Rijkswaterstaat wil spookschip weg hebben

RUTTEN
Rijkswaterstaat wil een oud en verwaarloosd zeilschip dat op zijn kant ligt bij de Noordermeerdijk in Rutten zo snel mogelijk weg hebben. Het vaartuig heeft de naam de Trintel en zou al twee maanden bij de dijk liggen. Hoe het daar is gekomen, is onduidelijk en de eigenaar is volgens Rijkswaterstaat onvindbaar. Duidelijk is wel dat het jacht verwaarloosd is. Zo zit er een groot gat in de romp en is ook de rest van het houten schip in slechte staat.

Geschiedenis
De Trintel is een kotter van 21 meter lang en meer dan 5 meter breed. Het vaartuig is volgens de Duitse website sailingisland.de in 1958 gebouwd. De recente geschiedenis is uiterst merkwaardig, zegt Maurice Andreas, een voormalig havenmeester. Hij kent het schip goed, omdat het een hele tijd lag in een jachthaven in Lemmer waar hij werkte. Hij wil niet voor de camera of microfoon reageren, maar doet wel zijn verhaal.

Boktor
Andreas vertelt dat het schip in 2011 eigendom was van een man uit Lemmer die ervan af wilde. Hij verkocht het schip aan een stel. De man en vrouw kwamen er achter dat aan de Trintel veel meer opgeknapt zou moeten worden dan verwacht. Ook zaten er boktorren in het schip. Die insecten zijn funest voor een houten schip. Het stel verdacht de man uit Lemmer ervan zaken te hebben verzwegen en eiste hun geld terug.

Rechtszaak
Het meningsverschil over de Trintel leidt uiteindelijk tot een rechtszaak.Tijdens de behandeling van die zaak in de rechtbank in Leeuwarden bleek dat het schip in 2002 ook al eens gezonken was in de haven in Lemmer. Gedurende die juridische strijd zou er geen liggeld zijn betaald door beide partijen. Ook werd het schip niet meer onderhouden. Uiteindelijk won het stel. De man en de vrouw kregen de koopsom van 119.000 euro terug. De oorspronkelijke eigenaar zat met een schip dat én niet goed onderhouden was én een flinke schuld heeft bij de jachthaven.

Verdwijning
Vanaf dat moment verdwijnt de Trintel uit beeld bij de voormalige havenmeester Maurice Andreas. Later verdween de Trintel ook opeens uit de haven. Het zeilschip duikt uiteindelijk op vlakbij de dijk in Rutten.

reacties (7)

 • Kodak Moment

   

  Laat lekker liggen foto's van maken. flevoland heeft meer ruines nodig.

  reageer
 • FV

   

  Is een leuke actie voor Greenpeace, kunnen ze dit schip ook op de Noordzee dumpen.

  reageer
 • DT

   

  Er werd al gezegd dat de eigenaar een Lemmer is, dus hoe moeilijk kan het zijn om hem op te sporen? Voor het spookschip zie ik 2 opties: 1. laten zinken zodat goed voor de vissen en plek voor de duikers 2. Aan Almere verkopen, zij hebben daar al ruïne dus pas deze spookschip helemaal bij ;)

  reageer
 • ron

   

  krijgt Flevoland eindelijk de kans op vakantiekiekjes die je normaal in Aziatische landen maakt dus zet je FLevoland op de kaart , willen ze het verwijderen ;-)

  reageer
 • Bw

   

  Dan moet het toch niet moeilijk zijn de eigenaar te achter halen. Er is via de rechtbank een aanknopingspunt. En misschien ook wel via de havendienst ivm achterstallig havengeld

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rutger

   

  Eindigt als pannenkoekenschip.

  reageer
 • Jop Pannenkoek

   

  En dus kent deze voormalig havenmeester de naam van de eigenaar. Dus hoe makkelijk is het deze op te sporen en aansprakelijk te stellen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert