Bewoner neemt voortouw in verwijderen asbest

LELYSTAD
Monique Vriend uit Lelystad heeft het voortouw genomen om 450 woningen in haar wijk Tjalk te verlossen van asbest. De huizen werden begin jaren tachtig gebouwd met dakplaten waar asbest in verwerkt is. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid zolang de dakplaten niet aangeraakt of schoongemaakt worden.

De Rijksoverheid wil dat de platen in 2024 allemaal vervangen zijn. Een ingreep die de huiseigenaren tussen de 3000 en 10.000 euro gaat kosten, afhankelijk van de omvang van het huis.

Vriend heeft onlangs ontdekt dat er een subsidiepot van 75 miljoen beschikbaar is voor dit soort gevallen. Ze probeert daarom de buurt te mobiliseren om tot actie over te gaan. "Hoe eerder we handelen hoe groter de kans op subsidie. Dit soort potjes is vaak snel leeg," aldus Vriend. Inmiddels heeft ze door een nieuwsbrief en een Facebookpagina al 85 aanmeldingen.

reacties (19)

 • Jeffrey

   

  Misschien een beetje laat maar ook van mij nog even een reactie. Ik zelf ben niet op de hoogte gebracht dat dit moest gebeuren toen ik mijn huis kocht. Ik voel me dan ook gepiepeld door de makelaar. Als ik dit had geweten had ik mijn huis voor minder of niet gekocht. Helaas staat mijn huis ook nog eens onder water door de geweldige daling van de huizen prijzen. Als hier dan nog eens een bedrag op komt van 3 a 10 duizend euro is dit weer best zuur. Ook vind ik de regeling niet echt fair de gemeente bouwt iets en de koper moet er voor opdraaien en als ik dit niet doe krijg ik een dikke boete. Ik snap dat een eigen huis geld kost maar dit is gewoon weg gooien van zuur verdiend spaar geld. kan nog wel even door gaan maar het komt er op neer dat dit natuurlijk allemaal belachelijk is .Ik ben er dan ook voor dat gemeente/overheid mij mag uit kopen voor een redelijk bedrag of 100% het dak moet vergoeden. bedankt voor lezen Jeffrey

  reageer
 • Cor.

   

  Waarom wachten op deze subsidie bij uitvoering? Daar volgens deze nieuwe wet verwijdering wordt verplicht, kunnen ze het bedrag ( wat per vierkante meter wordt gesubsidieerd, en al bekend is ) net zo goed direct uitbetalen. Kan ik zelf bepalen wanneer ik het laat doen. En..... deze subsidie is uiteindelijk voor woningbezitters bedoeld die asbesthoudend materiaal hebben op hun dak o.i.d. dus.... P.s. Wat in het vat zit, verzuurd niet....

  reageer
 • kaas

   

  Ja dat zal maar de afvoer kosten van het asbest komt er nog bij kijken en het verwijderen uiteraard dat zijn allemaal extra zware lasten en dan moet de boel vervangen worden en dan komt de flyer pas in beeld

  reageer
 • Monique

   

  kaas blijf denken wat je wilt maar flyer gaat ook over verwidjeren en afvoeren asbest , een gecertificeerd asbestsaneerder moet verwijderen en afvoeren dus geen idee waar jij deze wijsheid vandaan haalt.

 • Monique

   

  Kaas, Dit is inclusief asbestsanering daar is ook een offerte voor geleverd dus dit is een totaalprijs voor vervanging dak.

 • Dennis

   

  Na mijn mening is er toch helemaal geen subsidieregeling voor particulieren m.b.t. het verwijderen van asbestdaken. Alleen voor agrariërs. Waar halen die mensen dit vandaan? Ik zou hier graag meer over willen weten.

  reageer
 • Monique

   

  Dennis de regeling voor agrariërs eindigt op 1-9-2015 en de regeling voor particulieren gaat in op 1-1-2016 informatie volgt vanuit de overheid in het najaar van dit jaar. Lees ook op de website van de rijksoverheid als zoek opdracht verbod op asbestdaken en je vindt deze informatie terug.

 • Frank

   

  Ze heeft 100% gelijk. Gezondheid hoort nummer 1 te zijn in deze graai en vervuil maatschappij. Dus steun Monique!! Asbest is een sluipmoordenaar pas tientallen jaren later (vooral blauwe asbest) kan je gezondheidsklachten krijgen. Wat nog slechter voor de gezondheid is de vele houtkachels, open haarden, BBQ, tuinhaarden in deze wijk. De fijnstof en PAK's zijn nog schadelijker dan asbest vezels. Ook hier geldt dat je het pas merkt over tientallen jaren. Hartfalen (dichtslibben aderen) staat door luchtvervuiling op nummer 1. Asbest en tabaksrook was kort geleden nog heel gewoon terwijl de overheid al wist hoe slecht het voor de gezondheid was. Zoals lood in de benzine kost vechten voor je gelijk veel tijd. De domheid van de mens kijkt alleen naar gezelligheid en als het maar goedkoop is. Reken maar uit hoeveel u per uur in en uitademt als u voor het gezellige haardvuur zit. Houtrook is net als tabaksrook giftig. Hoe gezellig het ook is. Dat was trouwens de peuk na het eten ook weet u nog............

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kaas

   

  Jullie van omroep Flevoland hadden ook wel wat beter onderzoek kunnen doen voordat jullie deze vrouw een podium gaven want met wat zij heeft uitgedeeld aan flyers en de prijzen kloppen van geen kant als je alles bij mekaar op telt zijn bewoners gemiddeld 10000€ kwijt

  reageer
 • Monique

   

  Hoi kaas, als je je feiten niet checkt dan zijn dit loze opmerkingen, prijzen in de flyer zijn gebaseerd op offertes van bedrijven redelijk serieus lijkt me. Maar als je dit zeker wilt weten dan nodig ik je van harte uit om deze gegevens in te laten zien.

 • Daniel

   

  Ik sta achter de actie Monique! Wij huren er wordt niet veel over verteld ik heb zelf vernomen dat Vesteda voor onze huur een asbest inventarisatie heeft uitgevoerd maar wilt deze niet afgeven.

  reageer
 • Rob

   

  Top actie Monique. Laat je niet gek maken door negatieve reacties.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Dit is/was al jaren bekend. Asbest in verschillende woonwijken in Lelystad. Kempenaar,Schouw, Punter,Jol, Gondel, Tjalk. Wijken die snel gebouwd moesten worden t.b.v. saneringswijken Amsterdam.

  reageer
 • pietje

   

  Top meid!in plaats van te schreeuwen dat een ander in actie moet komen, zelf op zoek gaan naar mogelijkheden voor oplossingen...zouden meer mensen moeten doen.. veel succes met je actie

  reageer
 • rene

   

  Dit geld ook voor Huurhuizen en de afgelopen jaren hebben bedrijven,boeren subsidie gehad en bij hun werd 50% vergoed ,zo wat is het probleem.Dus Je vraagt ook geen uitkering aan Serge wanneer het nodig mocht zijn of gaat ook niet in de bijstand.Ongeluk zit in een klein hoekje.en belasting terugvragen doe je ook niet Serge want daarmee zou jij je dus ook schamen,beetje raar maar denk het niet en niemand wist het bewoners hebben navraag gedaan toen ze het kochten en de Makelaars zeiden nee hoor is geen probleem terwijl hun het wel wisten allang en anderen hebben het voor 2005 gekocht en wisten van niets.En voor niet huis eigenaren word ook genoeg gedaan of medelanders die dagelijks binnen komen en geen zorgpremie betalen en wij wel

  reageer
 • Serge

   

  Ik zou me schamen om hiervoor subsidie op te vreten! Je eigen huis hou dan ook je eigen broek op !

  reageer
 • Jos '56

   

  Waarom zou jij je er voor moeten schamen? er staat toch duidelijk dat er voor dit soort gevallen een subsidiepot is !!

 • willem

   

  Dat wisten ook al toe jullie het huis kochten waarom dan zo lang wachten en moet wij de rest van nl weer mee betalen

  reageer
 • rene

   

  Daar zit juist het probleem veel tot bijna niemand wist dit.Bij toeval erachter gekomen de Makelaars vertellen je er ook niets over die zeiden is geen probleem terwijl die het wel wisten , en anderen hebben het huis al veel eerder gekocht zelfs mensen die hun huis lieten keuren voor e het kochten werd er niets over verteld dat het eraf moest.

 • Henk25

   

  Het asbestverbod is in 2005 afgekondigd. Het ministerie heeft nu zelf een regeling opgezet om de problemen aan te pakken. Volgende keer is het voor iets waar jij misschien iets aan hebt. Of heb je al een uitkering, zorgtoeslag, hypotheekaftrek?

 • KC

   

  De gemeente doet te weinig. De Stadspartij en de SP heeft dit al jaren geleden aangekaart. De gemeente heeft nog steeds niet in beeld waar er asbest zit in de stad.

  reageer
 • frits

   

  Dat soort mensen zijn de kanjers van de samenleving. Hulde aan dit soort voortrekkers.

  reageer
 • rene v

   

  Dank je wel Frits , we hebben al veel mensen blij gemaakt die ook van niets wisten.Er is namelijk niemand die de mensen inlicht of heeft ingelicht hier over tot nu.

 • Pzaal

   

  Zal mij benieuwen of het haar gaat lukken. Die asbest rotzooi moet verdwijnen, ziet er ook nog lelijk uit.

  reageer
 • rene v

   

  Het is Ons gaat lukken,maar gaat zeker lukken want het is verplicht dus niemand komt er onder uit.ook de woningverhuurders niet daar hebben wij ook al contact mee gezocht maar die houden zich nog afzijdig die verkopen er het liefst nog zoveel mogelijk woningen zonder er bij te vertellen dat het dak vervangen moet worden.

 • Monique

   

  ik niet alleen hoor de grote aanstichter is mijn echtgenoot daarna ben ik aan de slag gegaan, de stille kracht is hij!

  reageer
 • Myriam

   

  Goed bezig buurvrouw!

  reageer
 • Johan

   

  Slimme dame!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert