Gemeente bezorgd over kinderen in bijstandsgezinnen

ALMERE
Het aantal Almeerse kinderen dat in een bijstandsgezin leeft, moet naar beneden. Dat zegt wethouder Froukje de Jonge in reactie op nieuwe cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek.

Daaruit blijkt dat in Almere 9,5 procent van alle kinderen opgroeit in een gezin dat afhankelijk is van de bijstand. Almere steekt daarmee uit boven het landelijk gemiddelde van 6,9 procent.

CDA-wethouder De Jonge hoopt dit te veranderen door aan de gezinnen meer zorg op maat te leveren. Bovendien wil ze de scheiding tussen verschillende financiële regeltjes opheffen, om zo tot een integraal beleid te komen. Dit najaar bespreekt De Jonge de plannen met de gemeenteraad.

Lelystad
Ook in Lelystad is het aantal kinderen dat in een bijstandsgezin leeft, hoger dan het landelijk gemiddelde. Volgens wethouder John van den Heuvel komt dat omdat Lelystad een jonge bevolking heeft. Daardoor zijn er gemiddeld meer huishoudens met kinderen dan in de rest van Nederland. Ook telt Lelystad veel alleenstaande ouders.

De SP-wethouder verwacht dat het aantal kinderen dat opgroeit in een bijstandsgezin de komende tijd zal groeien. Reden daarvoor is dat de maximale duur van een werkeloosheidsuitkering terug is gegaan van drie naar twee jaar.

Van den Heuvel hoopt het probleem op te lossen door het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering terug te dringen. Werk onder meer via het Werkbedrijf Lelystad en scholing ziet hij als de belangrijkste bouwstenen om bijstandsafhankelijkheid in de stad te beperken.

reacties (11)

 • .\/\/.

   

  Nou, ik denk dat er wel een verschil is. Misschien hebben kinderen uit bijstandsgezinnen geen honger, maar het leven zal een stuk kariger zijn dan van kinderen die in meer welvarende gezinnen opgroeien. Thuis blijven in plaats van vakantie, kleding van broertjes of zusjes afdragen, eenvoudig eten dat niet altijd even gezond is...het leidt allemaal tot een sociaal isolement.

  reageer
 • nvt

   

  Het wil niet zeggen dat kinderen uit een Bijstandsgezin het slechter heeft dan kinderen van werkende gezinnen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dus om minder kinderen in bijstandsgezinnen te hebben moet het aantal kinderen worden teruggebracht? Schokkend.

  reageer
 • Pzaal

   

  Achja wel eventjes 120.000.000 euro is een falende floriade stoppen.. Het kan in Almere..

  reageer
 • Jos '56

   

  Ik vindt het nogal kort door de bocht van sommige reageerders over voorlichting mbt. voorbehoedsmiddelen en simpele zielen die een kind nemen. Er zijn zat gezinnen in de bijstand gekomen door ontslagen e.d.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sjaak de

   

  Onze teruggetreden overheid streeft naar een volledig destabilisatie van de samenleving geen banen maar werk, banen voor de uitverkorenen met gigantische beloningen en werk voor het klootjesvolk met extreem lage beloning maar wel recht op kopen op de vastgoedmarkt met het gevolg slavernij en de gang naar de voedsel bedeling. Gigantische verplichte onoverzichtelijke verborgen bijdragen op de zorgpremies en het onthouden van de zorg etc, dit alles heeft geleid tot ontmenseling heden. De elite kijkt schaamteloos van zich weg en verwonderd zich over radicalisering van de mensheid!

  reageer
 • willem

   

  Oj niet alleen de woz wordt straks verhoog ze komen nog meer te kort

  reageer
 • peteratea

   

  Tuurlijk mevrouw de Jonge, het probleem aan de basis aanpakken: dus de ouders meer geld toeschuiven,... Volgens mij kom je verder met goede voorlichting over voorbehoedsmiddelen, daar ligt wat mij betreft de basis.

  reageer
 • Jeroen

   

  Nederland ten top, voor alles moet je tegenwoordig een bewijs van kunde hebben, of moet je kunnen betalen. Behalve kinderen, die kan iedere simpele ziel nemen, met alle gevolgen van dien.

  reageer
 • nvt

   

  Niet zo gek als ze alleen vrijwilligers werk in winkels doen. En de bijstand mensen aan het lijntje houden. Andere mensen komen zo niet aan een echte baan.

  reageer
 • jan

   

  Laat ze maar eens beginnen om de ouders te helpen die niet aan werk kunnen komen ipv asielzoekers te huisvesten etc.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert