Afmaken van bijtende vos roept veel discussie op

ZEEWOLDE
Het afmaken van de vos die woensdag Zeewoldenaar en Statenlid Eduard Plate aanviel, roept veel discussie op. Op sociale media vragen velen zich af of het wel nodig was om het dier te doden.

In de reacties op sociale media worden kreten gebruikt als 'laf', 'schandalig' en 'dierenbeul'. Maar volgens Faunabeheer Flevoland moest het dier wel worden afgemaakt omdat het eerder deze week al een hond had aangevallen en een vrouw had gebeten.

Toen de vos woensdag opnieuw agressief werd en zich niet liet wegjagen, is hij gevangen en doodgemaakt. Faunabeheer vermoedt dat het dier niet alleen agressief, maar ook ziek was. Er zal autopsie worden verricht om te achterhalen wat het beest mankeerde.

reacties (42)

 • kaas

   

  Beest zal wel gigantische honger gehad hebben doordat ze overal hun leefgebied slopen en van honger ga je rare dingen doen tog?

  reageer
 • Kaya

   

  'Teveel' baseer je op het feit dat vossen in woonwijken voorkomen en niet op het feit dat wij natuurgebieden afbreken, door jacht dieren de bossen uitjagen, voedselaanbod in woonwijken etc. Er zijn teveel mensen, dat is wel duidelijk, moeten we die dan ook maar afschieten?

  reageer
 • Kaya

   

  Nee hoor, de meeste honden die gebeten hebben worden helemaal niet afgemaakt.

  reageer
 • Kitty

   

  Met de argumenten die worden gegeven, is het een goede beslissing geweest. Mensen die boos worden, dat snap ik hoor, maar als er niets wordt gedaan en het volgende slachtoffer is een kindje? Dan worden we wéér boos om een andere reden en wil iedereen dat die vos dood gaat. Er wordt lering uit zo'n voorval getrokken; voor hetzelfde geld was de vos hondsdol (laten we hopen van niet); hondsdolheid (rabiës) is overigens óók dodelijk voor mensen. In eerste plaats hoort een vos al niet in de bebouwde kom; een vos is van nature een zeer schuw dier en houdt zich verre van mensen; als deze wel mensen benadert en dan nog wel op een agressieve manier, dan is er meer aan de hand. Natuurlijk: heel sneu dat de vos is afgemaakt, maar het is wel begrijpelijk.

  reageer
 • Jaap

   

  Dit is een van de weinige keren dat ik het net je eens ben.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Rabiës onder vossen wordt succesvol bestreden door lokvoer met vaccin erop te verspreiden.

  reageer
 • Erik

   

  Als een hond iemand bijt word deze ook afgemaakt. En wilde dieren worden niet ingeënt tegen ziektes die schadelijk Zijn voor de mens. Dus een goede actie.

  reageer
 • Nk

   

  Helemaal mee eens!!

  reageer
 • Rob

   

  wat een verhalen allemaal, uitgangspunt is simpel die beesten wanneer ze zich in de woonwijken gaan begeven gewoon afknallen, die beesten dragen gevaarlijke ziektes met zich mee waarvan de consequenties niet te overzien zijn als ze op de mens overgedragen worden. Wil dan de reacties wel eens lezen.

  reageer
 • Frenky

   

  Het boek Genesis is er niets bij, u kunt wel boeken gaan schrijven.

  reageer
 • Gerrit

   

  Om een lang verhaal kort te houden er zijn te veel vossen

  reageer
 • Ton van Wijlen

   

  Misschien is het goed om de navolgende feiten in deze discussie te betrekken: 1. Vossen zijn opportunisten, net als bijvoorbeeld huismussen. Ze zijn intelligent en zoeken hun voedsel en veiligheid daar, waar hun dat goed uitkomt. Menselijke nederzettingen bieden hun veel voordelen. Dus trekken vossen onze buitenwijken in, vol voedseldepots in vuilnisbakken en kippenhokken. 2. Vossen kennen in ons land geen vijanden die ze belagen. Die taak is nu toebedeeld aan parasieten als wormen, vlooien, schimmels en bacteriën. De mens is niet een echte natuurlijke vijand van de vos en moet zich dat ook niet inbeelden. 3. Vossen die in de directe nabijheid van de mens hun kostje bij elkaar scharrelen kunnen hun schuwheid en argwaan van zich afschudden. Dat gebeurt vooral als ze geduldig worden benaderd en voedsel aangereikt krijgen. Eenmaal enigszins "tam" gemaakt, gaan deze vossen de mens als het ware zien als soortgenoot. Hapgedrag is dan normaal en heeft niets met agressie te maken. Bij een bron van voedsel hapt het dier concurrentie weg. Zelfs de keurige broek van een statenlid is dan niet heilig. 4. Bange vossen vertonen speciale kopkenmerken. Agressieve vossen eveneens. Het vosje op de film was angstig noch agressief. Het was een "happertje", gewend aan mensen. Wie weet, een in vakantietijd gedumpt exemplaar dat ergens in een hondenhok is groot gebracht. 5. Soms hebben vosjes bij toeval al direct geen angst voor mensen. Dat uit zich dan in het jaargetijde dat jonge vossen door de moeder worden verbannen en op zoek moeten gaan naar een eigen leefgebied. Dat is in de maanden augustus en september. 6. Vangen en elders uitzetten van "hapvosjes" heeft weinig zin. Deze vossen worden door hun soortgenoten verjaagd en trekken weer naar de menselijke omgeving. Tot slot. Op grond van het gedrag op de film kunnen we rustig aannemen dat het "VVD-vosje" niet hondsdol is, wel parasieten draagt, niet angstig is, ook niet agressief en hoogst waarschijnlijk gewend is vertroeteld te worden door mensen. Het heeft er veel van weg dat het hier slechts gaat om een onschuldig "hapvosje".

  reageer
 • Ron

   

  Een bijtende hond maken we toch ook af?

  reageer
 • Johan

   

  Ze hadden het dier bij de eerste bijt actie al af moeten maken.

  reageer
 • Menno

   

  De vos is volgens de flora- en faunawet een beschermd diersoort maar op eigen terrein en middels ontheffingen mogen ze wel afgemaakt worden. Als je een hongerig dier stoort wanneer die aan een maaltijd wil beginnen kun je zo'n reactie best verwachten. Dat hoeft niet te zeggen dat het dier rabies heeft, die kans is namelijk nihil.

  reageer
 • Kaya

   

  Wie verkoopt er nou onzin? Er is sinds 1987 geen vos meer aangetroffen met hondsdolheid. Er blijft niet veel over als je alles wilt afmaken wat een mens zou kunnen doden.

  reageer
 • die vrouw had de vos natuurlijk een halsbandje omgedaan zodat ze de vos zouden herkennen! Slaat nog kant nog wal! Erg ongeloofwaardig

  reageer
 • Zoë

   

  Nu het het zo in opspraak is moeten we geloven dat de jagers ineens beweren dat deze vos een vrouw heeft gebeten en een hond heeft aangevallen?

  reageer
 • Hans

   

  Berste mensen de vos is niet beschermd, mag in heel Nederland geschoten worden. Het gedrag van deze vos is niet des vos. Het zou mij niet verbazen dat ie rabiës heeft maar het is niet te hopen, anders moeten die gebeten zijn naar de dokter voor een injectie tegen rabiës.

  reageer
 • Adh

   

  Dit is dus zoals de natuur werkt: weinig hazen en weidevogels, betekent op den duur minder vossen. Minder vossen betekent op den duur weer meer hazen en weidevogels en dat betekent weer meer vossen en begint de cyclus weer opnieuw. Zo draait de wereld maar rond en rond, nooit problemen mee geweest. Een vos in bewoond gebied is niet ideaal, maar zonder eerst verder onderzoek naar ziektes het beest afmaken, gaat mij te ver.

  reageer
 • Fam Hofstra

   

  Het ligt niet aan de vos maar de mensen die komen te dicht bij de natuur en geven ze maar eten en bij voederen en zo krijg je dat de vos dichterbij komt in tuinen noem maar op de mens is hier de oorzaak van en niet de vos dood schieten heb geen zin zo maak je de natuur als maar kleiner de mens moet afstand houden van wilde dieren

  reageer
 • doggy

   

  Misschien moet je het eens anders bekijken....en pikken wij mensen steeds meer ruimte in van de nederlandse natuur....zodat de vos niet in de woonwijk komt...maar de woonwijk in zijn terrein... En het gaat niet alleen om zielig.... dood jij maar eens een vos, dan staat jou een flinke boete te wachten omdat een vos beschermt is... maar omdat deze flapdrol een statenlid is komen zij er wel mee weg...

  reageer
 • doggy

   

  Het is inderdaad niet alleen laf ... vossen zijn beschermde dieren, duke faunabeheer heeft een beschermt dier gevangen en laten doden. tevens vraag ik mij af of de dierenarts die de vos heeft ingeslapen ook de wet niet heeft overtreden. Deze heeft een gezond beschermt dier ingeslapen.... en uiteraard komt er straks uit de autopsie dat de vos ziek was, hoe willen de heren het anders in een doofpot stoppen ? Die eduard plate en de cameraman hadden de vos gewoon met rust moeten laten.., en als het dan echt niet anders kon....waarom de vos niet vrijlaten in de oostvaardersplassen ?... Nee alles wat niet naar de zin van mensen moet gelijk maar ingeslapen worden..

  reageer
 • Johan

   

  ik begrijp niet zo goed wat de nieuwswaarde van de heer Plate in dit geheel is... Het ging toch om de Vos? Wel leuk te zien dat dit nieuws zich een beetje tegen dhr. Plate gaat keren... Makkelijk scoren wordt zo een imagodeukje....

  reageer
 • adri

   

  Allemaal mensen die niks begrijpen Aaaaah zielig zielig zielig. Totdat hij jou pakt, dan praat je wel anders. Tevens horen vossen thuis in een bos en niet in een woonwijk. Die beesten zijn giga brutaal.

  reageer
 • Rob

   

  vakantietijd, komkommer tijd teveel tijd, nee 1 vos in je kippenhok dat is fijn en die beesten dragen ook nog allelei ziektes met zich mee. Mensen doe eens wat nuttigers met je vrije tijd hier wordt je echt moe van

  reageer
 • ik

   

  Sorry maar deze reactie is zo niet taalkundig opgesteld.

  reageer
 • Midas

   

  Dit klopt ook voor U

  reageer
 • Cameltoe

   

  In het verleden waren er ik Lelystad en omgeving legio fazanten en konijnen te vinden. Inmiddels is een fazant een zeldzaamheid geworden en konijnen zijn er ook niet veel meer. Dit komt doordat de vos totaal niet gereguleerd wordt en daarom komen er veel te veel. Het zou een goede zaak zijn als er meer worden afgeschoten, dit komt de andere fauna zeker ten goede.

  reageer
 • jaap

   

  Natuurlijk de spijker op de kop. Dhr Plate is van de VVD een partij die niets tot zeer weinig op heeft met natuur. En een vos is natuur, in de buurt van een kippenhok of niet. We moeten hiermee om leren gaan, en niet alles dood willen maken wat ons belang schaad. En als iemand van de VVD toch iets met natuur heeft komt zij buitenspel te staan. Het wegsturen van Anne Bliek staat nog vers in ons geheugen.

  reageer
 • Klaas

   

  des te minder vossen, des te beter. Het is een plaag welke moet worden opgeruimd. Misschien hebben we dan weer meer jonge aanwas van hazen, weidevogels, etcetera etcetera. Alle sentimentele boom knuffelaars hier moeten niet zo zeuren. Het zijn maar vossen.

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

   

  in hoeverre is er een causaal verband tussen de politieke kleur van Plate en de doodstraf voor de vos?

  reageer
 • Jan bakker

   

  Mi das u bent niet goed wijs !

  reageer
 • freek

   

  En hij drie jonge regelen ze dat ook hij beschermde gewoon zijn Kids niks mis mee toch??? Liep laast langs de spiekweg

  reageer
 • Midas Wolf

   

  Complete en nutteloze opmerking van U.

  reageer
 • ik

   

  Schandalig je maakt een vos toch niet dood en dan zeggen hij was misschien wel ziek wat een schande voor de natuur geen woorden voor zo zitten de mensen in elkaar

  reageer
 • Dromedaris

   

  In Amerika worden beren die geen angst meer hebben voor mensen ook afgeschoten. Veel te gevaarlijk om ze los te laten lopen. Jammer, maar begrijpelijk

  reageer
 • Joop

   

  Er zijn zoveel vossen te vinden in Zeewolde. Vroeg of laat gaat dat voor problemen zorgen!

  reageer
 • Patrick

   

  Normaal wordt eerst onderzocht of een dier ziek is, afmaken kan altijd nog. Nergens op de sociale media is iets terug te vinden over die vermeende eerdere aanvallen van dat dier, terwijl zoiets normaal toch 'groot nieuws' is in het dorp.

  reageer
 • Nk

   

  Wat een vreselijke onzin! Een zieke vos kan hondsdolheid hebben en deze dodelijke ziekte verspreiden. Wat zou uw reactie zijn als een dierbare van u zou worden aangevallen en besmet? Denk daar liever aan dan u druk te maken om één dode vos!

  reageer
 • eva

   

  Ze hadden moeilijk iets anders kunnen doen. T beest schuwt mensen niet en liep al rond in een bewoond gebied. Dus hij zou ook kleine kinderen aan kunnen vallen. Hoe sneu het voor het beestje ook is, dit is denk ik de beste oplossing.

  reageer
 • Rein Vos

   

  Ik zal aangifte doen bij de bos politie. Achter slot en grendel met deze vossen doder.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert