Batavialand wil nieuw schip gaan bouwen

LELYSTAD • Wo 19 augustus 2015 | 19:43 • Woensdag 19 augustus 2015 | 19:43
Batavialand wil een nieuw historisch schip gaan bouwen op de Bataviawerf in Lelystad. Het gaat om een zogenaamd waterschip. Dit type zeilschip voer vroeger met name op de Zuiderzee en werd gebruikt om vis in te vervoeren.

De bouw duurt drie tot vier jaar en kost in totaal een half miljoen euro. De zeilboot wordt straks ingezet voor vaartochten op het Markermeer.

Het schip wordt nagebouwd op basis van wrakstukken die aan de Appelvinkweg in Zeewolde zijn gevonden. Dat waterschip was ruim 16 meter lang en werd in 1976 ontdekt. De term waterschip komt van het feit dat het schip gedeeltelijk was gevuld met water. Daar kon de gevangen vis veilig in worden vervoerd. Het schip dat bij Zeewolde is gevonden dateert waarschijnlijk van rond 1500 na Christus.

De symbolische kiellegging van het waterschip vindt plaats op 4 oktober, precies 30 jaar nadat Willem Vos begon aan de replica van de Batavia. Op die dag viert de Bataviawerf haar 30-jarig jubileum.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel