Berisping voor huisarts na dood 29-jarige man

LELYSTAD
Een huisarts uit Lelystad heeft van het Centraal Tuchtcollege in Den Haag een berisping gekregen in verband met de dood van de 29-jarige Anton Swagerman uit Lelystad. Dit is een zwaardere straf dan het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg de arts eerder oplegde. Toen kreeg hij een waarschuwing. De ouders van de in 2011 overleden Swagerman namen hier geen genoegen mee en gingen in hoger beroep.

De ouders menen dat hun zoon is overleden aan nierfalen. Zij vinden dat de ervaren huisarts de nierproblemen veel eerder had moeten onderkennen. De huisarts had volgens het tuchtcollege doortastender moeten zijn met een doorverwijzing naar een internist. Swagerman kwam zelden tot nooit bij de huisarts. De maanden voor zijn dood kwam hij wel vaak. Dit heeft het Centraal Tuchtcollege laten meewegen in het oordeel.

De moeder van Anton Swagerman laat in een reactie weten blij te zijn met de uitspraak, al is volgens haar geen straf hoog genoeg voor de huisarts. Ze overweegt nog een civiele procedure te starten tegen hem.

reacties (10)

 • BCH

   

  mijn bejaarde vader heeft ongeveer een zelfde gang van zaken meegemaakt. Zou het dezelfde huisarts zijn?! Gelukkig leeft hij nog omdat een andere arts net op tijd en met spoed ingreep. Dat was 5 jaar geleden en dit jaar werd het bijna een herhaling maar schakelden wij snel de uroloog in.

  reageer
 • Denk U nu werkelijk, dat deze familie eerlijk en open KAN reageren? Er wordt van alle kanten op in gepraat om maar een "schuldige" aan te wijzen. Misschien komt dat nierfalen wel van een ongezonde levenswijze, wie is dan de ECHTE schuldige? DAAR zal je de familie natuurlijk niet over horen.

  reageer
 • Jan

   

  Het is niet de huisarts, maar het 'systeem' wat schuldig is, je moet van goede huizekomen tegenwoordig om een verwijzing te krijgen, en of adequate medicijnen. Preventief onderzoek is in nederland bijna onmogelijk. Voor het bedrag van 5 min huisarts bezoek in het weekend, heb je in het buitenland een volledige check....

  reageer
 • manuela

   

  Nee, maar ken de familie. Mijn zoon heeft bij zijn broertje in de klas gezeten.

  reageer
 • Johan

   

  Juist!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Apart, dat U uit de summiere gegevens van het artikel al deze gevolgtrekkingen kan maken, U lijkt wel een "dokter". sarcasme uit!!!

  reageer
 • Lapro

   

  Er zal ongetwijfeld, ondanks "de gemaakte fouten" naar eer en geweten gehandeld zijn. Laat het rusten.... Het is alle energie en frustratie niet waard en de overledene komt er niet mee terug.

  reageer
 • manuela

   

  Natuurlijk kan een arts fouten maken! Maar keer op keer bij dezelfde patient met de dood tot gevolg, dat is geen foutje meer. Nierfalen is iets wat voorkomen had kunnen worden bij correct handelen van de huisarts en deze heeft hierin gefaald!

  reageer
 • Natuurlijk maak JIJ NOOIT fouten.

  reageer
 • manuela

   

  Heel mooi en terecht!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert