'Bewoners Molenrak moeten er met elkaar uitkomen'

ZEEWOLDE
De bewoners van het Molenrak in Zeewolde moeten hun onderlinge problemen zelf zien op te lossen. Dat vindt burgemeester Gerrit Jan Gorter. De gemeente kan volgens hem weinig doen, omdat het om koopwoningen gaat.

Een burenruzie houdt de straat nu al elf jaar in haar greep. Eén man, Rene Boeschoten, zegt dat verschillende buren het op hem voorzien hebben. De buren zeggen juist dat het Boeschoten is, die de buurt terroriseert. Dat laatste laat ook de burgemeester doorschemeren.

Gorter zegt dat hij de afgelopen jaren veel tijd heeft besteed aan de situatie. Dit door gesprekken te voeren met de verschillende buren. Een oplossing moet volgens de burgemeester van de bewoners zelf komen. "Het kan niet zo zijn dat de gemeente zegt: u heeft een probleem in de buurt. Wij kopen uw woning op, gaat u naar een andere buurt en kijk of het daar wel goed gaat. Dat gaat gewoonweg niet.", aldus de burgemeester.

reacties (23)

 • frits

   

  Klopt niet. Een burgemeester kan in extreme gevallen ook kiezen voor een huisuitzetting of geslotenverklaring van een huis. Dat is een hele zware maatregel, waar ook beroep tegen mogelijk is, maar als je als burgemeester bij de ruziemakers aankondigt dat je zo'n maatregel uit kunt voeren als de strijdbijl niet begraven wordt, dan kan dat heel effectief zijn. En uitkopen is wel degelijk ook een optie, maar dat wil deze burgemeester niet, en dat is zijn keuze.

  reageer
 • trotse Zeewoldenaar

   

  Het rapportcijfer van de gemeente Zeewolde komt zeker in het geding. Wat triest is dat het voor iedereen daar vervelend is, maar nog erger te horen van een burgervader dat hij wel de mening heeft dat het aan 1 iemand ligt?, en vervolgens weer zegt dat hij er niet over gaat wie er schuldig is. Het zou daar helemaal niet over schuld moeten gaan maar over hoe gezellig het zou moeten zijn in Nederland. Stap de grens over en de vriendelijkheid komt je aan. daar zouden wij ẗ"trotse Hollanders" wat van kunnen leren.

  reageer
 • Poe

   

  de definitie maak je nu zo klein dat het uitkomt, kijk eens naar de jurisprudentie omtrent de openbare orde en beschikbare middelen en dan is er niet zoveel dat de burgemeester kan zolang het bij een ruzie tussen wat buren blijft. Afgezien van mediation kan überhaupt weinig... Maar als je goede ideeën hebt schroom niet..

  reageer
 • frits

   

  Bij de openbare orde gaat het niet om strafbare feiten. De burgemeester heeft al bevoegdheden als het gaat om verstoring of bedreiging van de openbare orde. Het zakboek orde en veiligheid van het Genootschap van burgemeesters definieert: "omstandigheden waarbij direct (dreigend) gevaar voor anderen bestaat of de rechten van anderen worden of dreigen te worden aangetast." Openbare orde zelf wordt gezien als "een ordentelijk verloop van het maatschappelijk verkeer in de openbare ruimte". Dus als mensen elkaar op straat voor rotte vis uitmaken, dan is dat een verstoring van de openbare orde. Burgemeesters hebben meer dan voldoende mogelijkheden om in te grijpen; Zeewolde is echt niet de eerste plaats met een burenruzie in een buurt met koophuizen.

  reageer
 • Zeewolde

   

  Achgossie...... jubileum hoor zolang al ruzie! Echt om trots op te zijn! Misschien moeten beide partijen eens bij de burgemeester nablijven. Net als vroeger op school. Beide partijen.......doe normaal! Er is al ellende genoeg in de wereld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Prima

   

  Prima reactie van de burgemeester. Aso's in de wijk moeten heg zelf oplossen. 12 jaar is men al bezig, zijn dit volwassen mensen of kinderen? Burgemeestr als u verplicht wordt (door een niet door enige kennis gehinderde gemeenteraad) om actie te ondernemer.........alle families de wijk uit. Wat een kinderlijk gedoe zeg.

  reageer
 • San

   

  op geven voor bontje met de buren

  reageer
 • John

   

  En wat zou de burgemeester dan moeten doen? Huis uitzetten kan niet (koopwoningen), praten helpt niet (het zijn volwassen kleine kinderen). Slaat men elkaar de hersens in, dan is het werk voor de politie. Meer dan praten en oplossingen aandragen is dus niet mogelijk en dat is geprobeerd. Moet hij dan het leger inzetten of zelf in de straat gaan slapen om die kleine kinderen tot de orde te roepen? Doe even normaal!

  reageer
 • Marjolijn

   

  De inhoudelijke functie van burgemeester en politie moet grondig worden bijgesteld. Hogere beroepsopleiding, nog liever wetenschappelijk geschoold voordat met losgelaten wordt zal de nodige vruchten afwerpen in positieve zin. Nu is het maar aankwakkelen, tijdelijke doekjes voor het bloeden en vooral elkaar de schuld toeschuiven of elkaar lintjes op de borst spelden....

  reageer
 • Marjolijn

   

  Inderdaad een burgervader zonder menselijk-, en bestuurlijk inzichtelijke kwaliteiten, anders was het hem zeker gelukt verbetering aan te brengen.Als een burgemeester het gesprek al niet kan sturen in de juiste richting doek dan ook meteen die z.g vrijwillig aangemelde mediators op die onder de noemer verrijking Wijkposten met buren rond de tafel gaan. Bij burenruzies wordt er zelden of nooit iets positiefs bereikt en daar zal b.v. de afdeling Handhaving van Gemeente, Politie en/of zelfs advocaat een doorslaggevende rol kunnen vervullen, maar elk verschuilt zich achter eigen regels en wetten, te lastig dus allemaal om werkelijk iets voor een ANDER voor elkaar te boksen. Robots zonder begrip voor het feit dat vooral hartepijn hier een rol speelt. Als de regelneven van beroep niet van gebaande paden af willen wijken, ook al is het probleem nog zo ingewikkeld ernstig dat is er dus in hele maatschappij iets heel erg mis.. En dat is niks nieuws om hier te vertellen, want burenruzies staan in elk dorp of stad nummer 1 op de lijst als veroorzaker van zware ongenoegens en bederf van dagelijkse levens. Gemakshalve laat dus ook een burgervader, advocaat en politieapparaat dit soort zaken over aan dames als mevr Natascha F, of een gillende Patty B, die zelf nog steeds over de lijken van slachtoffers hun geld willen binnenslepen. Bahhh.

  reageer
 • Poe

   

  Welke strafbare feiten zijn er gepleegd dan? En is een burenruzie al openbare orde? Neem aan dat ervan staat van beleg in Zeewolde komt.

  reageer
 • toeschouwer

   

  Deze burgervader bezit niet de kwaliteiten en vaardigheden om zijn burgers van dienst te kunnen en willen zijn. Hard werkende burgers en ondernemers dwarszitten en ongelukkig maken vindt hij veel spannender. Hij heeft immers de macht en de middelen, maar zet ze volstrekt verkeerd in. Hij woont toch ook gewoon in Raalte en heeft in Zeewolde slechts een huis voor de vorm.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Waarom? De man is geen verdachte.

  reageer
 • Roy

   

  Onzin ! Hij heeft zelf met naam en adres de media opgezocht !!!

  reageer
 • frits

   

  Een burgemeester is wettelijk verantwoordelijk voor de openbare orde. In feite zegt de heer Gorter hiermee dat hij zijn eigen functie niet aan kan.

  reageer
 • Hano

   

  In mijn ogen is volstrekt ongepast en laakbaar dat iemand die in dit conflict is betrokken met voornaam en achternaam genoemd wordt in dit artikel. Google vergeet nooit immers en als je de naam van deze persoon intikt, zal over 10 jaar nog steeds zijn naam verschijnen in relatie tot een uit de hand gelopen burenconflict. Daar kan iemand flink last van hebben.

  reageer
 • Sjaak

   

  Simpele uitspraak van deze burgervader, lijkt mij dat hij zijn kop daar elke dag moet laten zien als mediator, angshaas hoeft hij niet te zijn hij neemt gewoon een paar veldwachters mee.

  reageer
 • Henk

   

  Deze burgemeester zet zich alleen maar in voor illegalen. Daar deelt hij sociale huurwoningen in Zeewolde aan uit, en de huur mag u en ik balen.

  reageer
 • Jop Pannenkoek

   

  Het zoveelste zwaktebod van deze burgemeester. Als het iets moeilijker wordt als bloemetjes brengen,vooraan staan bij openen van iets, zijn eigen burgers in de stress jagen met zijn azc-plannetjes, dan geeft meneer het op! Nog nooit zo'n slecht bestuurder meegemaakt!

  reageer
 • Bertus

   

  Precies de houding die voor nog meer ellende zorgt. Ik geloof deze burgemeester totaal niet. Als er straks een escalatie komt, mag hij trots zijn op zich zelf

  reageer
 • Por

   

  wat moet de burgemeester doen dan? Zolang er geen strafbare feiten gepleegd worden kan hij niet zoveel..en uitkopen? Dan kan iedereen die van zijn huis af wil gewoon stennis gaan schoppen.

  reageer
 • tja

   

  Opkopen doet dhr gorter maar wat graag de grond van wolter koops ook toch teruggekocht..

  reageer
 • henkie

   

  Ik kan mij voorstellen dat dit een moeilijke zaak is. Maar gaat de burgemeester pas ingrijpen als er ongelukken zijn gebeurd? Hij kan op zijn klompen aanvoelen dat men er zelf niet uitkomt. Het duurt immers al elf jaar.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert