Miljoen euro voor aanpak onveilige kruisingen

ALMERE
De gemeente Almere gaat 69 kruisingen in de stad veiliger maken voor fietsers. Bij sommige kruispunten komt een verkeersbord of aanvullende wegmarkering. Andere kruisingen gaan volledig op de schop. De maatregelen kosten tussen de 9 ton en 1,2 miljoen euro.

Uit onderzoek blijkt dat er op zo'n 90 plekken in het fietsnetwerk ongevallen gebeuren. Zo is er op sommige splitsingen slecht zicht voor fietsers of is onduidelijk wie er voorrang heeft.

De kruising van het Chopinpad en de Bartokweg is het meest onveilige kruispunt in het fietsnetwerk van Almere.

reacties (17)

 • Dick

   

  Tja en dat vind ik van heel veel fietsers in ALLE leeftijdscategorieën. Soms zijn zelfs de ouderen erger dan de jongeren. Waarom? Ik weet het echt niet.

  reageer
 • vanDijk

   

  Ik heb dan wel geen rijbewijs, maar nogmaals ook automobilisten gaan regelmatig in de fout met de verkeersregels. Ik houd regelmatig m'n hart vast hier in de wijk vanwege auto's die zonder te kijken een kruising oversteken terwijl (brom)fietsers aan komen op een (voor hun) voorrangskruising. En ik zeg ook niet dat (brom)fietsers alles goed doen in het verkeer, maar ik vind wel dat er genoeg automobilisten zijn die de hand in eigen boezem moeten steken in plaats van hun eigen fouten op (brom)fietsers of voetgangers af te reageren.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Wat mij vaak opvalt is dat ze in Almere de verkeersveiligheid op een eigen manier invullen. Het is goed te zien op de foto bij het artikel. Het fietspad is gemarkeerd met mini-haaientanden. Dit soort verkleinde verkeerstekens is bestemd voor fietspaden - dus als fietsers voorrang moeten geven. In Almere draaien ze de zaak om, daar gebruiken ze die mini haaientanden voor het autoverkeer dat een fietspad kruist. Daar horen gewoon grote haaientanden te liggen, die beter zichtbaar zijn voor een hardrijdende auto.

  reageer
 • Dick

   

  Ja en fietsers zijn lieverdjes! Die nemen ook overal gewoon voorrang.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "De kruising van het Chopinpad en de Bartokweg is het meest onveilige kruispunt in het fietsnetwerk van Almere." ja, dat is een berucht plek. Ik kom daar zelf regelmatig langs, ik weet nu hoe gevaarlijk het daar is. Ik ben heel benieuwd hoe men in die krappe ruimte dat kruispunt veiliger gaat maken. Ik vrees dat er weinig anders op zit dan verkeerslichten voor de fietsers ertussen te zetten in plaats van de vrije doorgang die er nu is. En dan valt waarschijnlijk de eerste dode door een scooter die door rood sjeest. Huuuu.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ruud

   

  Ik hoop dat de gemeente Almere een afdoende oplossing gaat in voeren om de kruising chopinpad bartokweg veiliger te maken. En hopelijk niet meer borden e.d. gaat plaatsen. De vakanties zijn weer voorbij en de kans op een ongeluk zal weer gaan toenenemen. Het wordt hoog tijd dat er een echte oplossing komt.

  reageer
 • ron

   

  100 % eens met frits ; als het groen is verwacht je dat je kan rijden (zeker vanaf de overkant) dus FP in de lichten.

  reageer
 • KC

   

  Dat is voor de busbaan.

  reageer
 • vanDijk

   

  De fietsers zijn vaak de dupe hier, maar ik zie dagelijks genoeg automobilisten de fout in gaan met het negeren van verkeersborden/tekens op of bij de weg. Zie ook bv. de foto bij het bericht hierboven. Dus mensen vraag eens bij jezelf af of jezelf wel zo'n goede chauffeur bent. Denk daarbij aan bv. 1 richtingverkeer of handsfree bellen.

  reageer
 • frits

   

  Rare kruising op de foto. Geregeld met verkeerslichten, maar het aanliggende - tot dezelfde weg behorende - fietspad niet meegeregeld. Maar dan wel weer een waarschuwingslicht. Zo maak je het als gemeente ook wel erg onoverzichtelijk, en het voldoet vast niet aan de landelijke normen. Als ik groen licht heb en niet afsla, dan verwacht ik geen kruisende fietsers met voorrang. Kortom: fietspad ook met de verkeerslichten meeregelen.

  reageer
 • Elzelina

   

  nou het kruispunt van het spoorbaanpad met haagbeuken is anders ook heel gevaarlijk , vooral omdat het daar door ah zo druk is

  reageer
 • Dick

   

  Idd een bord gaat echt niet helpen, daar kijken de massaal appende fietsers echt niet naar. Wat mij ook opvalt is dat kruisingen die voor fietsers veiliger moet worden, juist contraproductief zijn. Ze worden, doordat ze bepaald gedrag aanmoedigen, juist onveiliger. Alle maatregelen die genomen worden zijn 100% in het voordeel van de fietser waardoor juist het opletten op dit soort situaties afremt. Nee we moeten nog veel meer de fietsers voordeel gaan geven, gaan ze zich nog belabberder gedragen.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Dat zou wel een beetke lang zijn.

  reageer
 • Leo Literatuurwijker

   

  Komt de gemeente eindelijk eens in actie, onstaat er direct weer geneuzel. Ze doen het ook nooit goed.......

  reageer
 • willeMstad

   

  Die plek bij winkelcentrum Muziekwijk op de foto is inderdaad zeer onoverzichtelijk als er een fiets of scooter te hard aankomt over het fietspad langs busbaan. Je blijft naar links en rechts kijken. Op nr.2 staat de Schoutstraat ,waarbij fietsers van het fietspad en stalling busplein voor je langs schieten en ook de busbaanoversteekplaats naar de Metropolestraat. Ik maak dat 4x per dag mee als ik m'n vrouw wegbreng en ophaal. Al rijd ik daar tussen de 10/20km/u ,ze zeilen vaak vlak voor de motorkap langs de bocht om.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Een bord gaat echt niet helpen. Overigens worden de meeste ongelukken door de fietsers zelf gemaakt. Zitten er ook fiets-fiets ongelukken in de tellingen? Het meeste effect zou toch komen van slinger hekken op het fietspad zodat zij snelheid moeten terugnemen. Net als automobilisten routinematig doen. Dat ding bij de Bartokweg is overigens echt door de grootste kluns van de gemeente ontworpen.

  reageer
 • Joost

   

  Dit bericht was 100 keer beter als er ook een lijstje was met alle kruispunten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert