Piloot Catalina mag niet vliegen bij herdenking

LELYSTAD
Piloot Arjan Dros van het historische vliegtuig de Catalina is boos, omdat hij zaterdag niet boven Den Haag mag vliegen tijdens de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

De op vliegveld Lelystad gestationeerde Catalina was juist uitgenodigd door de organisatie om de herdenking op te luisteren met een vlucht boven het Indisch monument in Den Haag. Maar voor dat gebied is een vliegverbod afgekondigd, om de rust van de herdenking te waarborgen.

De piloot en mede-eigenaar van de Catalina heeft nu staatssecretaris Mansveld gevraagd alsnog een vergunning te geven. Hij vindt dat zijn vliegtuig daarbij hoort te zijn omdat het tijdens de oorlog een belangrijke rol heeft gespeeld.

reacties (13)

 • Zeewoldenaar

   

  genodigden die er niets te zoeken hebben??? Die snap ik niet! leg eens uit :-)

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Wie je ook wilt herdenken, er woedt maar 1 wereldoorlog op dit moment en dat is die tussen arm en rijk." - haha, de klassenstrijd maar weer eens uit de kast gehaald. Met de complimenten van Stalin?

  reageer
 • Barbara

   

  Wie je ook wilt herdenken, er woedt maar 1 wereldoorlog op dit moment en dat is die tussen arm en rijk. Wie er waar een noodklok luidt zal begrijpen dat meer kabaal onnodig is om toe te voegen. Ook niet omdat er een piloot staat te popelen zijn gelukskind over Den Haag te kunnen laten vliegen?

  reageer
 • Grove

   

  Onzinnige beslissing. Straks wordt de klok op de Waalsdorpervlakte ook verboden, vreselijk geluid..

  reageer
 • Indu

   

  Oude wonden openmaken zal het zeker niet, maar ja, dan moet je weten welke rol het toestel speelde voordat je dat soort onzin uitkraamt. Wegens gebrek aan gebruikelijke achtergrondinformatie over de goede daden van dit vliegschip tijdens de oorlog spreekt, en niet kraamt, over zo'n opmerking. Wij gaan jaarlijks de dag in Den Haag bijwonen met restanten familie en nazaten die daar de oorlog hebben meegemaakt en/of als tweede generatie slachtoffer zo men dat noemt.Hoe rustiger en intiemer hoe beter..Soedah.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Helemaal mee eens. Als de organisatie het zelf juist heeft gevraagd, waarom moet het dan tóch worden tegengehouden? Ik zou de Catalina zelf ook wel elke dag willen horen maar woon helaas niet in de buurt van het vliegveld....

  reageer
 • Frenky

   

  Als he niet mag vliegen mag je niet vliegen dat is duidelijk.

  reageer
 • Cat

   

  Behoorlijk overdreven, De motoren maken een lage brom, ik vind het een prachtig geluid, maar dekking zoeken omdat je ruiten bijna op springen staan... Onzin. Voor elk wat wils, ik ga ervoor in de tuin staan. En ik heb andere ergernissen waarvoor ik naar binnen zou gaan. En het is zo voorbij, helaas of gelukkig. Gezien de rol van de Catalina in Nederlandsch Indie mag dit toestel niet ontbreken, Oude wonden openmaken zal het zeker niet, maar ja, dan moet je weten welke rol het toestel speelde voordat je dat soort onzin uitkraamt.

  reageer
 • KC

   

  De Catalina hoort gewoon bij de geschiedenis van Nederlands-Indie. Dus vliegen.

  reageer
 • Anton

   

  Wat een kul, er zijn gewoon wettelijk regels en hoogtes waar zo'n vliegtuig zich aan moet houden. Dus 'vrij laag' slaat kant nog wal. Alleen in de buurt van het vliegveld vliegt hij laag en dan moet je maar niet naast een vliegveld gaan wonen. Dit is geen 'speeltje van een piloot' maar een stukje Nederlandse historie die in de lcuht hoort en in de lucht wordt gehouden met geld van gedeeltelijk donateurs. Bij de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem vliegen ook historische vliegtuigen (met dezelfde motoren, dus zelfde geluid) over de herdenking heen. Dat mag wel?? Met twee maten meten noemen we dat.

  reageer
 • Bram

   

  Als dat ding overvliegt zoek je dekking je ruiten staan bijna op springen,dat ouwe kreng vliegt hier met regelmaat over de huizen en vrij laag.Het speeltje van de piloot zou eigenlijk aan de grond moeten blijven.En in geen geval boven een stad moeten vliegen.

  reageer
 • Wat een onzinnige maatregel. Een flypast is heel normaal bij een herdenking.

  reageer
 • Indu

   

  Voegt niks toe. Is niet nodig .Maakt alleen de nog aanwezige wonden open. In kalmte herdenken is beter. Genoeg officiele genodigden die er ook al niks hebben te zoeken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert