D66 wil af van man/vrouw registratie

ALMERE
D66 wil af van de man/vrouw sekseregistratie op formulieren van de gemeente Almere. De partij vraagt burgemeester en wethouders te inventariseren op welke formulieren mensen naar hun geslacht wordt gevraagd en om die formulieren aan te passen. Op de gemeentelijke site van Almere wordt volgens D66 op diverse plaatsen gevraagd naar het geslacht terwijl dat geen nut heeft.

Volgens D66-raadslid Martine van Bemmel is het niet goed dat de gemeente mensen in een hokje plaatst. Iedereen moet volgens haar zichzelf kunnen zijn zonder dat de gemeente drempels opwerpt of ongemakkelijke situaties creëert. Voor bijvoorbeeld transgenders kan dat een groot verschil maken, aldus Van Bemmel.

De Tweede Kamer heeft op 1 juli al aangegeven af te willen van de man/vrouw sekseregistratie waar dat niet nodig is.

reacties (20)

 • -Z-

   

  Een werkelijke oplossing zou een derde optie zijn: neutraal registreren van hen die zich niet in het ''hokje'' m/v voelen passen. Gebruik willekeurig welke letter, misschien de ''o''. Ik veronderstel dat een ontstellend overgrote meerderheid van Nederland geen moeite heeft zichzelf als m of v te presenteren, en het zeer prettig vind iemand op papier ook zo te kunnen duiden. Laat dit dus. Geef dan wel de mogelijkheid aan die zeer kleine groep die zich anders voelt, zich ook zo te kunnen presenteren. Daarmee wordt iedereen logisch recht gedaan. D66 pakt een nationaal issue lokaal verkeerd op over de rug van transgenders. Zij had zich in Den Haag moeten inzetten voor de ''o'' optie voor interseksuelen, androgynen en anderen die geen duidelijke seksebeleving hebben.

  reageer
 • -Z-

   

  De geslachtsregistratie niet meer toepassen is volgens mevrouw Van Bemmel prettig voor transgenders. D66 heeft zich niet helemaal in de materie verdiept, want juist velen in de groep transgenders waarderen de mogelijkheid officieel te maken van een ander geslacht te zijn. Zij kunnen zich officieel identificeren zoals zij zijn. Juist het geslacht is voor transgenders iets waar ze trots op zijn ! D66 kan en had beter in kunnen zetten op verbetering, versoepeling, uitbreiding, vereenvoudiging en zeker goedkoper maken van het veranderen van het geslacht in officele papieren. Net zoals met wc's wil de meerderheid van transgenders gewoon de m/v wc. DAT is acceptatie. D66 maakt nu weer onzorgvuldig transgenders tot een omgewild issue.

  reageer
 • Flevoburger

   

  helemaal mee eens. Maar als politicus verdient het wel weer lekker en het enige wat ze niet kaal plukken is hun eigen wachtgeld......

  reageer
 • .\/\/.

   

  "hoe meer data je verzameld hoe beter" - dus niet.

  reageer
 • Inderdaad. Ik wou net zeggen, als een transgender zich m/v voelt en/ of zich zo kleed, dan vullen ze dat vakje toch lekker in? Mijn man krijgt ook steeds post met aanhef mevr. van UPC/ Ziggo. Hij word er niet anders van hoor..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevo Flevo

   

  Juist handig dat je de sekse vaak moet invullen, als de gemeente contact op moet opnemen met je is het toch wel handig dat ze de brief kunnen openen met: 'Beste mevr. A. Jorritsma' ipv: 'Beste A. Jorritsma' ik vind met aanhef veel netter en ook duidelijker, als je echtgenoot nou toevallig ook een voornaam met de A heeft maakt dit veel makkelijker te ontkennen om wie het gaat. Plus het lijkt mij handiger, hoe meer data je verzameld hoe beter voor de marktonderzoeken hoeveel procent bijvoorbeeld van de reacties van mannen zijn en hoeveel van vrouwen.

  reageer
 • jan r. bakker

   

  Maar mannetje Pechtold wil vast niet afzien van het vastleggen van geboortedata gezien zijn grote hobby: ouderendiscriminatie + diefstal van opgebouwde rechten. Mag hopen dat dit heerschap nooit terechtkomt in de CBS - cijfers omtrent de levensverwachting van 65 - jarigen..... (i.p.v. de 0 - jarigen).

  reageer
 • MKM

   

  In plaats van het geslacht kun je natuurlijk ook de gewenste aanhef vastleggen. Hier een daar kom je dat al tegen...

  reageer
 • Rutger

   

  Van een partij die de ziel (m/v) aan Brussel heeft verkocht verbaast niets me meer.

  reageer
 • Rinus

   

  En hoe gaan we de mensen dan aanschrijven? Geacht mens of zo iets?

  reageer
 • Lely

   

  De aparte diagnostiek in de geneeskunde vind ik niet dom. Mannen zijn geen vrouwen en andersom. Het is bekend dat bijvoorbeeld hartklachten bij vrouwen andere symptomen geven dan bij mannen. En pas je dan dezelfde diagnostiek toe, dan worden deze symptomen dus aan iets anders gekoppeld en wordt een onjuiste diagnose gesteld. De vraag over sekse lijkt niet altijd relevant, maar kan in eengroter plaatje, trendonderzoeken bijvoorbeeld wel relevant zijn.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Geloof wordt niet meer geregistreerd, dat is bij wet verboden. Er zijn grote problemen meet geweest in de twintigste eeuw.

  reageer
 • .\/\/.

   

  In Zweden mag je je naam gewoon veranderen. Een vijfde van de bevolking heeft een andere naam dan waar ze mee ter wereld zijn gekomen. En het land stort heus niet in.

  reageer
 • Joop

   

  zijn er soms binnenkort interne verkiezingen of zo bij d66? Men probeert elke dag met een flauwekul item het nieuws te halen..... o en laten we het verplicht invullen van leeftijd en land van herkomst ook afschaffen want dat is discrimasie...pffff

  reageer
 • KC

   

  Net zo als geloof, dit ook afschaffen. We weten met z'n allen waar dit toe kan leiden!

  reageer
 • jan

   

  zullen we meteen de achternamen ook afschaffen en gewoon een naam die je mag kiezen. Soms is het handig als je de geschiedenis kent, dan weet je waarom Napoleon de registratie bedacht en invoerde. Nu is het al verwarring alom dat ma een andere naam heeft dan pa en de kids kunnen mix of 1 van beiden krijgen. Laten we vooral iets wat goed was ( met de kans op extremen daar ben ik me van bewust) over boort gooien. Nederland wordt steeds overzichtelijker.

  reageer
 • Lely

   

  Wat een onzin! Zijn er nu geen belangrijkere zaken om je mee bezig te houden. Wat is er mis mee om je geslacht aan te geven en hoezo word jedan in een hokje geplaatst? Als je je al in een hokje voelt geplaatst, is dat daarmee echt niet opgelost.......

  reageer
 • Henk

   

  En waar zijn de zich boven het volk verheven "belangrijke" ambtenaren nu weer mee bezig? Precies met domme dingen. Voorbeeld: Zoals recentelijk nog voorgesteld vereist een man en vrouw aparte diagnostiek in de geneeskunde enz. En wat deze poppenkast weer niet gaat kosten terwijl het niets toevoegd of opbrengt. Ondertussen worden we overspoeld met kanslozen en illegalen. Vindt daar nu eens een oplossing voor "belangrijke" politieke ambtenaren, dat is jullie WERK!!!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zo, dat is relevant commentaar! Bravo!

  reageer
 • MKM

   

  Wie zijn 'we'?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert