Proef : Verander uitkering in basisloon

LELYSTAD
Een basisloon in plaats van een uitkering. Dat wil de gemeente Lelystad voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn.

Volgens wethouder John van den Heuvel is het woord uitkering te stigmatiserend. Ook zou een basisloon de doelgroep trotser maken. De deelnemers zouden dankzij het basisloon ook sneller kunnen doorstromen naar het bedrijfsleven.

Om te kijken of dat ook daadwerkelijk zo is, wil de gemeente eerst een proef met het basisloon doen. Onduidelijk is nog hoeveel mensen daar aan mee kunnen doen. Lelystad heeft een aanvraag voor de basisloonproef ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken.
reacties (24)

 • Jan

   

  Veel mensen snappen er geen bal van. Een basisinkomen word gewoon een recht. Iedereen krijgt het. Je krijgt dus een basisinkomen en alles wat je erbij werkt ( 40 uur in de week ) krijg je er ook bij. Sommige mensen hebben het iq van een gehaktbal of lezen 1 zin en maken daar een mening over.

  reageer
 • Rifle

   

  Is het niet eenvoudiger om ontwikkelingshulp stop te zetten ?

  reageer
 • Henk

   

  Zijn weer een proef konijn

  reageer
 • De Prikker

   

  De eeuwige trieste fout. Het verhaal gaat helemaal niet over het basisloon maar over de regelarme bijstand. Daar hoeft Den Haag helemaal geen toestemming voor te geven. Kan de gemeente zo invoeren. Een basisinkomen garandeert aan elke Nederlander een leefbaar inkomen. Dat is geheel iets anders en daar moet Den Haag wel in betrokken worden. Deze wethouder gooit alles door elkaar en hoort de klok luiden maar de klepel is hij even kwijt. Jammer.

  reageer
 • KC

   

  Vele wethouders, ook in andere steden, hebben een aardige zonnesteek op gelopen in de vakantie. Er worden juist nu aardig wat vliegers opgelaten, juist op het moment dat er geen raadsvergadering is.

 • Dick

   

  Ik kon mij in heel veel standpunten van de SP vinden, zeker in de herstructurering van de zorg, maar mijn stem gaat vanaf nu naar de PVV.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk K

   

  Goed idee. Scheelt de overheid/gemeente heel veel geld voor sociale werkplaats / dagbesteding En kost ook minder zorg omdat ze dan niet meer de gehele dag thuis zitten, Jeugdige mensen die zich nu nog vervelen zijn dan ook aan het werk scheelt ook weer een hoop openbare overlast. De gezondheid van die mensen gaat ook omhoog want werken is gezond. Winst winst en nog meer winst. TOP!!

  reageer
 • Lynn

   

  Het lijkt er op dat er onvoldoende duidelijkheid is tussen het verschil in basisinkomen en basisloon en voor welke doelgroep dit betreft. Deze onduidelijkheid zorgt helaas voor reacties die de plank volledig misslaan zoals het idee dat deze groep mensen geen toeslagen meer ontvangen. Jammer dat daarmee direct de SP wordt afgezeken, verdiep jezelf voor je oordeelt.

  reageer
 • Bart van der Kolk

   

  Wethouder van den Heuvel heeft helemaal gelijk: het woord uitkering is zeer stigmatiserend! Een 'basisloon' is echter een groot probleem, vanwege de landelijke wetgeving. Die staat dat niet toe. En het wordt minder dan een uitkering. Voor mensen die kunnen werken is het mogelijk een verbetering, maar voor alle 60+ ers is het een ramp... Die willen wel werken maar worden overal met de nek aangekeken. Gaat de wethouder daar ook wat aan doen? Als dat lukt heeft de wethouder mijn warme steun...

  reageer
 • lelystedeling

   

  Niet alleen voor 60+ hoor! In deze trieste maatschappij waarbij de graaiers de poet verdelen worden 45+ers ook al beschouwd als te bejaard om te mogen werken. Ook al wil je wel, je komt er gewoon niet tussen. "U past niet in het team" , "U heeft teveel ervaring" en nog veel meer van die discriminerende opmerkingen. Ja, zelfs als je bij de gemeente solliciteert! De graaiers en het old boys netwerk zouden eens aangepakt moeten worden! Er is gewoon niet genoeg werk c.q. de verdeling ervan zit volkomen scheef. En dat heeft helemaal niks te maken met de eeuwige dooddoeners als " te lui om te werken". Je schijnt in dit land eerst een handicap of een ander rugzakje te moeten hebben, wil je nog als MENS behandeld worden. :-(

 • katja

   

  Praat eerst eens met Ulenbelt van de SP. Het partijbestuur van de SP ziet het basisinkomen zoals nu voorgesteld niet zitten. Er zitten teveel haken en ogen aan de basisuitkering zoals die nu wordt voorgesteld. Basisinkomen houdt in, geen huurtoeslag en geen zorgtoesla. Valt me tegen van een SPer om deze vorm van een basisinkomen te steunen. Wordt de SP net zoals PvdA? Lijkt er sterk op.

  reageer
 • Roy

   

  Ben jij nog vrijgezel ?😍

 • katja

   

  Basisloon als aanvulling op je arbeidsongeschiktheidsuitkering. Uitkering is stigmatiserend. Het blijft een uitkering zolang de gemeente bepaalt wat voor werk je hiervoor moet doen. Een soort dwangarbeid. De SP is landelijk tegen deze Participatiewet. De heer Van den Heuvel geeft aan dat wat er nu als proef staat te gebeuren met arbeidsongeschikten bij de Participatiewet hoort. Lokaal bedrijft de SP een andere politiek dan landelijk. De gemeente spint hier garen bij en niet de arbeidsongeschikten.

 • RRinus

   

  Lezen en luisteren lijkt mij, het gaat om basisloon.

 • Dirk

   

  De SP komt met een basisloon voor de mensen die echt niet kunnen werken. Wat een belachelijk idee en wat een enorme belediging voor deze doelgroep. Net als de WW, bijstand, WIA, etc is er gewoon een uitkering op basis van verzekerde rechten in Nederland. Dus SP stop deze onzin of ga vooral door en val net als de PvdA maar hard van je voetstuk!

  reageer
 • San

   

  En als dat succesvol blijkt, door naar het onvoorwaardelijk basisinkomen voor alle Nederlandse burgers vanaf 18!

  reageer
 • Hannes

   

  Jongens jongens doe niet zo moeilijk, de Robert gaat ons veel verlichting geven . We moeten daar wel naar toe. In de jaren 70 werd het al voorspeld, het heeft nog even zijn tijd nodig.

  reageer
 • Eert

   

  Het idee is niet gek. Stwrker nog het zal de economie goed doen. er komen meer banen vrij, immers een deel vindt het basisinkomen goed. In veel gevallen zal alleen de partner werken. Financieel kan iedereen het goed trekken. Vrije tijd zal goed benut worden door uitstapjes en winkels gaan proviteren van kopers. lonen zullen ongetwijfeld iets lager worden maar komt wel bovenop het basisinkomen. Lagere kosten voor bedrijven hebben ook weer positief invloed. Dus gaan....maar wel voor elke Nederlander

 • jan

   

  Misschien het belastinggeld een keer goed besteden ipv overvloedig weggeven aan de eu etc... Banken aanpakken, het systeem hervormen gewoon zorgen dat het weer goed gaat draaien.

  reageer
 • Ras

   

  Voor de zogenaamde wetenschappers en economische analisten onder onze bevolking die helaas alleen aan hun zelf denken kunnen beter gaan uitzoeken wat een basisinkomen echt inhoud in plaats van meteen te oordelen. uit onderzoeken van vroeger is een basisloon alleen maar een aanwinst criminaliteit daalden mensen een smile op hun gezicht mensen gingen met plezier naar het werk minder school uitval. Meer mensen gingen werken en hielden nog wat over en dan komen nog mensen met negatiefe opmerkingen. Echt hebzucht.

  reageer
 • Kees

   

  Het principe van de basisloon is dat iederaan dat krijgt. Hoe wij je dat in een proef doen. Eeen wijk selecterene en iedereen een basisloon geven? gaat nie werken. Inkomen zonder tegenprestratie fundemanteel tegen. Hellend vlak.

  reageer
 • HM

   

  De SP is en blijft een socialistische partij en heeft nog steeds niet door dat iedereen dat systeem heeft afgeschaft omdat het niet werkt. Zelfs Cuba begint te schuiven, alleen Noord Korea nog niet. Uitkering stigmatiserend? Doelgroep trots maken? Het blijft inkomen zonder tegenprestatie betaalt door de belastingbetaler!

  reageer
 • Snuffelaar

   

  Naieviteit ten top. De werkenden in deze maatschappij worden steeds meer gediscrimineerd.

  reageer
 • Joke

   

  ik wens een goed weekend, lekker uitrusten en dan nog eens goed nadenken over je lege woorden. Geniet van de zomer, Joop. Knap je van op.

  reageer
 • ron

   

  kijk in de van Dale: loon is een vergoeding voor werken. men is hier in de war met begrip "basisinkomen" en inkomen is het bedrag dat men binnenkrijgt (kan loon zijn kan uitkering zijn kan wat anders zijn). verder natuurlijk grote onzin dat een uitkering stigmatiserend zou zijn (eens met Joop) als je dus ergens voor pleit verdiep je er dan eerst in, anders werkt dit alleen maar averechts en niemand stroomt door een andere kreet door naar regulier werk; werkgevers zijn nog steeds geen imbecielen

  reageer
 • Faerie

   

  Ik ben fan van het basisinkomen, maar de domme pilots die nu gaande zijn of waarover gesproken worden gaan hem niet worden! Basisinkomen werkt alleen (als proef ook) als je het hele systeem uitzet. Dus geen toeslagen en premies meer, geen uitkeringen of wat dan ook en IEDEREEN, ook werkenden, een basisinkomen geeft waarmee je prima in de basis kan rondkomen. Waarmee je zonder tussenkomst van toeslagen een volle huur kan betalen en alle andere basiskosten in Nederland naast een fatsoenlijke ruimte voor boodschappen. Dan pas, ga je de positieve gevolgen zien van het ontbreken van stigma en je zal zien dat veel mensen gaan kiezen minder te werken, je zal zien dat mensen die maar een beetje kunnen werken dat gaan doen, dat er ook makkelijker voor onbetaald werk wordt gekozen. DAT is waar het basisinkomen om draait. Op dit moment kijken beleidsmensen overal op een verkeerde manier naar dit idee. Het basisinkomen is niet om uitkeringen te vervangen. Dan wordt het net zo stigmatiserend. Dat slaat werkelijk nergens op. Het is een manier om de hele maatschappij te resetten en iedereen mee te laten doen, en iedereen veel meer vrijheid van leven te geven en bureaucratie op te doeken. Dus een proef op basisinkomen moet net zo worden uitgevoerd als in Dauphin, Canada in de jaren 70. Niet zoals deze meneer roept.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik gun iedereen een comfortabel leven, maar als ik met 40 uur werk net zoveel basisinkomen zou krijgen als bijvoorbeeld iemand die te beroerd is om zijn nest uit te komen dan emigreer ik per direct.

 • Dnz.

   

  Wat een geleuter! Er is hiervoor een prima alternatief, dat heet werken! Ik vrees dat er hier mensen liever lui dan moe zijn...

 • Barbara

   

  Perfect uiteengezet. Voor iedereen te begrijpen. Behalve voor de SP?

 • Ikke

   

  ohhh dat is Eutopia!! Dus iedereen basisinkomen om royaal de basiskosten te betalen: huur, water, gas, electra, boodschappen. Dus waar ik nu voor werk, wordt dan basisinkomen !!?? Ik hoef dan niet meer te werken, alleen als ik wat extra wil? Dat wil ik wel! (Ik denk dat er meer zo denken!)

 • .\/\/.

   

  Loon krijg je als je ergens in dienst bent. Dus die mensen voor wie de 'uitkering' naar 'loon' gaat komen bij de gemeente in dienst?

  reageer
 • Kees

   

  Een bericht over een nieuw idee hoeft toch niet te worden aangevuld met een foto van een oud Stadhuisplein?

  reageer
 • frits

   

  raar verhaal, zeker voor een SP-wethouder. Klinkt alsof de gemeente bepaalde doelgroepen nietkam helpen, en met een mooi verhaal worden die nu aan de kant gezet met de opdracht het zelf maar te regelen. En wat geneurt Ls zo iemand indedaad toch een baan vindt, mag die dan het basisloon ook houden? Of is het dan toch weer gewoon een uitkering die gekort wordt? Het ghele Nederlandse stelsel isnodeloos complex. Verreken alles gewoon via de inkomstenbelasting. Geen of lage inkomsten: geld toe van debelastingdienst Hoge inkomsten: je moet betalen, maar het deel gelijk aan het basisloon is een belastingvrije voet. In dit stelsel kan ook het minimumloon afgeschaft worden; aanvulling vindt plaats via de belasting. Pas dan komt iedereen gemakkelijker aan het werk. In Duitsland is het intbreken van een minimumloon in combinatie met een negatieve belastingaanslag ook jarenlang een succesgeweest

  reageer
 • Joop

   

  Ik gun niemand arbeidsongeschiktheid, maar loon krijg je naar werken. Ook al kun je er niets aandoen, een uitkering is wat het is. Ik denk niet dat mensen die toch al graag aan het werk willen nu ineens makkelijker iets vinden. En hef clubje dat liever niet wil wordt hier bepaald niet door gestimuleerd. Misschien kan de politiek zich beter af gaan vragen waarom dorpen om Lelystad heen kunnen groeien. Het klimaat voor ondernemers verbeteren zal meer helpen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert