Lichaam vermiste visser geïdentificeerd op Schiermonnikoog

URK
Een DNA-onderzoek naar vermiste Urker vissers heeft voor het eerst resultaat opgeleverd. Het lichaam van de sinds 1968 vermiste visser Albert Zwaan blijkt op Schiermonnikoog te zijn begraven. Zwaan was opvarende van de UK 91 ''De jonge Albert'' die op 24 januari 1968 ten noorden van Ameland verging. Hij en nog vier opvarenden werden nooit teruggevonden. Albert Zwaan liet op 28-jarige leeftijd een vrouw en vier kinderen achter.

Identificatie toen niet mogelijk
Een paar maanden later spoelde op Schiermonnikoog een lichaam aan. Identificatie toen was niet mogelijk. Het stoffelijk overschot werd begraven op een speciale begraafplaats voor drenkelingen.

DNA afgenomen bij Urkers
Sinds 2011 worden in Nederland voor onderzoek graven gelicht waarin overblijfselen liggen van onbekenden. Het afgenomen DNA wordt opgenomen in een database van het Nederlands Forensisch Instituut. In juni zijn op Urk nabestaanden van vermiste Urkers door het coldcaseteam van de politie benaderd om DNA af te staan. Dit materiaal kan vergeleken worden met het DNA in de database. Zo'n 55 nabestaanden reageerden op die oproep. Het is daarom volgens de projectleider van het coldcaseteam mogelijk dat er nog meer vermisten teruggevonden worden.

Drie optie's
De nabestaanden van Zwaan doen geen mededelingen over wat er nu gaat gebeuren met het stoffelijk overschot van de visser. Er zijn drie opties: hij wordt herbegraven op Urk, er kan een steen worden geplaatst op het graf op Schiermonnikoog of er wordt niks gedaan.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert