Baldadige zwemmer (18) mag Koploper niet meer in

LELYSTAD
Een jongen van 18 mag zich een jaar lang niet vertonen in zwembad De Koploper in Lelystad.

De zwemmer maakte deel uit van een groepje jongeren dat zich volgens de politie zondag baldadig gedroeg in het zwembad. Volgens De Koploper weigerden de jongens het zwembad te verlaten en is daarop de politie gebeld. Toen agenten in het zwembad aankwamen, vertrokken de jongeren alsnog.

De 18-jarige jongen gedroeg zich bij het weggaan zo vervelend dat het zwembad hem op advies van de politie een toegangsverbod voor een jaar heeft opgelegd.

Volgens De Koploper komt het jaarlijks zo'n vier tot tien keer voor dat een bezoeker wegens misdragingen tijdelijk de toegang wordt ontzegd. Vaak gaat het dan om een periode van een week. Volgens Sportbedrijf Lelystad is er ooit een zwemmer voor vijf jaar geweigerd nadat hij een medewerker van de Koploper had neergeslagen.

reacties (23)

 • onbekend

   

  Wat een discussie! Het gaat er niet om of het nou wel of niet mag. Het gaat er om, dat als iemand het plezier van anderen zo verstoord, er meerder keren wordt gevraagd om op te houden. Er in gegrepen moet worden. Dus politie wordt gebeld. ( en dan moet je best ver gaan) Als dan deze jonge man zich ook nog eens brutaal opsteld naar de politie. Dan mis je iets in je hersenen. FATSOEN!!!!

  reageer
 • arie

   

  Mag er geraden worden naar de herkomst van de dader (of zijn ouders) want het is telkens dezelfde groep die dit soort irritante gedrag vertoond op plekken waar dames zich niet heel bedekkend kunnen kleden.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het is de openbare weg niet.

  reageer
 • Gerrit2

   

  en daar zit nou net het probleem. Je misdraagt je - meestal meerdere keren - en tenslotte word je verwijderd en de toegang ontzegd. Je weet dat je fout zit en toch - via een advocaat en iets te veel ruimte in de regels - proberen weer het zwembad in te komen met meestal hetzelfde gedrag als eerder. En alles begint weer opnieuw: misdragen, waarschuwen, verwijderen, toegang ontzeggen, advocaat er bij, enz. Naar mijn idee kan het sneller, beter, effectiever, maar het begint natuurlijk met aanpassen van het gedrag van de overtreder.

  reageer
 • kees d

   

  Beste Niek, Ik roep niet zomaar wat. Ik was jarenlang zwemonderwijzer in de Lelystadse zwembaden en heb ook bestuursrecht gestudeerd. De toegang ontzeggen kan voor een korte tijd, echter is voor een langere periode is de rechter nodig om de handhaving van de opgelegde straf mogelijk te maken. In het verleden heeft een badmeester in Amsterdam iemand de toegang tot een zwembad ontzegd. Die persoon heeft toen een advocaat in de armen genomen en is een recht zaak begonnen tegen de badmeester en het zwembad. Hij heeft die recht zaak gewonnen. De gemeente Amsterdam, het zwembad en de badmeester zijn op de vingers getikt en moesten de persoon weer toelaten in de gemeentelijke zwembaden. De reden van de uitspraak was de zij niet bevoegd waren om iemand voor langere tijd de toegang tot openbare ruimtes te ontzeggen. Een stadion verbod (ook een openbare ruimte) wordt ook door de rechter opgelegd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Michael

   

  Ik zwom daar met een paar vrienden ook altijd omdat het een gezellig zwembad was, we kwamen er 2x per week en bestelde na het zwemmen altijd iets in de kantine tot op een moment on de toegan werdt geweigert, ik weet nog steeds niet waarom, maar een gerucht zou zijn geweest dat ons groepje zou stelen, ik zou niet weten waarom we dat moeten.

  reageer
 • Niek

   

  Volgens mij roept Kees maar wat, in de hoop dat men hem serieus neemt. Helaas.

  reageer
 • Gerrit2

   

  Baldadig?? Nee: KWALdadig!!

  reageer
 • Marianne W.

   

  Nou, dat vind ik nou ook, Lindsey. Vriendelijk personeel, altijd behulpzaam en zien er ook nog goed, afgetraind, uit ;-) (ja, zelfs 40 + badmeester Ben...). Ik geef het je te doen om kalm te blijven tegen het gespuis dat het plezier van zoveel anderen probeert te vergallen. Goede actie dus zo'n zwembad verbod. Wie niet horen wil....

  reageer
 • Lindsey

   

  Ik ga altijd zwemmen bij De Koploper, omdat daar van die leuke badmeesters werken!

  reageer
 • Toezichthouder

   

  We waren op deze dag met 8 man personeel. Op het moment dat de persoon in kwestie weer komt zwemmen, zal hij worden herkent en weer verzocht worden om het zwembad te verlaten.

  reageer
 • lelystad

   

  Vraag me alleen af hoe ze dit gaan handhaven! Je kan namelijk bij de kassa zonder legitimatie ofzo betalen en naar binnen! Niemand die aan deze jongen zijn neus kan zien dat hij niet naar binnen mag.

  reageer
 • MKM

   

  Een organisatie kan zelf een toegangsverbod opleggen.

  reageer
 • Tom

   

  waarom zou dat niet kunnen Kees? Het is geen openbare ruimte en als het personeel optreedt namens de eigenaar cq. beheerder is het heel goed mogelijk om iemand de toegang te ontzeggen. Dat kan jij toch ook doen: iemand de toegang weigeren om je huis binnen tegaan.

  reageer
 • B.

   

  Onzin. Hij heeft zich niet gehouden aan de opgestelde huisregels. Van een site voor criminaliteitspreventie..... "U mag een 'klant' die agressief is of zich misdraagt in uw zaak de toegang weigeren met een toegangsverbod (of een zogenaamd winkelverbod of horecaverbod) als hier aanleiding toe is. De 'klant' betreedt immers uw privé-eigendom, ook al is de zaak opengesteld voor het publiek"

  reageer
 • Jos '56

   

  Ik denk dat de Koploper iemand wel degelijk de toegang kan ontzeggen.

  reageer
 • Bram

   

  Prima Actie van politie en zwembadleiding.

  reageer
 • Dave

   

  Ze waren vreselijk irritant.Schreeuwen en het water inspringen terwijl er mensen op die plek zwommen.Ook door badgasten ( waaronder ik ) zijn ze meerdere keren aangesproken.Wat mij betreft had die hele groep zo,n verbod gehad.

  reageer
 • joop

   

  baldadig is echt niet het goede woord. bedreigen van bezoekers en personeel, dat is niet baldadig hoor, baldadig klinkt een beetje vriendelijk.

  reageer
 • lelystad

   

  Mooi werk!

  reageer
 • Klaas

   

  Jaar lang verplicht badhokjes poetsen was beter

  reageer
 • kees d

   

  Wie heeft hem de toegang ontzegd? Het personeel? KAN NIET!! Alleen de rechter kan zo'n toegangsverbod opleggen. Is er snelrecht geweest of was er toevallig "de zwemmende rechter".

  reageer
 • Lely...

   

  Goedzo. Nu nog een pak voor zijn broek en klaar!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert