vaccineren, ga ik er van uit dat het percentage vele malen hoger ligt

  reageer
 • jan

   

  Uw dochter heeft een verstandige keuze gemaakt, de onderzoeksresultaten zijn niet zo best over dit vaccin

  reageer
 • Marie

   

  Misschien denken de jongeren wel goed na! Het is hun lijf, zij nemen de beslissing en NIET de ouders. Mijn dochter heeft ook heel weloverwogen de keuze gemaakt om niet ingeėnt te worden.

  reageer
 • Jay

   

  Levensgevaarlijk deze vaccinatie, wereldwijd zijn er veel meisjes overleden na deze vaccinatie of hebben onverklaarbare klachten gekregen.

  reageer
 • Barbara

   

  "Volgens een woordvoerder zou het kunnen dat ouders het raar vinden om over het seksleven van hun tienerdochter na te denken. Daarbij gaat het dan vooral om ouders met een bepaalde religieuze of etnische achtergrond" Ik denk, dat erg veel ouders los van welke achtergrond dan ook het nog steeds lastig vinden om over hun eigen seksleven na te denken. Het is confronterend dan om je dochters bij dit onderwerp te betrekken. Gek genoeg zijn we allemaal, stuk voor stuk, uit deze veelbelovende daad geboren! Kortom pure aanstellerij om daar zo geheimzinnig over te doen. Ontdek eerst je eigen plekje zou ik zeggen, vervreemding van je eigen lichaam maakt je niet gezonder.

  reageer
 • Elise

   

  Wat een betuttelend verslag, net op tv gezien! "Ouders die niet willen inenten willen niet nadenken over het sexleven van hun dochter" Schandalig! Deze ouders denken juist wél na, want baarmoederhalskanker kan een het gevolg zijn van seks met meerdere partners. Urker ouders leren hun kinderen een andere levensstijl - en die is veel veiliger dan een inenting. Bovendien zijn er ook nadelen aan de inenting, maar dat wordt niet vermeld op tv. Ik ben (ook) DES-dochter (met 3 gezonde zoons, gelukkig) maar wantrouw medicatie en vaccinaties en vertrouw op gezond verstand.

  reageer
 • Ikke

   

  volg t journaal, dan weet je de laatste ontwikkelingen, die niet zo positief zijn. Een paar jaar geleden was daar plots die inenting van de een op de andere week. IOM mijn dochters hebben wij de vaccinatie overgeslagen. Met de boodschap erbij: als deze vaccinatie HET middel is, dan betaal ik t zelf wel, maar eerst maar eens zien of die plotselinge spuit idd wel zo goed is. DES was toch ook zo goed!?!?........ Maar voor iedereen geldt: je bepaald zelf of je deze vaccinatie krijgt.

  reageer
 • Dmd

   

  ik niet door het niet willen of kunnen praten over Sex maar gaat erom dat het niet duidelijk is wat een later gebeurd met meisjes die zijn ingeënt. Of het wel goed is na verloop van tijd.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert