Bureau Gelijke Behandeling wil alsnog vervolging voor racisme

URK
Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland legt zich niet neer bij de beslissing van het OM om de verdachten van een mishandeling op Urk niet te vervolgen voor racisme. Directeur Arja Kruis overweegt een zogeheten artikel 12 procedure aan te spannen. Het gerechtshof kan na een klacht van Kruis het OM dwingen tot vervolging over te gaan.

Volgens een Urker van Marokkaanse afkomst werd hij eerder deze maand uitgescholden en geslagen toen hij met zijn vrouw langs een terras liep. Drie Urkers werden voor het incident opgepakt. Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland snapt niet waarom justitie de aangifte voor racisme heeft geseponeerd en alleen één verdachte vervolgt voor mishandeling. Het bureau heeft het OM om opheldering gevraagd, dat op zijn beurt zegt zich te baseren op camerabeelden.

Het slachtoffer en zijn vrouw vinden het onrechtvaardig dat van vervolging voor racisme is afgezien en vragen het Bureau Gelijke Behandeling actie te ondernemen.

reacties (15)

 • Poe

   

  Wat een reacties weer, het is volkomen logisch dat het OM alleen voor mishandeling gaat. Camera beelden hebben geen geluid, bewijs maar dat het ook daadwerkelijk gezegd is dan. Dat kan men niet dus gaan ze daar ook niet voor vervolgen. Worden ze gewoon vrijgesproken op basis van gebrek aan bewijs. Tenzij er getuigen zijn (en zijn vrouw telt niet) is er alleen bewijs van mishandeling.

  reageer
 • Muis

   

  Wat klets jij nou weer. Er werd hem een asbak naar zijn hoofd gegooid met de woorden oppakken neger. Sowieso al niet erg intelligent om een Marokkaanse man voor neger aan te zien.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Het tuig dat uitgescholden heeft moet hard worden aangepakt.

  reageer
 • Early Times

   

  Goed ideetje? Misschien het OM vervolgen wegens discriminatie?

  reageer
 • San

   

  Dus nu praat u de mishandeling nog goed ook? Er is geen excuus voor geweld, u moest zich schamen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Swiebertje

   

  Ik weet het niet Jordi maar volgens mij zetelt het OM niet op Urk dus wat dit met onze cultuur te maken heeft snap ik niet zo goed. Als de bewijslast onvoldoende is, is er geen zaak. Klaar. Daarnaast knap dat zo velen weer een mening hebben over Urk en precies weten hoe het er hier aan toe gaat en het hele verhaal achter deze zaak kennen. Ik zou zeggen, hou je eigen straatjes schoon en kom dan eens over Urk klagen. Voorlopig is er aan de andere kant van de Ketelbrug meer zware criminaliteit.

  reageer
 • Lely...

   

  Hoezo omlopen /rijden? Dan had je ballen moeten tonen en er op af moeten stappen en er iets aan moeten doen.....!!!

  reageer
 • drankgebruik

   

  in het betreffende café word alcohol geschonken. Alcohol neemt remmingen weg. Na een paar glazen voelt u zich vrijer. Hoe meer u drinkt, hoe meer remmingen verdwijnen. U schat situaties anders in en bent minder kritisch over uw eigen gedrag. Alcohol kan dan tot vervelende situaties leiden, bijvoorbeeld agressie. dat is onder andere in deze situatie ook geweest, als meneer dan aangifte doet dan is de kans al groot dat deze mensen ontoerekeningsvatbaar worden geacht, laat staan of meneer nou reacties te horen krijgt over huidskleur of dergelijke

  reageer
 • jo jo

   

  Goede zaak. Dwing het OM maar eens. Moeten er natuurlijk wel mensen zijn die ook willen getuigen anders sta je alsnog met lege handen.

  reageer
 • Jacob

   

  Het"slachtoffer"is in dit geval ook de gene dit het heeft veroorzaakt !Erg slap om je dan op racisme te gaan beroepen !

  reageer
 • Frans

   

  Ik vind het jammer dat alle urkers steeds weer over een kam worden geschoren. (Dit is volgens mij ook een vorm van discriminatie) Natuurlijk vind ik ook dat racisme niet kan en doe daar ook niet aan mee. Ik vind het ook jammer dat Urk door een stel domme dorpsgenoten steeds negatief in het nieuws komt terwijl die andere 19900 er niets mee te maken hebben maar wel hele leuke initiatieven hebben maar daar lees je weinig van.

  reageer
 • Urker

   

  Dag Rob. Wanneer je de feiten niet kent, kun je je mening beter voor je houden. Volgens mij hebben we een rechtssysteem in Nederland hiervoor. Maak je je ook zo druk wanneer het over een andere plaats dan Urk gaat?

  reageer
 • Jordi

   

  Onrechtvaardigheid moet aangepakt worden. Zo te lezen heerst er op Urk een angsthazencultuur. Bestuurders kijken liever weg dan dat ze ingrijpen. Het pappen en nathouden moet over zijn, dan zal je zien dat het leven op Urk er een stuk op vooruit gaat. Bureau Gelijke Behandeling moet gewoon vol gas geven en indien nodig veel landelijke publiciteit zien te scoren.

  reageer
 • Urker

   

  Ik heb 7 jaar vlak bij dat café gewoond, dus liep er bijna dagelijks voorbij, richting winkels enz. Hoe vaak ik, in de zomer maanden, niet van alles naar me hoofd kreeg gegooid van dat tuig op dat terras, zonder enige reden wat dan ook.....De laatste tijd reed of liep ik liever om...

  reageer
 • rob

   

  En zo hoort het, Urk denkt zich overal uit te kunnen praten maar ze dienen zeker op Urk de normen en waarden te respecteren ten overstaan van anderen en daar ontbreekt het vaak aan daar.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert