Veel wanbetalers zorgpremie in Lelystad en Almere

FLEVOLAND
Lelystad en Almere staan in de landelijke top vijf van gemeenten met relatief veel wanbetalers van de zorgpremie. Het aantal mensen dat geen premie heeft betaald, is in beide steden harder gestegen dan in veel andere gemeenten.

Meer dan 900 mensen in Lelystad en bijna 2000 mensen in Almere zijn het afgelopen jaar als nieuwe wanbetaler aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. De cijfers van het instituut zijn opgevraagd door het dataplatform Local Focus.

Mensen worden als wanbetaler geregistreerd bij het Zorginstituut op het moment dat ze een halfjaar geen premie hebben betaald. Ze moeten dan een hogere premie betalen, die wordt ingehouden op het loon of de uitkering. Als dat inkomen niet toereikend is, krijgen ze een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau.

Volgens de schuldhulpverlening van de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland in Lelystad gaat het vaak om mensen die ook achterstanden hebben bij het betalen van de huur en de energierekening. Ze hebben meestal weinig inkomsten of meerdere schuldeisers, waardoor de vaste lasten niet meer betaald kunnen worden. Schuldhulpverlening helpt deze mensen hun financiën weer op orde te krijgen.

In totaal zijn in Nederland 330.000 mensen aangemeld als wanbetaler. De zorgverzekeraars lopen daardoor zeker 75 miljoen euro aan premie per jaar mis. Rotterdam voert de lijst van nieuwe wanbetalers aan.

 

reacties (25)

 • Kees

   

  Och och wat zijn we toch kort van memorie. Wat werd er over geklaagd vroeger, het ziekenfonds. Vooral over de 2e rangs behandeling die je kreeg tov de particulier verzekerden. Dit omdat behandelaars een fooi kregen van het ziekenfonds en ziekenfondpatienten daarom niet wilden behandelen. Daarnaast was het premieheffingssysteem ook verre van rechtvaardig. Je betaalde of een prikkie, ls je een donderdagavond baantje had in de supermarkt of de jackpot en hoopte op salarisverhoging. Niet voor het loon, maar omdat je je dan particulier kon verzekeren wat veel goedkoper was. We hebben nu een van de beste zorg(systemen) ter wereld. En minima kost de zorgverzekrings bijna niets. het vergt wel financiele planning en daar ligt het probleem. De zorgtoeslag wordt niet rechtstreeks betaald aan de verzekering, maar wordt eerst gestort op eigen rekening, waardoor er vaak anderen dingen mee worden gedaan. Mensen kunnen niet met geld omgaan. Zorgtoeslag is 78,50 per maand en een normale(geen budgetpolis) basisverzekering 90 euro in de maand. Verzekerd ben je dus voor 12,50 in de maand. Een schijntje als je kijkt waarvoor je verzekerd bent. Als je wat hebt moet je meer betalen. Max. 30 euro in de maand eigen risico. Echt een koopje voor je gezondheid. DAt weey je nbooit van te voren en daarom moet je ook als je een bijstanduitkering hebt 45 euro reserveren voor je zorg. Sommigen geven deze kosten echter geen prioriteit en dat is dom, heel dom. We kankeren veel, maar de zorg in Nederland is top. De beste in de wereld.Tel uw zegeningen. Ziekenfonds: nooit meer.

  reageer
 • Wolverine

   

  Daar is niks mis mee hoor zolang de dikke directeuren en bestuurders maar graaien is er nood maar deze heren die moeten geld inleveren zodat de premie minder wordt moesten meer mensen die niet betalen

  reageer
 • steven

   

  Ik zeg niet dat werkende mensen voor mij moeten betalen sterker nog ik ga niet naar de dokter of ziekenhuis . Ik werk ook. Het gaat erom dat mensen die in die cirkel terechtkomen niet meer eruit komen zolang de huidige situatie zich voordoet met de huidige boetesysteem En ja idd door de huidige ziektekosten stelsel die mij verplicht om voor een ander te betalen beland ik een schuld. Dus niet zomaar girly ik ben sinds de invoering niet naar een ziekenhuis geweest alleen bezoek en mijn huisarts kent heeft mij nog nooit gezien sinds ik in almere woon.

  reageer
 • frits

   

  gewoon dit systeem van zorg premie opdoeken , terug naar het oude ziekenfonds scheelt veel ellende en kosten voor het volk . volgend jaar zijn we weer de klos gaat het eigen risico naar 425euro ,de zorg premie gaat tussen 5 en 10 pct omhoog .en de verzekeraars maar geld graaien en zakken vullen hier in het land .

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nee, zo werkt dat niet. Mensen die in de problemen komen kunnen onder curatele worden gesteld in het kader van (schuld)hulpverlening. Dan wordt er regie gevoerd over de bestedingen. Ik zie niet in waarom mensen die in de bijstand zitten hun zelfstandigheid per definitie kwijt zouden moeten raken, zoals HM voorstelt. Men blijft baas in eigen portemonnee tenzij er aanleiding is in te grijpen. Ik denk ook dat als je mensen in de bijstand op deze manier zou behandelen de kans dat ze weer uit die bijstand komen erg klein wordt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • johan54

   

  Dit verbaasd mij niets. Mijn huur is in een paar jaar tijd met 120 euro per maand gestegen. Mijn inkomen (pensioen) met een paar honderd euro gedaald. De lasten worden hoger, inkomen naar beneden. Ik kan nog aardig rondkomen, maar geen geld voor luxe en ik zou ook moeten reserveren voor de diefstal van mijn AOW, want ook ik zie het probleem aankomen omdat volgend jaar mijn pensioen met het AOW bedrag naar beneden gaat, maar ik krijg er geen AOW voor terugkrijg. 9 maanden dus €1000,00 netto per maand minder dus medio volgend jaar ga ik ook in deze rij staan.

  reageer
 • Rob

   

  zijn meestal die mensen die al een uitkering genieten en hoe simpel kan het zijn om door de uitkeringsverstrekkers gelijk al de zorgpremie in te houden. Nu betalen de wel betalende verzekeringsnemers het verschil en dat kan toch niet waar zijn. Zo zijn er ook andere partijen waar schulden zijn opgebouwd denk bijv. Aan huurcooperaties ook daar kan gelijk de huur bij de uitkeringsinstantie ingehouden worden. Is wel zo eerlijk want van die partij krijgen ze ook huurtoeslag. Je zal zien dat het gaat werken en ja dan moet die auto, GSM e.a. Er maar uit.

  reageer
 • Louise

   

  Korte termijn denken is je zoon een leuke zomervakantie bezorgen. Lange termijn denken is je zoon een leuk leven bezorgen. Ik denk dat je kind liever heeft dat je geen schulden hebt dan uitjes in de vakantie. Prioriteiten stellen idd. En dan gebruik maken van de middelen die je hebt en niet van de middelen die je zou willen hebben. Wat heeft je kind eraan dat jij nu zucht onder de schulden terwijl hij "een leuke" vakantie heeft.

  reageer
 • HM

   

  De mensen die hierdoor in de problemen zitten, hebben aangetoond dat zij minder goed met die zelfbeschikking om kunnen gaan. Dan is het dus zaak om het probleem niet groter te laten worden (en de kosten afwentelen op de rest van de maatschappij) maar om tijdig in te grijpen. Dus maar iets minder zelfbeschikking. Overigens, als iemand geld van de overheid ontvangt om een verplichte ziektekostenverzekering te betalen, heeft die persoon geen vrijheid om dat geld ergens anders aan te besteden.

  reageer
 • Henk K

   

  En voor de mensen die het niet meer kunnen betalen volgt er volgend jaar weer een nieuwe huur verhoging en andere vaste lasten worden weer verplicht duurder. #kapotgaan

  reageer
 • girly

   

  Ik denk dat je niet zomaar in de schulden beland maar je kan niet verwachten dat de hardwerkende mens voor jou gaat (mee) betalen? de zorgpremies worden jaarijks duurder door mensen zoals jij!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Iets met vrijheid en zelfbeschikking geloof ik

  reageer
 • tanja

   

  Zorgtoeslag dekt maar een klein gedeelte van de kosten dat vergeten jullie even voor jullie eigen gemak! !

  reageer
 • steven

   

  ik hoorzelf ook tot de groep wanbetalers (voel me net een crimineel). Kreeg eergisteren nog een brief van almereGDW voor een vordering van het CJIB voor ziektekosten. Zo word de schuld dus hoger. Ik heb nu voor 1 schuld 3 incasso bureaus en alle drie leggen een bedrag bovenop elke vordering. Zou de regering mijn willen vertellen waar de prioriteiten van betalingen moeten zijn . Huur of nuon of eten of ziekenfonds ohw ja of mijn zoon een leuke zomervakantie bezorgen. Hier is een optie regeringsleiders: Als een burger bij het CJIB terecht komt maak de boete dan niet zo hoog. Dan is de bijbetaling na inhouding van de toeslag misschien te behappen. 2 hou bij mensen die een toeslag aanvragen deze toeslag gelijk in en maak die over naar de verzekeraar en dan hoeft die persoon nog maar een aanvulling te betalen (dit gebeurt nu pas al er een achterstand) hierdoor krijg je ook minder kans op fraude of dat er een andere schuldeiser beslag legt op een rekeningnr waar net toevallig alle toeslagen op gestort zijn. De werkende mensen hebben misschien dan een beetje pech zij moeten de premie wel in 1 keer moeten betalen, maar we zijn toch een verzorgings staat(unie) dus we moeten elkaar helpen nietwaar?

  reageer
 • Volgens mij is er zo iets als zorgtoeslag. Dus alle onderstaande tirades zijn niet nodig. Overigens vind ik het dieptriest dat de mensen in de zorg zo geschoffeerd worden. Het is niet of zij klokslag 4 alles uit hun handen laten vallen om aan het bier te gaan.

  reageer
 • Drontense

   

  Als je weinig inkomen hebt krijg je zorg toeslag.Dit bedrag trek af van de zorgverzekeraar. Helaas iederéén moet betalen.Ik doe ook liever wat anders van het geld.En ik denk dat velen denken ik gebruik het voor wat anders.Ik krijg ook medicijnen die niet meer vergoed worden en nu zelf moet betalen en ik krijg het al vijftien jaar.Ik moet geopereerd worden maar tot mijn grote verbazing wordt het niet vergoed. Ja en daar kan ik mij erg boos om maken.Zoals het nu gaat kan niet artsen willen ook niet meer op deze manier werken en de mensen in de apotheek krijgen ook boze mensen aan de balie.

  reageer
 • Ron

   

  Gewoon bij iedereen inhouden op loon of uitkering. Hoe simpel kan het zijn, of hoe simpel was het in het Ziekenfonds...

  reageer
 • HM

   

  De mensen die nu zeggen dat het ziekenfonds vroeger zo goed was, hebben toch wel een selectief geheugen. Het ziekenfonds was voor bepaalde groepen vooral heel goedkoop. Bijvoorbeeld voor part-timers die maar één dag in de week werkten. Omdat ze een percentage van het loon betaalden en toch volledig verzekerd waren. Maar ik herinner me nog heel goed dat er wel degelijk een tweedeling was tussen ziekenfonds en particulier verzekerden. Bij de tandarts kon je als ziekenfonds patiënt bijvoorbeeld pas over weken terecht, als particulier de volgende dag.

  reageer
 • HM

   

  Waarom worden dit soort premies en inhoudingen (ook huur, energie etc) niet automatisch ingehouden? Zal misschien niet bij iedereen kunnen maar bijvoorbeeld wel bij bijstandsuitkeringen. Als deze mensen het niet eerst op hun rekening krijgen, hebben ze ook niet de verleiding om het aan andere dingen uit te geven.

  reageer
 • kees d

   

  Ik ben het met je eens. Maar het zijn niet de artsen en de apothekers die bepalen welke zorg je krijgt of welke pillen je mag slikken. De zorgverzekeraars bepalen wat artsen en apothekers moeten doen. Als zij niet meewerken verbreekt de zorgverzekeraar het contract met de betreffende arts of apotheker. Ik heb nu een jaar of tien C.O.P.D. en al diverse keren onder dwang van de zorgverzekeraar naar goedkopere medicatie waarvan men zegt dat de werking het zelfde is. Ik had een goede neusspray Nasonex met een prima pompje ik heb nu een goedkopere variant waarvan het pompje niet goed werkt. Daarom meer verpakkingen nodig. Het is de overheid in overleg met de zorgverzekeraars die bepalen wie of wat de zorg mag geven. Ons ziekenfonds was perfect maar onder dwang van Europa moet dit worden opengegooid om concurrentie mogelijk te maken. Maar dat de zorgverzekeraars onderlinge prijsafspraken hebben gemaakt en nog steeds maken wil Europa niet zien.

  reageer
 • jan

   

  Wat raar toch dit ? Belachelijk dat ze iets wat verplicht is om te betalen niet inhouden van het bruto loon of uitkering... Hoe maken we de mensen kapot, op deze manier dus want de schuldhulpverlening kom je alleen maar in als de ramp niet meer te overzien is. Dit is de schuld van de maatschapijen en hun belachelijke manier van handelen en de incassoburo's dat ze dit zo hoog laten oplopen.

  reageer
 • Rick

   

  tussen die wanbetalers zitten ook veel mensen die geen zin hebben te betalen of een nieuwe televisie of mobieltje veel belangrijker vinden. Het is vaak gen probleem van niet kunnen maar niet willen of verkeerde prioriteiten stellen.

  reageer
 • Barbara

   

  Het is nog even wachten tot de Schuldhulpverlener het helpen zat is. Dan zullen al die mensen met schulden gratis en voor niks een schone lei aangeboden krijgen, want hulp verlenen heeft nauwelijks zin als de mentaliteit er niet een is om te willen veranderen. Aan alle kanten schulden maken, post niet open maken, en dan wat jaren later doen alsof je neus bloedt. Respect trouwens voor de worstelaars die wel hun best doen de touwtjes aan elkaar te knopen. Trouwens dat de Zorgverzekeraar hierdoor 75 miljoen mist zal ze zeker niet uit de slaap houden.

  reageer
 • wimjc

   

  Die zorgverzekeringen lopen echt geen miljoenen mis.Dit bedrag wordt betaald door diegenen die wel betalen.Overigens is het triest dat er zoveel mensen problemen hebben.Dit komt puur door de regering.Alles wat zij veranderen kost de burger geld.En waar blijft dit geld?Voor de veranderingen in het zorgstelsel kostte de verzekering mij 36 gulden per maand! Er was geen sprake van goedkope pillen vreten,je kon naar elk ziekenhuis.Thans moet je je overal legitimeren,lopen jaarlijks de kosten op,bepaalt de apotheker welke pillen je krijgt etc.Dankzij de politiek wordt de ellende jaarlijks groter.Geen wonder dat steeds meer mensen niet meer kunnen betalen.Het draait niet om de zorg het draait om geld.

  reageer
 • Andy P

   

  door erbij te vermelden dat zorgeverzekeraars hierdoo 75 miljoen euro mislooen is hetzelfde als melden dat de maffia geld misloopt omdat dreiggeld niet betaald wordt. Ik betaal elke maand keurig mijn premie, maar als de huisarts iets niet kan oplossen zonder medicijnen of doorverwijzing, dan houdt het op. Anders willen die aasgieren meteen meer geld jatten van me. Dan kijk ik wel op internet voor de oplossing. Dit terwijl zorgverzekeraars wel veel winst maken. Onze zorg hier in NL is dood. Het enige wat er nog van over is zijn de hoge kosten die wij als burger moeten betalen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert