Hoogleraar waarschuwt voor 'prostaatpil'

LELYSTAD
'Wees voorzichtig met het gebruik van voedingssuplementen die claimen een positief effect op kanker te hebben. ' Dat zegt hoogleraar Voeding en Kanker Ellen Kampman, in reactie op de ontwikkeling van het supplement Prostaprev in Lelystad.

De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, die gefinancierd wordt door de provincie, heeft 10.000 euro gestoken in Prostaprev. Het middel zou de stijging van de PSA-waarden afremmen. Een hoge waarde kan een indicatie zijn voor prostaatkanker. Door de subsidie van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland worden de pillen geproduceerd en verkocht in een webshop en komen er pillen beschikbaar voor onderzoek.

Volgens Kampman kan een voedingssupplement wel een positief effect hebben, maar is dat niet met zekerheid te zeggen. Het gebruik kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat een hoge dosis van sommige bestanddelen het kankerproces juist bevordert. Kampman pleit voor meer onderzoek voordat het middel aan de man gebracht wordt.

reacties (4)

 • Jan

   

  Omgekeerde wereld op kosten van de belastingbetaler? Eerst verkopen in een webshop, en vervolgens vrijgeven voor onderzoek?

  reageer
 • Femke

   

  Provincie steekt geld in zaken die niet deugen.

  reageer
 • Barbara

   

  Een door de provincie gefinancierd project, op een onbekende website al te koop, om vervolgens sterk afgeraden te worden door degene die het werkelijke verstand van zaken, en niet van zakendoen bezit. Verdient de Provincie in dit handeltje soms ook iets aan?

  reageer
 • Dave

   

  Een team van de Harvard Medical School volgde bijna 18 jaar lang 32.000 gezonde mannen tussen de 20 en 49 jaar. Van deze groep ontwikkelden 3839 mannen prostaatkanker. Mannen die verklaarden minstens 21 keer per maand seks te hebben of te masturberen, bleken 22% minder kans te hebben op prostaatkanker dan mannen die slechts vier tot zeven keer per maand tot een hoogtepunt kwamen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert