Intercity mogelijk terug na uitbreiding luchthaven

LELYSTAD
De intercity tussen Lelystad en Amsterdam Centraal keert mogelijk terug na de uitbreiding van Lelystad Airport. Als er straks veel vliegtuigen in Lelystad landen met mensen die naar Amsterdam willen zou de intercity weer kunnen gaan rijden. De gemeente Lelystad zegt daarvoor toezeggingen van de NS te hebben.

Maandag werd bekend dat Lelystad vanaf 2016 de rechtstreekse intercity naar Amsterdam Centraal kwijtraakt. Reizigers moeten dan in Almere Centrum of Duivendrecht overstappen.

De gemeente noemt de nieuwe dienstregeling een verbetering, omdat er vanuit Lelystad wel meer intercity's naar Schiphol en Den Haag gaan rijden, en er een betere verbinding met Utrecht komt. Bovendien blijft de reistijd naar Amsterdam Centraal hetzelfde. De nieuwe dienstregeling moet nog definitief worden vastgesteld.

reacties (10)

 • Tim

   

  Bezopen dat deze jarenlange verbinding opeens wegvalt. De helft van Lelystad werkt in Amsterdam. Stond Lelystad eindelijk goed op de kaart met de komst van de Hanzelijn, wordt het nu weer deels onmogelijk gemaakt. En dat overstappen lijkt leuk, maar die treinen uit het noorden rijden bijna altijd met vertraging dus dan mis je de overstap weer en sta je een halfuur te wachten....

  reageer
 • Chris

   

  Zeer kwalijke zaak dat dit gaat gebeuren een grote schande vele mensen worden weer ernstig gedupeerd

  reageer
 • lelystedeling

   

  Gemeenteraad ? Die lopen allemaal braaf achter de wethouders aan en velen hebben geen dossierkennis/verstand van zaken.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Geen intercity stop meer in Lelystad, de hoofdstad der 12e provincie. Deze plannen waren al bekend bij ingewijden/insprekers project Hanzelijn, want toen lag het al in de bedoeling de Hoofdstad met een snelheid van 200 km.per uur voorbij te rijden, maar is men daar op teruggekomen toen het Hanzelijn trace in Lelystad Noord werd gewijzigd in MMA 160 en er geen 200 km.p/u meer kon worden gereden. Toezeggingen NS: Daar kun je niet op bouwen en vertrouwen.

  reageer
 • Havenaar

   

  Het aantal reacties valt me hier tegen. Kennelijk maken niet veel mensen rechtstreeks gebruik van de trein naar amsterdam vanuit onze provincie hoofdstad. Daarnaast zal er wel flink betaald zijn door Almere en kon Lelystad het niet ophoesten. Van een verbetering zal geen sprake zijn en even snel in amsterdam zijn? Snapt toch iedereen dat er een hick up in zit. Behalve B en W.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Als alle gedupeerde reizigers nu eens een brief naar de gemeenteraad sturen, dan kan die de wethouder op het matje roepen over wat hij met de NS bedisseld heeft. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeenteraad het met deze 'verbetering' eens is.

  reageer
 • frits

   

  Laat me toch niet lachen. Dit soort beloftes is de NS nog nooit nagekomen. Kennen we allemaal de beloftes van Rail 21 nog? En van OVx2? Daarnaast is het een lege huls als het om het vliegveld gaat. Vliegveld Lelystad gaat vooral vakantievluchten bieden voor Nederlanders die met de auto komen. Als 10% van de mensen met de trein komt, is dat veel. Stel dat het vliegveld onverwacht snel groeit, en in 2025 5 miljoen reizigers heeft. Dat zijn dan 500.000 treinreizigers, verspreid over 365 dagen. Dat zijn dan nog niet eens 1500 reizigers per dag, 700 instappers en 700 uitstappers per dag. Daar kun je net 1 trein per dag per richting mee vullen. Ofwel: zelfs in dit forse groeiscenario van het vliegveld hebben we over 10 jaar de intercity naar Amsterdam Centraal nog niet terug. Gelukkig wel een verbrede A6, en daar gaat iedereen gebruik van maken. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente het verdwijnen van deze intercity een verbetering durft te noemen. Wat een flutbestuur heeft deze stad toch.

  reageer
 • hendrik

   

  veel vliegtuigen met mensen die naar amsterdam willen. keep on dreaming.

  reageer
 • Klaas

   

  Is het vliegveld toch nog ergens goed voor

  reageer
 • Cees

   

  dan komt die niet meer terug want het vliegveld wordt een grote flop

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert