Veel wanbetalers zorgpremie in Lelystad en Almere

FLEVOLAND • Wo 5 augustus 2015 | 22:24 • Woensdag 5 augustus 2015 | 22:24
Lelystad en Almere staan in de landelijke top vijf van gemeenten met relatief veel wanbetalers van de zorgpremie. Het aantal mensen dat geen premie heeft betaald, is in beide steden harder gestegen dan in veel andere gemeenten.

Meer dan 900 mensen in Lelystad en bijna 2000 mensen in Almere zijn het afgelopen jaar als nieuwe wanbetaler aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. De cijfers van het instituut zijn opgevraagd door het dataplatform Local Focus.

Mensen worden als wanbetaler geregistreerd bij het Zorginstituut op het moment dat ze een halfjaar geen premie hebben betaald. Ze moeten dan een hogere premie betalen, die wordt ingehouden op het loon of de uitkering. Als dat inkomen niet toereikend is, krijgen ze een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau.

Volgens de schuldhulpverlening van de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland in Lelystad gaat het vaak om mensen die ook achterstanden hebben bij het betalen van de huur en de energierekening. Ze hebben meestal weinig inkomsten of meerdere schuldeisers, waardoor de vaste lasten niet meer betaald kunnen worden. Schuldhulpverlening helpt deze mensen hun financiën weer op orde te krijgen.

In totaal zijn in Nederland 330.000 mensen aangemeld als wanbetaler. De zorgverzekeraars lopen daardoor zeker 75 miljoen euro aan premie per jaar mis. Rotterdam voert de lijst van nieuwe wanbetalers aan.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel