Politie zoekt man die kinderen fotografeert

ALMERE
De politie is op zoek naar een man die zondag in Almere Buiten twee kinderen heeft gefotografeerd. Dat gebeurde in de Texelstraat en de Dageraadstraat. Aan één van de kinderen heeft de man ook geld aangeboden.

Volgens de politie is niet bekend waarom de man de kinderen fotografeerde. Nadat de ouders de voorvallen hadden gemeld, hebben agenten in de omgeving gezocht maar de bewuste man niet gevonden.

Het gaat volgens de politie om een man op een fiets met een getinte huidskleur en stekelig, zwart haar. De politie is nog op zoek naar getuigen.

reacties (14)

 • Dirk Zaan

   

  U weet zelf niet waar de klepel hangt. U verklaart precies tegengesteld aan de wet en uitleg daarvan. Kilometers jurisprudentie staat er op de plank. U mag helemaal geen beeltenissen van willekeurige personen publiceren. Ook niet uit de openbare ruimte. De rechter zal u onmiddellijk terecht wijzen en u bent schadevergoeding schuldig. Ook fotograferen zonder toestemming is buitengewoon onbeschoft en zal u in grote problemen brengen. Bespaar ons uw opinie en lezing.

  reageer
 • Ray

   

  Hij heeft geen toestemming gevraagd aan de ouders. Doordat dit stiekem is gebeurd komt dit erg verdacht over. Minderjarige kinderen zonder toestemming van ouders fotograferen, met financiële vergoeding, op rustige locatie, snel weer vertrokken. Voor 99% vind ik dit een daderprofiel van een pedo. Ray

  reageer
 • Rene

   

  @johan, Zou zo maar een titel voor een nieuwe Suske en Wiske kunnen zijn......

  reageer
 • Michael

   

  Het gaat hier om kinderen die zich " alleen"op een rustige plek in En om een speeltuin bevinden (7 en ?), waarvan ongevraagd een foto gemaakt wordt op 50 cm afstand... En daarna worden meegelokt door ze een muntje voor te houden. Het gaat dus idd om een kinderlokker die iig actief is in Oostvaarders- en Eilandenbuurt. Maar als de rest zich wil bemoeien over fotografie... Be my guest..

  reageer
 • harry

   

  start een praat groep met elkaar en ga daar discussieren hoe het portretrecht in elkaar steekt....als deze persoon een hobby fotograaf is prima, maar waarom heeft hij zich dan niet ff gemeld op het buro?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frederik Foto

   

  Hier houdt u het misverstand in stand wat Ron en ik uit de wereld trachten te helpen. Als ik iemand een ijsje zie eten mag ik dat fotograferen, publiceren, zonder toestemming te vragen. Geen rechter zal vinden dat de ijsetende in zijn/haar belangen is geschaad. Het begint wat moeilijker te liggen wanneer er op de foto -een deel van- het ijsmerkuithangbord is te zien waarbij het er weinig tot niet toe doet of het een uiting van een concurrerend merk is -Afgebeelde eet een Ola Magnum, het uithangbord is van de Amsterdam ijswinkelketen IJscuypje- Wanneer iemand naast of onder de foto schrijft: "De negentienjarige Willemijn Lubbers is dol op ijs van..." of de testmonial: "Ik ben Willem Lubbers, chirurg. Na een dag opereren snak ik naar een ijsje van... Lekker ijs, ijs voor de frisse zin, daarbij zeg ik als dokter dat het gezond ijs is". Dat soort uitingen kunnen niet zónder een getekende overeenkomst en een beloning. Iemand schreef recentelijk over de straatfotografie: "De beste straatfotografie is die waar het contact tussen de fotograaf en de gefotografeerde niet verder gaat dan een wederzijds knikje". Het liefst fotografeer ik ongemerkt, als het hele aardige mensen zijn vraag ik hun e-mailadres zodat ik ze het plaatje kan sturen. 'Portrechtrecht', is de kreet van lieden die de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. De mensen die denken dat ze zo interessant zijn dat ze er een slaatje uit kunnen slaan.

  reageer
 • Frederik Foto

   

  Doodmoe word ik van betweterige lieden die dingen door elkaar halen om gelijk te krijgen. Van portretrecht is alleen maar sprake wanneer de foto wordt gebruikt voor een journalistieke of commerciële productie waarbij de indruk wordt gewekt dat de afgebeeld zijnde erbij betrokken is en/of instemt met het geuitte. In zulke gevallen hoort er een overeenkomst met al dan niet beloning te worden gesloten. Gefotografeerd worden in het 'publiek domein' mag altijd, wie dat wil moet niet in dat domein komen, helemaal niet 'fotografieuitlokkend' gedragen. Fotograferen mag altijd, het is aan de rechter om te bepalen of de publicatie in strijd is met de belangen van de afgebeeld zijnde, de goede zeden. Wanneer iemand een kind geld of een andersoortig present biedt is het inderdaad verstandig dat de politie onderzoek doet.

  reageer
 • Ron

   

  Je slaat de plank behoorlijk mis wat portretrecht betreft. Alles en iedereen in de openbare ruimte (dan wel zichtbaar vanuit de openbare ruimte) mag gefotografeerd worden en die foto's mogen zonder meer gepubliceerd worden indien de geportretteerde niet de opdrachtgever is van de fotograaf die de foto's maakt en indien deze er in redelijkheid vanuit kan gaan dat publicatie niet schadelijk is voor de geportretteerde. Aanspraak maken op portretrecht door een niet-opdrachtgever kan uitsluitend achteraf (dus na publicatie) via de rechter, waarbij de geportretteerde een redelijk belang moet hebben tegen de publicatie. Dit belang zal worden afgewogen tegen dat van de fotograaf of het publiek belang. In de praktijk wordt in zulke zaken zelden ten faveure van een niet-opdrachtgever zelden gevonnist. Zie ook Wikipedia.

  reageer
 • Martijn

   

  Apart dat de politie meteen een oproep doet. Okee, het is wel raar dat hij kinderen geld aanbiedt, maar is dit echt iets waar de politie bij betrokken moet zijn? Straatfotografen doen niet anders dan mensen fotograferen. Zolang het in de openbare ruimte is mag je gewoon van mensen foto's maken, je mag alleen geen herkenbare foto's zomaar publiceren zonder toestemming van de geportretteerde (tenzij het een nieuwsbelang heeft of zoiets). Maar als je niks publiceert mag je die foto's gewoon maken, daar heb je ook geen toestemming voor nodig. Opvallend dat de politie dit al noemenswaardig vindt.

  reageer
 • vader van twee kids

   

  Wat dan nog! Gisteren was ik met mijn tiener dochter op het strand in lelystad, was ook een man die fotos van kinderen maakten, pffff is hij dan gelijk een pedo??? Zo lang er geen porno fotos worden gemaakt maak ik me niet druk.

  reageer
 • Poe

   

  Portretrecht etc, je mag niet zonder meer iemand fotograferen en de beeltenissen openbaar maken. In combinatie met het aanbieden van geld lijkt het me verstandig om even te onderzoeken of het hier niet gewoon om kinderlokker oid gaat.

  reageer
 • Frenky

   

  Nou en? Laat lekker foto's maken is niet verboden. Toeristen maken van mij elke dag foto's dus boeiend.

  reageer
 • Dennis

   

  Iedereen kan 24 uur lang iedereen fotograferen. Hier misselijkmakend misbruik van maken kan dus ook.

  reageer
 • johan

   

  Het was vast de Fietsende Flitser!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert