Oude Flevocentrale dit najaar helemaal gesloopt

LELYSTAD
De oude Flevocentrale aan de IJsselmeerdijk in Lelystad wordt de komende maanden helemaal gesloopt. Daarmee komt er definitief een einde aan één van de oudste gebouwen van Lelystad.

De elektriciteitscentrale uit 1968 stond er sinds de ingebruikname van de naastgelegen Maxima-centrale vijf jaar geleden nutteloos bij. Eerder waren al de kenmerkende schoorstenen van 150 meter hoog gesloopt en nu volgt de rest.

Eigenaar Electrabel, een dochteronderneming van het Franse nutsbedrijf GDF-Suez, heeft veel nieuwe plannen voor het terrein. De directie denkt aan een groot aantal zonnepanelen, een windmolenpark en een overslagstation met de aardgassoort LNG. Dat is een brandstof die geschikt is voor schepen.


reacties (22)

 • ikke

   

  Beste "Dick", Uw beweringen zijn simpelweg niet waar. Een kWh stroom van een windpark op zee krijgt 10,9 ct / kWh, op land is dit lager. De kale stroomprijs is ca. 6 ct. Als consument betalen we 6 ct + 16 ct btw en energiebelasting = ca 22 ct / kWh. Windmolens produceren stroom tussen windkracht 2 en 10.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Overcapaciteit van windmolens moet je ten allen tijden zien te voorkomen. Deze stroom gaat op de spotmarkt voor een prikkie weg en verlies je dus behoorlijk. Deze verliezen komen voor rekening van de verbruikers in Nederland en hiermee maak je windenergie nog minder populair dan het nu al is. Beter beleid zou wezen deze subsidieregelingen langzaam af te bouwen. Zo kun je de stroom tegen een beter tarief in de markt zetten. Nu verdienen een handvol mensen aan de ellende van anderen die tegen de molens aan moeten kijken.

  reageer
 • Opa69

   

  Gelukkig, eindelijk iemand met meer verstand!!!

  reageer
 • ikke

   

  En waar komt de overcapaciteit van Duitsland vandaan? Juist ja, van windmolens. Het valt wel mee met die "rentabiliteit" dus.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Gelukkig dat het gesloopt wordt, staat er al veel te lang.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  De rentabiliteit van windmolens is zelfs in de wetenschappelijke wereld op dit moment een heftig punt van discussie. Daarnaast heeft bijv Duitsland , doordat zij in het verleden veel accurater op dit onderwerp (zowel windmolens als zonne-energie) zijn gedoken regelmatig een flinke overcapaciteit die dan vervolgens weer naar Nl wordt geleverd. De huidige explosieve bouw van windmolens in Nederland is vooral gebaseerd op eerdere afspraken met de EU. Nl is daar altijd een beetje laks mee omgegaan en moet daar nu, om te voorkomen dat zij door de EU op de vingers getikt wordt, een inhaalslag maken. Het gaat dus niet om "hoe groen en rendabel is het"maar meer om "afspraken binnen de EU gemaakt" . Nederland zou er goed aan doen om gebruik te maken van de geografische / water factoren om op zoek te gaan naar effectieve groene stroom. We hebben een lange kust, de waddenzee loopt tussen de eilanden vol en leeg met getijdestroom enz. Maar ja dat is vooruit denken en dat is voor NL politici niet te doen.....

  reageer
 • Opa69

   

  Ja Johan, zo denken de graaiers in den Haag er ook over, pakken wat je pakken kan... Ik distantieer mijn van zulke figuren!!

  reageer
 • MKM

   

  Kunt u aan mij de bron van deze informatie doorgeven?

  reageer
 • Paul

   

  Iets voor van der Most?

  reageer
 • Barbara

   

  Nog even dan is Flevoland met haar omringende wateren bezaaid met molens. Laat die dingen weg en plaats meer zonnepanelen. Voor veel goed bestede doeleinden worden subsidies afgenomen, maar voor deze vogelgehaktmolens geldt dat kennelijk niet.

  reageer
 • Dick

   

  En daar heeft Antje Ha geen last van he? Een normale kWh aan stroom kost nu zo'n € 0,16. Een kWh aan windenergie loopt al gauw naar de € 0,60. Weet je wat zo'n windturbine kost? Weet je hoeveel rendement er uit zo'n ding komt? De meeste turbine's beginnen pas bij 3-4 beaufort stroom te leveren. Bij >7 beaufort worden ze alweer afgeschakeld vanwege het niet meer regelbaar zijn, plus de gevaren die er verder nog bij komen. En hoeveel uur per jaar waait het precies tussen die 3 en 7 beaufort in? Echt niet elke dag.

  reageer
 • Lelygatter

   

  Nu de rest vd stad nog slopen wat daar is helemaal niks te beleven.

  reageer
 • Dick

   

  Misschien omdat er bakken met subsidie tegenaan gegooid worden? Als een particulier bedrijf moet bestaan van subsidies dan is het gedoemd om te vallen want de subsidiepot droogt een keer op. Windenergie wordt aantrekkelijk gehouden door subsidie. Een normale kWh kost jou en mij € 0,16. Een kWh windenergie zou zonder subsidies minimaal het dubbele kosten. Ik schat dat het naar zo'n € 0,60 / kWh zou oplopen.

  reageer
 • MKM

   

  Hoezo zijn windmolens niet rendabel dan?

  reageer
 • Antje Ha

   

  Reactionaire haatpraatjes van iemand die zelf van toeten noch blazen weet en vooral papegaait.

  reageer
 • Dick

   

  Lees eens goed wat je schrijft. "windmolens zijn rendabel met subsidie". Dat houdt in dat windmolens NIET rendabel zijn. Er moet subsidie tegenaan gegooid worden. Zou dit niet gebeuren, dan kostte jouw kWh geen 16 cent maar iets van 60 cent.

  reageer
 • Zonde

   

  jammer dat het gesloopt word dit zijn gebouwen met een verleden. Een stukje geschiedenis van Lelystad gaat hier door verloren net als de huisjes die tegen over de flevocentrale stonden waren vroeger de medewerkers woonde. Maar goed het is natuurlijk te begrijpen dat het gesloopt gaat worden anders kost het ook alleen maar geld.

  reageer
 • Johan

   

  Windmolens zijn wel rendabel met subsidie, dus zolang dat er is moet je het gewoon benutten. Als het rendabel zou zijn zouden ze geen subsidie geven en moeten we meer steenkool, bruinkool of gas gaan inkopen, maar dat is weer slecht voor het milieu of geeft weer meer aardbevingen in Groningen! Kernenergie is misschien wel de schoonste en goedkoopste oplossing, maar dan heb je weer te maken met andere risico's! Dus gewoon de subsidies pakken, anders doet een ander het wel!!!

  reageer
 • Frenky

   

  Plaats het daar maar goed vol met windmolens.

  reageer
 • Opa69

   

  Waarom een windmolenpark??? Dat is weggegooid geld, windmolens zijn totaal niet rendabel. Dat zeggen ze alleen maar om meer subsidie geld binnen te slepen.... Provincie en gemeente, wakker worden!!!!

  reageer
 • Rinus

   

  Wel even op de asbest letten bij het slopen!

  reageer
 • KC

   

  Dit is beter dan de Flevokust.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert