Alarmsysteem voor reanimaties wordt uitgebreid

FLEVOLAND
Lelystad, Dronten en Zeewolde sluiten zich vanaf half oktober aan bij HartslagNu. Dat is een alarmeringssysteem voor het inschakelen van burgers bij reanimaties.

Burgerhulpverleners worden vanuit de meldkamer van de ambulancezorg gealarmeerd als er in hun omgeving iemand is met acute hartproblemen. Bij een hartaanval of een hartstilstand is tijd van groot belang. Vrijwilligers die aangesloten zijn bij HartslagNu kunnen misschien eerder ter plaatse zijn dan hulpverleners en dat kan levens redden.

Sinds vorig jaar wordt in Flevoland getest met dit systeem in Tollebeek en Luttelgeest. En ook in Almere wordt inmiddels gewerkt met HartslagNu. Volgens de GGD zijn vrijwilligers daar al meerdere keren in actie gekomen bij een reanimatie. Om het systeem nog beter te laten werken zijn er meer vrijwilligers nodig. Binnenkort start er daarom onder meer op Facebook een wervingscampagne.

reacties (5)

 • Drontenaar

   

  Dan moet je een penning duidelijk zichtbaar dragen. Hulpverleners gaan er NIET naar opzoek en starten meteen reanimatie, maar bij gebruik vd AED moet de borst ontbloot worden en zal zo'n penning gezien worden waarna de hulpverlener zelf mag beslissen of hij doorgaat of niet. Soms gaat men toch door omdat er omstanders zijn waaraan het niet of moeilijk uit te leggen is als je ineens stopt.

  reageer
 • Barbara

   

  Als je niet gereanimeerd wil worden is dat ook goed?

  reageer
 • Re

   

  Dat is rottig maar belangrijk is dat de burger toch in actie komt en niet denkt; de hulpverleners zijn er vast al. Dan werkt het systeem idd niet als burgers zo weg zouden blijven

  reageer
 • Drontenaar

   

  Eindelijk ook in Flevoland! Fijn. Hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen. Ben al een paar jaar aangemeld.

  reageer
 • Kimberly

   

  Al eens meegemaakt dat het slachtoffer al door de Ambu was gecontroleerd, man overleden, Ambu weg en toen kwam er een goedwillende burger die zojuist was gealarmeerd. Beetje laat, dus hoop dat daar wel wat mee gedaan is anders heeft het nog geen zin. Het zou super kunnen werken natuurlijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert