Batavialand wil ruim 3 miljoen voor toekomstplan

LELYSTAD
Het nieuwe Erfgoedpark Batavialand in Lelystad vraagt 3,25 miljoen euro subsidie van de provincie om zich te ontwikkelen tot dé plek in Nederland waar het verhaal van de polders en scheepshistorie wordt verteld.
Dat blijkt uit het bedrijfsplan dat bij de provincie is ingediend. In Batavialand gaan de Bataviawerf, het NieuwLand Erfgoedcentrum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen.

350.000 bezoekers
Het streven is dat het park volgend jaar 150.000 bezoekers trekt, oplopend in 2022 tot zo'n 350.000 bezoekers. Belangstellenden kunnen dan kijken naar de Batavia op het land, de nog te bergen IJsselkogge uit Kampen of een nieuw te bouwen waterschip. Kinderen kunnen spelenderwijs leren in het Hansje Brinker Lab. Historische kennis wordt gedeeld in het Cornelis Lely Centrum.

Bedrijfsplan voorspelt winst
Naast de 3,25 miljoen van de provincie vraagt Batavialand 1,4 miljoen euro van Rijkswaterstaat en geld van fondsen en bedrijven om het park vanaf volgend jaar in te richten. Met jaarlijkse toenemende aantallen bezoekers maakt Batavialand winst, volgens het bedrijfsplan.

Gedeputeerde Staten hebben vorig jaar drie miljoen euro voor Batavialand gereserveerd, onder voorbehoud van een deugdelijk bedrijfsplan. Provinciale Staten krijgen volgende maand uitleg over het plan. Interim-directeur Hans Maris van Batavialand is van mening dat het plan goed is onderbouwd en gaat er van uit dat de provincie Batavialand steunt.

reacties (22)

 • lelystedeling

   

  In Roermond bedacht men ook een bedrijfsplan voor een attractiepark naast het outlet. Het werd voor miljoenen gerealiseerd in de verwachting dat het Outlet ook zou uitbreiden en meer bezoekers zou trekken. Echter de plannen voor het Outlet gingen in de ijskast en het attractiepark dat al gerealiseerd was is in juni 2015 failliet verklaard. Provinciale Staten en andere subsidiegevers bezint eer gij de gulle gever van miljoenen subsidie bent.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het water is net zo diep als vroeger toen de schepen door de Zuiderzee voeren. De Batavia heeft ook geen lading dus de diepgang is zeer beperkt. De passagiers moeten dan maar aanmonsteren voor een dag. Dan kunnen ze gewoon als bemanningslid meevaren.

  reageer
 • Hannes

   

  Batavia kan juist een mooi scholingsfaciliteiten geven. Hopelijk heeft de provincie en gemeente daar een goede kijk op. Het kan alleen maar beter worden. Beginnen bij de bassis, zegt men vaak genoeg.

  reageer
 • Richard Schuurman

   

  De Batavia moet het water uit, omdat hij anders op zijn huidige plek wegrot, zo zegt de werf. De houtrot is nu onder controle, maar het schip kan alleen worden behouden als het op het droge komt te staan. Schepen als deze gingen vroeger ook maar een jaar of 40 mee.

  reageer
 • Ria

   

  Mooi streven. Zet Lelystad maar goed op de kaart!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bart

   

  Dames en heren ik vertel het nog maar een keer. DE BATAVIA KAN NIET VAREN IN HET IJSSELMEER!! daar is het IJsselmeer te ondiep voor. Plus dat dit schip nooit door de keuring komt als passagiersschip.

  reageer
 • kustbe

   

  Vele miljoenen van de provincie, maar waar blijft de gemeente Lelystad , want die profiteert waarschijnlijk het meest. Vele miljoenen van Rijkswaterstaat, sinds wanneer subsidieert deze rijsksoverheidsinstelling bodemloze putten. RWS blijf in je vakgebied Toenemend aantal bezoekers, dit is in geen jaren geschied. Ook niet nadat Bataviastad gerealiseerd is. Provinciale Staten van Flevoland U hebt eerder een foutje gemaakt nl de fusie tussen Poldermuseum en Sociaal Historisch Centrum Flevoland om te trachten meer bezoekers te trekken. Niet gelukt. Het was een idee van de Gedeputeerde Laura Bouwmeester, die ook nu weer in een andere functie de scepter zal zwaaien. Batavialand is een Utopialand

  reageer
 • kustbewoner

   

  Tezamen ( Bataviawerf+ NLE +RCE) halen ze nu nog geen 150.000 bezoekers. Bij de start van NLE in 2005 was de verwachting 100.000 ( dus alleen voor het poldermuseum). Men komt echter ieder jaar nog niet aan 40.000 bezoekers. Batavia op het land, een lachertje. Hij hoort te varen/zeilen. Cornelis Lely Centrum is een alibi voor het huidige studiecentrum en er komen thans nog geen 500 bezoekers voor historische kennis. Is er toestemming om deze naam te gebruiken ?

  reageer
 • Nico

   

  Heb de Batavia en de werf telkens als teleurstellend ervaren. Ben er meerdere keren geweest in de hoop dat het anders zou zijn. Zielloos, zoutloos en futloos. Zonde van het entreegeld.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  >>Belangstellenden kunnen dan kijken naar de Batavia op het land,>> De Batavia op het land??? Is men helemaal de weg kwijt? Er moet gevaren worden. in het water en onder zeil.

  reageer
 • Antje

   

  Afgelopen vrijdag zaten er ze er ook niet op. Men vindt het wel best zo. Er moet snel een ander bestuur komen met wat minder bangebroeken. Ook de rest mag wel wat peper in de achterkant krijgen.

  reageer
 • Hannes

   

  Wordt tijd, zijn al veel te lang tegen gewerkt.

  reageer
 • Mooi

   

  zorg eerst dat de Batavia weer een schip word dat was. Tevens maak het dan ook mogelijk om met de Batavia te varen in zomer maanden. Dat trek zeker veel mensen. En ja laat het een doel zijn om met Sail 2020 weer mee te varen. En dan door pakken met bayavialand.

  reageer
 • joop

   

  doe maar! dan hoeft almere tenminste zelf geen kogge meer te kopen op restaureren voor veeeel geld

  reageer
 • Dick

   

  Oude foto Antje. Maar dat heeft ook niks te maken met de subsidieaanvraag.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Komen die topmasten ooit nog terug op de Batavia?

  reageer
 • De ingenieur

   

  Waarom is de Batavia niet bij Sail in Amsterdam??? Hoe moeilijk is het om daar een weekje aan de kade te liggen als het zeilen nog niet kan? Schrijf daar eens een plannetje voor. Dat lukt vast wel voor Euro 1000.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Ze kunnen meeliften met de bezoekers van bataviastad.ben benieuwd

  reageer
 • KC

   

  Ik geloof de bezoekers aantallen niet, die komen er nu ook niet.

  reageer
 • willem dronte

   

  En de directeur gaat steeds meer verdienen net als zijn hulpje

  reageer
 • frits

   

  Ja, de bomen groeien nog tot de hemel.

  reageer
 • vraag

   

  1 vraag: hoe realistisch zijn de verwachte bezoekersaantallen? Op die vraag hangt de hele business case op. Graag ff onderzoek van OF.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert